Produse care sa reziste mult, apoi putin – acum iar mult?!?

Insemnarea de ieri de pe blog si discutiile generate mi-au adus aminte de un alt subiect asupra caruia voiam sa ma opresc putin si sa il analizez.

Profit de faptul ca se leaga asa de bine cu ce am scris ieri si va invit asadar azi sa vorbm putin despre produse si cam cat dureaza ele – analizand situatia de-a lungul timpului.

E clar ca in trecut sau pe vremea bunicilor (cum doriti sa spunem) produsele erau achizitionate cu intentia de a dura cat mai mult. Nu iti luai un frigider pe care sa il schimbi dupa 4 ani cu unul mai mare, mai incapator, mai dotat. La fel, iti luai mobilier care sa te tina poate o viata (daca era de lemn masiv) – chiar daca mai trebuia reparat. Daca nu o viata, sa te tina oricum vreo 20 de ani. Televizorul era luat si el pentru termen lung – sau frigiderul. Si stiti care e “culmea”? Ca aceste produse rezistau. Erau facute pentru a dura in timp.

A urmat apoi perioada in care s-au facut multe descoperiri. Tehnologia a avansat rapid si ceea ce azi era in voga, varf de linie, peste 2 (maxim 3) ani era complet depasit. Asa se face ca toata lumea a fost incantata de walkman-uri – dar n-a durat mult pana cand casetele au fost inlocuite de CDuri si au aparut CDplayerele portabile si-apoi a venit vremea MP3 playerelor si tot asa. La fel au stat lucrurile si in cazul televizoarelor. De altfel se ajunge ca acele persoane (si sunt inca multe si la orase si mai ales la tara) care au televizoare “format vechi” sa vada distorsionat emisiunile si filmele, neavand optiunea wide.

In aceasta perioada multe dintre produsele de consum nu au mai fost realizate cu gandul sa tina o viata. Iti iei un laptop, ai garantie 2 ani – te astepti ca la finalul celor 2 ani sa apara o problema, iti calculezi chiar ca vei achizitiona altul. Daca stai cu un laptop 3 ani deja e record (sau e pe firma si trebuie amortizat :)) ). La fel, spuneam, e cazul televizoarelor. La fel cu masinile de spalat si asa mai departe.

Nu mai e nici rentabil sa ai ceva foarte vechi azi. Consuma mult mai mult si de obicei nu are deloc optiunile pe care ti le pune la dispozitie un aparat din generatia noua. Si totusi nu orice om in varsta sau chiar de peste 35 de ani isi permite sa schimbe tot in casa atat de des pe cat ar fi necesar pentru a tine pasul cu inovatia. Banii sunt dramuiti cu grija pentru ca resursele financiare nu sunt deloc infinite, pentru nimeni si mai ales pentru cei amarati (da, sunt multi care traiesc cu salarii de 800-1000-2000 lei – vedeti si povestea de aici).

Costurile au scazut si ele – hai sa ne gandim numai la cat costa un laptop acum 10 ani (si ce performante oferea) si la cat costa acum (de fapt la ce gama variata e disponibila acum, fiecare cu optiunile sale).

In plus multe aparate sunt facute in asa fel incat daca se strica o piesa sa nu mai merite sa fie inlocuita ci sa se justifice achizitia unui nou dispozitiv. Daca ti se strica displayul de la laptop sau plasma decat sa il inlocuiesti (asta daca printr-o minune ai avea cum – in sensul de ai gasi “piesa”) la cat costa se justifica achizitia unuia nou. Evident, daca se strica in timpul perioadei de garantie iti este inlocuit gratuit de furnizor (la noi asa a fost cazul cu un monitor care s-a stricat in primul an de functionare).

Si in actiunile de promovare ale acestor produse s-a pus accent pe inovatie, pe calitate, pe “features” si mai putin pe cat tine. O garantie de 2 ani – maxim 3 – e cam tot ce poti obtine. 5 ani e deja enorm.

Sa ne aducem aminte de exemplu ca automobilele Volvo aveau garantie pe viata la caroserie (sper sa nu ma insel, dar eu asa stiam si citisem). Credeti ca mai e cazul acum de asa o garantie?!? Nu! Nici macar la Volvo – nu zicem de alte marci. 5 ani de revizii gratuite suna uau.

Aparuse acum vreo 2-3 ani un frigider care oferea garantie pentru mecanism de vreo 10 ani. A fost ceva incredibil. Tinerii se mirau. Toti ziceau ca daca isi permit sa ofere o asemenea garantie sigur e bun, deci trebuie luat. Era un element distinctiv – si in promovare si la nivel de oferta. Si totusi parintii si bunicii isi aduceau aminte ca asa era firesc. Sa ai produse bune care sa te tina o perioada de timp indelungata fara a fi fortat sa iei ceva nou.

Acum si cu achizitia unui nou produs. Sunt multi cei care spun – desigur ca nu exista nicio dovada, sau daca exista ea nu a fost facuta publica – ca produsele sunt in asa fel create incat sa se strice imediat dupa perioada de garantie. Cu alte cuvinte – amintind aici si de interesul de afaceri despre care spuneam ieri – nu ai nicio sansa sa scapi sistemului (decat cel mult printr-un mare noroc).

Si multi constata cum laptopuri de acum 7-8 ani inca mai functioneaza (evident ca la performantele caracteristice acelei perioade) insa unele luate acum 2-3 maxim 4 ani s-au stricat deja. Si evident partea cu laptopurile e doar un exemplu la indemana pentru ca sunt multe astfel de produse.

Mai sunt de asemenea cazuri in care se vorbeste despre produsele de marca versus cele provenite de la furnizori mai putin cunoscuti. Ajungi ca un mixer de la un producator mai putin faimos si care eventual nu investeste nici in promovare – sa te tina mai mult decat unul de la un furnizor “de firma”. Evident nu e intotdeauna o regula (si nici pentru orice aparat), dar se intampla.

Mai putem aduce in discutie un aspect: “fitele”. Te-ai putea descurca foarte bine si cu un telefon de acum 4 ani – dar nu da bine sa ai un dispozitiv asa de vechi. Trebuie sa ai cel mai nou telefon, ca sa fii trendy. La fel cu plasma pe care o vede omul cand iti face o vizita sau cu cine stie ce aparat de prin casa. Nu se poate sa ai baterii la baie care nu sunt la moda, sau chiuveta care nu e in tendinte! Nici macar mobila nu poate sa fie asa… oricum! (de fapt de oriunde!)

Ieri vorbeam despre cum esti obligat sa iei noi produse pentru ca nu mai gasesti consumabile. Astazi iata vorbim despre cum esti fortat sa iei noi produse pentru ca nu are cine sa le repare si pentru ca nu mai sunt facute sa tina sau tehnologia e prea avansata. Nu se mai fac jocuri pentru dispozitivele vechi ergo trebuie sa iei un computer sau laptop cu placa video mai puternica. Si asa mai departe.

Cum vi se pare voua chestiunea insa? E vorba de interes? E vorba de evolutie fireasca? E corect ce se intampla? Care credeti ca va fi evolutia ulterioara?

Share
42 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge