Chiar stam doar cu ochii in telefon/calculator?

In ultima vreme vad multe materiale video, articole – toate cu recomandarea de a ne petrece mai mult timp in viata reala. Cred ca ati vazut deja video-ul cu „look up” care subliniaza faptul ca, stand mereu cu ochii in telefon, putem rata mari ocazii in viata.

Da, am vazut cateva persoane pe strada stand doar cu telefonul – uneori chiar cand traverseaza!?! – dar fie nu circul eu pe unde trebuie, fie am in jurul meu oameni… „ciudati”.

Desi multi prieteni care pun multe actualizari personale in cadrul retelelor sociale sau pe bloguri, toti au o viata implinita in afara internetului. Toti se vad cu prieteni, discuta la telefon, se plimba, se intalnesc cu noi persoane etc. Chiar si cei care intretin diverse pagini de Facebook sau au de castigat de pe urma unei prezente constante online tot au si o viata personala in care iau legatura cu oameni dintre cei mai diferiti.

Si-atunci nu pot sa nu ma intreb: chiar stam cu ochii atat de mult in telefon/calculator?

Conectare social media

Conectare social media, poza de pe Shutterstock

Nu ma intelegeti gresit: nu cred ca trebuie sa nu stam deloc online. Nici pe departe. Dar cred in masura, cred in crearea unui program care sa ne ajute, nu in dependenta. Nu cred nici in extrema „nu trebuie sa fim online”, dar nici in cea cu „trebuie sa scriu despre tot online”. Da, personal pun destul de putine elemente din viata privata public pentru ca nu ma simt confortabil impartasind lucrurile personale cu toti cei pe care ii am in lista de conexiuni online. Dar aceasta este o alegere si, cum spuneam, chiar si prietenii mei care fac cunoscute mult mai multe aspecte din viata lor, tot au prieteni, cunostinte, merg la evenimente, in parcuri etc.

Nici nu o sa fiu ipocrita si sa spun ca nu poti cunoaste oameni online. De altfel, pe Alina Popescu si pe Valentina Roman, ambele acum bune prietene ale mele, le-am cunoscut online! Si asta ca sa dau doar doua exemple. Ne-am intalnit insa ulterior si am ramas in relatii bune – de ani de zile deja!

In plus, stiu oameni casatoriti si fericiti dupa ce s-au cunoscut pe chat, si am cunostinte care s-au gasit tot online, fiind in tari diferite, si acum sunt casatoriti si fericiti! Iata asadar ca exista exemple din fiecare categorie!

Da, am citit si cateva articole cu unele exemple de persoane care nu se desprind din mediul online si da, este clar ca online-ul duce la izolare. De altfel, imi aduc aminte de examenul la sociologie din facultate unde, trebuind sa exemplificam un „efect pervers” (nu o sa intru in detalii, cautati sociologie si efect pervers si veti vedea la ce se refera), o prietena a oferit exemplul internetului (tineti cont ca era acum 12 ani!) care, sub iluzia falsa ca aduce oamenii impreuna, de fapt duce la izolare pentru ca ei nu se cunosc, raman ascunsi in spatele unui calculator si pot chiar sa si minta cu privire la cine sunt.

Discutia este clar lunga, iar exemplele vin din absolut toate zonele: si moderate, si extreme, si cu efecte pozitive ale interactiunii online, dar si cu impactul negativ pe care il poate avea statul conectati.

Asa ca va intreb pe voi: cum sunteti: va e usor sa va deconectati? Va place sa fiti offline sau simtiti mereu nevoia de a fi online? Sau sunteti la mijloc, folositi internetul, stati conectati online dar aveti si o viata personala „offline” implinita?

oameni care se joaca pe plaja

Oameni care se joaca pe plaja, poza de pe Shutterstock

Share
50 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge