Produse care sa reziste mult, apoi putin – acum iar mult?!?
|Insemnarea de ieri de pe blog si discutiile generate mi-au adus aminte de un alt subiect asupra caruia voiam sa ma opresc putin si sa il analizez.
Profit de faptul ca se leaga asa de bine cu ce am scris ieri si va invit asadar azi sa vorbm putin despre produse si cam cat dureaza ele – analizand situatia de-a lungul timpului.
E clar ca in trecut sau pe vremea bunicilor (cum doriti sa spunem) produsele erau achizitionate cu intentia de a dura cat mai mult. Nu iti luai un frigider pe care sa il schimbi dupa 4 ani cu unul mai mare, mai incapator, mai dotat. La fel, iti luai mobilier care sa te tina poate o viata (daca era de lemn masiv) – chiar daca mai trebuia reparat. Daca nu o viata, sa te tina oricum vreo 20 de ani. Televizorul era luat si el pentru termen lung – sau frigiderul. Si stiti care e “culmea”? Ca aceste produse rezistau. Erau facute pentru a dura in timp.
A urmat apoi perioada in care s-au facut multe descoperiri. Tehnologia a avansat rapid si ceea ce azi era in voga, varf de linie, peste 2 (maxim 3) ani era complet depasit. Asa se face ca toata lumea a fost incantata de walkman-uri – dar n-a durat mult pana cand casetele au fost inlocuite de CDuri si au aparut CDplayerele portabile si-apoi a venit vremea MP3 playerelor si tot asa. La fel au stat lucrurile si in cazul televizoarelor. De altfel se ajunge ca acele persoane (si sunt inca multe si la orase si mai ales la tara) care au televizoare “format vechi” sa vada distorsionat emisiunile si filmele, neavand optiunea wide.
In aceasta perioada multe dintre produsele de consum nu au mai fost realizate cu gandul sa tina o viata. Iti iei un laptop, ai garantie 2 ani – te astepti ca la finalul celor 2 ani sa apara o problema, iti calculezi chiar ca vei achizitiona altul. Daca stai cu un laptop 3 ani deja e record (sau e pe firma si trebuie amortizat :)) ). La fel, spuneam, e cazul televizoarelor. La fel cu masinile de spalat si asa mai departe.
Nu mai e nici rentabil sa ai ceva foarte vechi azi. Consuma mult mai mult si de obicei nu are deloc optiunile pe care ti le pune la dispozitie un aparat din generatia noua. Si totusi nu orice om in varsta sau chiar de peste 35 de ani isi permite sa schimbe tot in casa atat de des pe cat ar fi necesar pentru a tine pasul cu inovatia. Banii sunt dramuiti cu grija pentru ca resursele financiare nu sunt deloc infinite, pentru nimeni si mai ales pentru cei amarati (da, sunt multi care traiesc cu salarii de 800-1000-2000 lei – vedeti si povestea de aici).
Costurile au scazut si ele – hai sa ne gandim numai la cat costa un laptop acum 10 ani (si ce performante oferea) si la cat costa acum (de fapt la ce gama variata e disponibila acum, fiecare cu optiunile sale).
In plus multe aparate sunt facute in asa fel incat daca se strica o piesa sa nu mai merite sa fie inlocuita ci sa se justifice achizitia unui nou dispozitiv. Daca ti se strica displayul de la laptop sau plasma decat sa il inlocuiesti (asta daca printr-o minune ai avea cum – in sensul de ai gasi “piesa”) la cat costa se justifica achizitia unuia nou. Evident, daca se strica in timpul perioadei de garantie iti este inlocuit gratuit de furnizor (la noi asa a fost cazul cu un monitor care s-a stricat in primul an de functionare).
Si in actiunile de promovare ale acestor produse s-a pus accent pe inovatie, pe calitate, pe “features” si mai putin pe cat tine. O garantie de 2 ani – maxim 3 – e cam tot ce poti obtine. 5 ani e deja enorm.
Sa ne aducem aminte de exemplu ca automobilele Volvo aveau garantie pe viata la caroserie (sper sa nu ma insel, dar eu asa stiam si citisem). Credeti ca mai e cazul acum de asa o garantie?!? Nu! Nici macar la Volvo – nu zicem de alte marci. 5 ani de revizii gratuite suna uau.
Aparuse acum vreo 2-3 ani un frigider care oferea garantie pentru mecanism de vreo 10 ani. A fost ceva incredibil. Tinerii se mirau. Toti ziceau ca daca isi permit sa ofere o asemenea garantie sigur e bun, deci trebuie luat. Era un element distinctiv – si in promovare si la nivel de oferta. Si totusi parintii si bunicii isi aduceau aminte ca asa era firesc. Sa ai produse bune care sa te tina o perioada de timp indelungata fara a fi fortat sa iei ceva nou.
Acum si cu achizitia unui nou produs. Sunt multi cei care spun – desigur ca nu exista nicio dovada, sau daca exista ea nu a fost facuta publica – ca produsele sunt in asa fel create incat sa se strice imediat dupa perioada de garantie. Cu alte cuvinte – amintind aici si de interesul de afaceri despre care spuneam ieri – nu ai nicio sansa sa scapi sistemului (decat cel mult printr-un mare noroc).
Si multi constata cum laptopuri de acum 7-8 ani inca mai functioneaza (evident ca la performantele caracteristice acelei perioade) insa unele luate acum 2-3 maxim 4 ani s-au stricat deja. Si evident partea cu laptopurile e doar un exemplu la indemana pentru ca sunt multe astfel de produse.
Mai sunt de asemenea cazuri in care se vorbeste despre produsele de marca versus cele provenite de la furnizori mai putin cunoscuti. Ajungi ca un mixer de la un producator mai putin faimos si care eventual nu investeste nici in promovare – sa te tina mai mult decat unul de la un furnizor “de firma”. Evident nu e intotdeauna o regula (si nici pentru orice aparat), dar se intampla.
Mai putem aduce in discutie un aspect: “fitele”. Te-ai putea descurca foarte bine si cu un telefon de acum 4 ani – dar nu da bine sa ai un dispozitiv asa de vechi. Trebuie sa ai cel mai nou telefon, ca sa fii trendy. La fel cu plasma pe care o vede omul cand iti face o vizita sau cu cine stie ce aparat de prin casa. Nu se poate sa ai baterii la baie care nu sunt la moda, sau chiuveta care nu e in tendinte! Nici macar mobila nu poate sa fie asa… oricum! (de fapt de oriunde!)
Ieri vorbeam despre cum esti obligat sa iei noi produse pentru ca nu mai gasesti consumabile. Astazi iata vorbim despre cum esti fortat sa iei noi produse pentru ca nu are cine sa le repare si pentru ca nu mai sunt facute sa tina sau tehnologia e prea avansata. Nu se mai fac jocuri pentru dispozitivele vechi ergo trebuie sa iei un computer sau laptop cu placa video mai puternica. Si asa mai departe.
Cum vi se pare voua chestiunea insa? E vorba de interes? E vorba de evolutie fireasca? E corect ce se intampla? Care credeti ca va fi evolutia ulterioara?
Eu cred ca este vorba de un efect pe care il voi numi: Viteaza societatii/consumului
Care se reflecta in general in primul rand majoritatea detaliilor in societate: texte, durata concertelor, timpul alocat unei discutii intre prieteni, durata somnului. Si ajunge si la nivel macro, in deciziile care se iau pentru lansarea si inlocuirea unui produs.
Este un cerc (nu neaparat vicios) in care noi (clientii) ne dorim produse mai rapide, mai performante, mai puternice si ne dorim sa apara cat mai repede. Maine 🙂
Si tot noi (producatorii) trebuie sa devenim din ce in ce mai performanti. Insa performanta in acest moment se bazeaza pe alte valori printre care rapiditatea. Si mentinerea unor produse vechi inseamna bani platiti in plus.
Un exemplu concret: Apple, are o 3 variante pentru un laptop Mac Book Pro, cu diferente hardware nesemnificative din punct de vedere al intretinerii.
Iata un alt exemplu: Acer are 15 produse diferite doar pentru seria de laptop-uri Aspire.
Si atunci, imagineaza-ti ce inseamna pentru Acer sa continue sa ofere support dupa ce introduce o noua serie de laptop-uri. Inseamna mult knowledge, multi oameni, mult support, multe costuri.
In acest caz este normal pentru Acer sa produca laptop-uri cu durata de viata mai mica, la preturi mai mici, pe care sa le schimbe constant si sa renunte la support-ul pentru cele anterioare.
Eu nu spun aici ca Apple este mai bun ca Acer sau invers. Si nici nu vorbesc de calitate.
Ci de ce se poate la intampla la nivel strategic si la nivelul pozitionarii pe piata.
Metrica, in cazul celor doua, este diferenta de pret nou vs folosit.
Acelasi efect, se reflecta la nivel comportamental si in viteza cu care ne plictisim de lucrurile din jur. Si dorim sa le schimbam. Cat mai des si cat mai repede.
Si lista poate continua.
Tot motorul asta sustine economia asa cum este ea modelata in acest moment.
Problema observata de tine, este continuta in insasi baza modelul economic: Cresterea.
Aceasta crestere a ajuns sa fie geometrica si viteza de care vorbeam ne-a adus intr-un Tipping Point.
Eu cred ca viteza de inlocuire a produselor va creste si mai mult si mai repede.
Pana cand si ce se va intampla din acel punct incolo, tine mai mult de cauza care sta la baza acestui mecanism :), probabil foarte legata de cum vedem fiecare dintre noi natura umana.
Cred că, în cea mai mare parte a timpului, e vorba de evoluția firească. Nu se mai fac automobile care să țină 100 de ani pentru că studiile au arătat că oricum primul cumpărător își schimbă mășina după 3-4-5 ani, iar durata reală de viață este de maxim 20 de ani. Să faci mașini care să țină mai mult este o irosire de resurse, pe care tot cumpărătorul o va suporta.
Că tot ai adus vorba de frigidere. Eu am acum un frigider care este luat în anul în care m-am născut. Adică are peste 30 de ani! Merge fără probleme, deÈ™i nu mai arată frumos ca-n tinereÈ›e (nu mai are nici ușă la congelator… de vreo 15 ani 😀 ). Realitatea este că ar trebui să-l schimb – consumă curent electric cât maÈ™ina de spălat, televizoarele È™i calculatoarele mele la un loc. Ba chiar cred că mai pot să pun È™i aerul condiÈ›ionat È™i tot frigiderul “pierde”.
Iar dacă vorbim de electronice, aici chiar că nu are nici un sens să faci echipamente care să țină o veșnicie, mai ales în domeniile în care *știi* că tehnologiile se schimbă.
Exemplu foarte bun: televizoarele. Un televizor cu tub de pe vremea bunicii cred că mai merge și acum. Uluitor, dar mai există și acum televizoare cu tub, noi, în magazine. Mă îndoiesc că vor funcționa mai mult de 3-4 ani. De ce? Pentru că producătorii știu deja că tendința este să se emită în format 16:9, că se va introduce televiziunea digitală inclusiv pentru emisiile terestre, că HD-ul vine din urmă puternic și va fi urmat fie de rezoluții mai mari de 1080i, fie de 3D, fie de altceva.
La fel și în cazul celor care fac LCD-uri HD-ready. Există acum tehnologia LED, iar oamenii încep să-și cumpere din ce în ce mai multe Full-HD-uri. La fel și în cazul celor care fac televizoare entry-level (fără multe intrări, fără porturi USB, fără rețea, fără aplicații).
Acum, evident că există cazuri și cazuri. Sunt producători care nu depun nici un pic de efort să facă produse fiabile și nici măcar nu se chinuie să aibă service bun. Volumul de vânzări este atât de mare încât eventualii clienți pierduți se pierd în statistici. Este mult mai simplu ca problemele de garanție să se rezolve prin înlocuire, decât să plătești ingineri pentru reparații. Este economic avantajos să ignori clienții care au ieșit din garanție, decât să oferi servicii de reparații post-garanție.
Nu e plăcut întotdeauna, când ești client, dar asta este situația.
Cât despre producerea de mărfuri care se defectează fix când au ieÈ™it din garanÈ›ie, nu cred că este neapărat o intenÈ›ie, cât o urmare a procesului de fabricaÈ›ie – vânzare – service. Firmele mari au diverÈ™i indicatori, printre care È™i procentul de retururi. Se încearcă menÈ›inerea acestuia la un nivel convenabil (există un sweet spot pe la 5-8%, maxim 10). Dacă procentul creÈ™te, se măreÈ™te un pic calitatea materialelor. Dacă scade, se reduc costurile È™i se folosesc materiale mai proaste.
ÃŽn IT, unde rulajul este imens, există deja “serii negre” pe care vrei să le eviÈ›i. ÃŽmi vine acum în minte o serie de hard-disk-uri care decedau pe capete (30-40%, oricum ceva imens). GeneraÈ›iile anterioară È™i ulterioară au fost foarte bune. Èšinând cont că toate se făceau pe aceeaÈ™i bandă, e clar că s-a încercat utilizarea unei componente mai ieftine… doar că au fost probabil un pic cam lacomi È™i au folosit ceva mult prea ieftin 🙂
Bun venit în lumea consumatorismului 🙂 Lasă pretențiile la ușă și scoate portofelul 😀
Eu unul am avut până acum noroc. Deși durata de utilizare a electronicelor și altor obiecte este mai mare în cazul meu decât garanția, nu am pățit prea des să mi se strice. Dar mi-ar place să știu că garanția e totuși mai mult de 2 ani. 5 ani m-ar mulțumi pe deplin.
@Lucian Si eu cred ca vorbim despre exact asta: societatea dedicata consumerismului. Ba mi-aduc aminte de un articol in care se spunea ca nu noi consumam produsele, ci ele ne consuma pe noi (era dat ca exemplu personajul Gollum din Stapanul inelelor care e consumat de inel).
@Ovidiu Cumva da, e justificat sa nu mai tina o viata – dar la un Volvo de exemplu garantie de 30 ani sau macar 20 la caroserie si tot ar fi ceva, nu? 😀 La fel si cu alte produse – vorba ta, 5 ani ar fi ok, dar unde sa ii gasesti? 🙂
@Loredana, nici măcar de la Volvo nu cred că se mai așteptă cineva să o conducă toată viața. Mai ales când apar motoare care consumă pe jumătate și sunt de 10 ori mai fiabile. Poate e doar marketing și sunt o victimă, dar eu n-aș mai conduce o mașină de acum 20 de ani nici dacă ar fi nerulată și mi-ar acorda producătorul garanție. Pe lângă performață, există și aspectul siguranței, la care există progrese semnificative în ultimii 10-5 ani.
Dacă cauÈ›i cu atenÈ›ie, mai găseÈ™ti È™i produse care au garanÈ›ie mai mult de 2 ani. Un trick interesant este să te uiÈ›i ce garanÈ›ie există pentru alte țări. Dacă în alte părÈ›i există garanÈ›ie “extinsă” pentru 3-4-5 ani, chiar dacă la noi nu este disponibilă, poÈ›i să fii cât de cât sigur că produsul nu se dezintegrează în 2 ani plus o zi.
Eu mi-am cumpărat de curând un laptop care în SUA are garanție până la 3 ani, un SSD care are garanție 3 ani în România (mă aștept să mă țină mult mai mult) și memorii care au garanție pe viață worldwide. Na, că m-am și lăudat 🙂
Sa folosesti mult timp produsele nou achizitionate, Ovidiu!
Iata insa – apropo de toata discutia – un alt exemplu. Ceasurile. Nu iti iei un Tissot care sa te tina 1-2 ani… Am un ceas de vreo 8 ani si sper sa mai tina mult pentru ca e special pentru mine. Arata ca o bijuterie si e luat cu o anumita ocazie. Desigur ca mai am alte cateva ceasuri, dar la acesta tin cel mai mult. Da, e de firma (dar nu de mii de lei sau euro).
Ca atare iata o industrie unde se merge pe produse care sa te tina mult. Exista si aici exceptii – ceasurile ieftine, cele de plastic si alte asemenea facute sa dureze doar putin, dar un ceas, e un ceas.
La fel e cazul bijuteriilor: nu vrei sa se desprinda piatra pretioasa cand pleci de la teatru, la un an dupa ce ti-ai luat colierul si tu sa nu vezi ca ti-a cazut diamantul (sau ce piatra era) si astfel sa fii in situatia de-a inlocui bijuteria sau de a cauta disperat undeva o piatra asemanatoare. La fel, nu iti doresti ca piatra unui inel sa cada la 3 luni de la achizitie, nu? (daca esti femeie, evident)
In 2006, Amanda began to serve as the executive director of her local NAMI (National Alliance on Mental Illness) affiliate and in 2007, she founded Florida Borderline Personality Disorder Association 501(c)(3) organization dedicated to BPD education and awareness.
I simply want to say I’m all new to weblog and honestly liked your blog site. Most likely I’m planning to bookmark your site . You actually come with beneficial articles and reviews. Cheers for sharing with us your webpage.
Hmm is anyone else experiencing problems with the pictures on this blog loading? I’m trying to find out if its a problem on my end or if it’s the blog. Any feed-back would be greatly appreciated.
If you’re still on the fence: grab your favorite earphones, head down to a Best Buy and ask to plug them into a Zune then an iPod and see which one sounds better to you, and which interface makes you smile more. Then you’ll know which is right for you.
Aw, this was a very good post. Finding the time and actual effort to produce a top notch article… but what can I say… I hesitate a whole lot and never manage to get nearly anything done.
If you’re still on the fence: grab your favorite earphones, head down to a Best Buy and ask to plug them into a Zune then an iPod and see which one sounds better to you, and which interface makes you smile more. Then you’ll know which is right for you.
After I initially commented I appear to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and now whenever a comment is added I recieve 4 emails with the exact same comment. There has to be a way you are able to remove me from that service? Thanks a lot!
Can I simply just say what a relief to find someone that genuinely understands what they are discussing on the internet. You definitely know how to bring an issue to light and make it important. More and more people must check this out and understand this side of the story. I was surprised you aren’t more popular given that you certainly have the gift.
May I simply say what a relief to find a person that genuinely knows what they’re discussing on the net. You actually understand how to bring an issue to light and make it important. More and more people should read this and understand this side of the story. I was surprised you aren’t more popular because you surely possess the gift.
Fantastic goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you’re just extremely excellent. I actually like what you’ve acquired here, certainly like what you’re stating and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still care for to keep it sensible. I can’t wait to read much more from you. This is really a wonderful web site.
This is getting a bit more subjective, but I much prefer the Zune Marketplace. The interface is colorful, has more flair, and some cool features like ‘Mixview’ that let you quickly see related albums, songs, or other users related to what you’re listening to. Clicking on one of those will center on that item, and another set of “neighbors” will come into view, allowing you to navigate around exploring by similar artists, songs, or users. Speaking of users, the Zune “Social” is also great fun, letting you find others with shared tastes and becoming friends with them. You then can listen to a playlist created based on an amalgamation of what all your friends are listening to, which is also enjoyable. Those concerned with privacy will be relieved to know you can prevent the public from seeing your personal listening habits if you so choose.
I’ll gear this review to 2 types of people: current Zune owners who are considering an upgrade, and people trying to decide between a Zune and an iPod. (There are other players worth considering out there, like the Sony Walkman X, but I hope this gives you enough info to make an informed decision of the Zune vs players other than the iPod line as well.)
Spot on with this write-up, I honestly think this site needs far more attention. I’ll probably be returning to read through more, thanks for the info!
It is appropriate time to make some plans for the future and it’s time to be happy. I’ve read this post and if I could I desire to suggest you some interesting things or suggestions. Maybe you could write next articles referring to this article. I desire to read even more things about it!
hello there and thanks for your info – I’ve certainly picked up anything new from proper here. I did however expertise a few technical issues using this web site, as I skilled to reload the web site a lot of times prior to I may just get it to load properly. I were pondering in case your web host is OK? No longer that I am complaining, however sluggish loading instances occasions will often impact your placement in google and can harm your high quality score if ads and ***********|advertising|advertising|advertising and *********** with Adwords. Well I’m including this RSS to my e-mail and can look out for a lot extra of your respective intriguing content. Ensure that you replace this again very soon..
Good information. Lucky me I came across your website by accident (stumbleupon). I have bookmarked it for later!
hello there and thank you for your info – I’ve certainly picked up something new from right here. I did however expertise several technical issues using this web site, as I experienced to reload the website a lot of times previous to I could get it to load correctly. I had been wondering if your web hosting is OK? Not that I’m complaining, but sluggish loading instances times will sometimes affect your placement in google and can damage your high-quality score if ads and marketing with Adwords. Anyway I’m adding this RSS to my e-mail and could look out for much more of your respective intriguing content. Ensure that you update this again soon..
Thanks , I’ve recently been looking for info about this topic for ages and yours is the best I’ve discovered so far. But, what about the conclusion? Are you sure about the source?
Greetings! Very useful advice in this particular post! It’s the little changes which will make the most significant changes. Thanks for sharing!
hello!,I like your writing very so much! percentage we be in contact more about your post on AOL? I require a specialist in this house to solve my problem. Maybe that is you! Taking a look forward to see you.
I absolutely love your site.. Excellent colors & theme. Did you create this website yourself? Please reply back as I’m planning to create my own blog and want to know where you got this from or just what the theme is named. Thank you!
In fact when someone doesn’t be aware of then its up to other users that they will help, so here it happens.
Your style is so unique in comparison to other people I have read stuff from. Many thanks for posting when you have the opportunity, Guess I’ll just book mark this site.
Hello There. I found your blog using msn. This is a very well written article. I will make sure to bookmark it and return to read more of your useful info. Thanks for the post. I’ll definitely comeback.
Oh my goodness! Amazing article dude! Many thanks, However I am having troubles with your RSS. I don’t know the reason why I can’t join it. Is there anyone else having similar RSS issues? Anyone who knows the solution can you kindly respond? Thanx!!
Be sure you realize where your apple iphone remains safe and secure by permitting insurance policy on it. Your own guarantee and also insurance policy need to cover every thing. Protect the iPhone using a case.
Since the admin of this web site is working, no question very rapidly it will be well-known, due to its quality contents.
My brother recommended I might like this website. He was totally right. This post truly made my day. You cann’t imagine just how much time I had spent for this information! Thanks!
}
Its fantastic as your other blog posts : D, appreciate it for putting up. “History is a pact between the dead, the living, and the yet unborn.” by Edmund Burke.
I like what you guys are up also. Such smart work and reporting! Carry on the excellent works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it will improve the value of my website :).
http://www.videomusicnews.com
Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and wished to say that I have really enjoyed browsing your blog posts. After all I will be subscribing to your feed and I hope you write again very soon!
http://www.howtostartarevolution.net
http://www.bagatellelvevents.com
CenterPoint Energy had about 6,900 businesses and homes still without electricity this morning as crews worked to bring back power. Nearly 45,000 customers had lost electricity Saturday night.