Blogging de succes: scrisul intre obligatie si placere

laptop_barbat_scrisScrisul pe blog ar trebui sa fie de placere. Sa scriem cand suntem inspirati, cand avem timp, chef si ceva relevant de spus. Dar fiecare isi creeaza un stil anume de a scrie, prezinta lucrurile intr-un anumit fel, acopera unele subiecte si considera relevante si importante anumite lucruri care le pot parea celorlalti de asemenea importante, ori, dimpotriva, lipsite de o semnificatie anume. In timp, fiecare isi creeaza o audienta, oameni care acceseaza acel blog in mod regulat pentru a vedea ceea ce este nou.

Exista bloguri scrise fara un obiectiv clar financiar. Din pura placere, fara planuri, fara puncte de cotitura sau tinte clar stabilite. Exista insa si bloguri gandite pentru a fi monetizate – si aici avem de-a face cu planuri editoriale, cu gandirea unor campanii, cu materiale scrise cu o anumita regularitate etc.

Ce este prea mult, strica se spune, si acest lucru este valabil si in cazul blogurilor. Uneori se vede cum anumite postari sunt scrise ca “obligatie”, pentru ca se impunea, pentru ca era necesar sa apara ceva pe blog, si nu musai din “placere”.

Discutam cu cineva recent care imi spunea ca a ajuns aproape o corvoada sa scrie pe blog. Ii place blogul sau, ii place sa scrie, dar si-a obisnuit cititorii cu insemnari zilnice (mai ales ca are un blog care imbina personalul cu informatii legate de evolutia afacerii proprii) si ca in ultima vreme (de cateva luni bune) ii vine din ce in ce mai greu sa pastreze ritmul din diverse motive. Imi marturisea ca nu ii place situatia in care se afla, ca din pacate dispare orice urma de placere de a scrie pe blog cand stie ca trebuie sa “produca” zilnic continut si ca de a deschide blogul cu drag pentru a scrie a ajuns la a se gandi cu groaza la deschiderea calculatorului si la ce va scrie.

M-a intrebat ce ar putea face, daca si mie mi s-a intamplat vreodata sa fiu intr-o asemenea situatie si cum poate iesi din impas.

Dupa o discutie mai lunga – in care i-am povestit ca am avut si momente un pic mai lungi de pauza pe blog, cu mai putine postari pe saptamana, din motive personale – i-am spus ca in opinia mea, daca nu mai poate mentine acel ritm si scrisul a devenit o obligatie, acel lucru se simte (si o vor simti si cititorii ei din ce in ce mai mult) si ca poate este timpul sa isi regandeasca planul editorial si frecventa postarilor.

Scrisul pe un asemenea tip de blog trebuie sa fie o placere, zic eu. Este mai bine sa ai materiale poate mai ample, dar doar 2-3 pe saptamana, decat lucruri multe spuse, dar mai putin relevante. Daca se modifica ritmul postarilor se poate anunta si pe blog schimbarea pentru ca lucrurile sa fie clare si pentru cititori. Se pot pune poll-uri, in cazul in care se doreste sa se afle ce vor cititorii.  Este evident ca trebuie pastrat un ritm, daca vorbim de blogging de succes, ca nu poti disparea din campul audientei – ochii care nu se vad se uita – dar se gasesc cu siguranta cai pentru a imbina placerea scrisulului cu o constanta in materiale si crearea unui blog de succes (mai ales ca, sa nu uitam, nu doar materialele exceptionale fac ca un blog sa fie citit ci si promovarea lui, interactiunea cu alti bloggeri etc.).

Sunt multe aspecte de discutat, desigur, si intotdeauna trebuie tinut cont de multi factori, de tipul de blog si de ceea ce se urmareste sa se obtina cu acel blog.

Sunt curioasa insa voi cum vedeti lucrurile: preferati ca autorii pe care ii cititi sa aiba bloguri actualizate zilnic, chiar daca nu sunt mereu postari valoroase, ori va plac materialele interesante, chiar daca nu sunt postari zilnice?

sursa foto

Share
77 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge