Iti selectezi prietenii dupa preferintele electorale?

Am vazut in ultimele saptamani in feed-ul de pe facebook o sumedenie de mesaje cu pareri despre candidatii la presedintie. Inainte de primul tur, erau oameni din mai multe tabere, acum totul este impartit, cum este firesc, intre Ponta si Iohannis.

Nu ma apuc sa fac politica aici. Nici pe departe. Dar am remarcat ceva interesant si m-am gandit sa va infatisez si voua constatarea si sa va intreb cum procedati voi.

cartoon

caractere cu semne, imagine de pe Shutterstock

Cum ziceam, am vazut destul de multe mesaje pro sau contra candidatilor. Si asa am remarcat ca am, printre conexiunile de pe Facebook si oameni care voteaza cu Ponta, si oameni care voteaza cu Iohannis. Fiecare cu motivele lui.

Insa am remarcat si multe persoane care pun mesaje in care spun ca au dat unfriend unor conexiuni de pe Facebook doar pentru ca prefera alt candidat decat al lor.

Am vazut ca au circulat si imagini cu diverse persoane importante, din domenii diferite, care sprijina un candidat. Apoi am zarit persoane care vorbeau despre unele dintre respectivele persoane (artisti, profesori etc.) pe care ii cunosteau, pe care ii apreciau in activitatea lor profesionala, dar de care nu mai vor sa auda acum  – nu mai asculta muzica lui X pentru ca tine cu candidatul Y si nu cu Z.

Cei mai multi spuneau ca asemenea persoane – artisti, actori, profesori etc. – faceau mai bine daca nu se implicau in aceasta lupta politica, girand un candidat sau altul.

Si aici vin cu intrebarea: o melodie, de pilda, iubita ani si ani nu e aceeasi melodie, indiferent cu cine tine cantaretul respectiv – care are si el dreptul la convingeri politice proprii? De la artistii/actorii etc. din afara ne place absolut tot (de la preferinte sexuale si pana la cele politice)?

Voi ascultati/mergeti doar la spectacolele celor cu aceleasi convingeri ca voi (sau ale celor care macar nu si le marturisesc)? Si cum procedati cu lista de cunostinte: le dati friend/unfriend in functie de preferintele politice?

Repet, sunt pur si simplu curioasa. Sunt curioasa sa aflu daca pot exista prietenii intre oameni cu preferinte politice diferite, de pilda. (E ca atunci cand, pe vremuri cand erau puternice, era lupta intre Dinamo si Steaua. Si erau oameni, prieteni buni, care tineau cu echipe diferite, cu acesti „dusmani de moarte” si nu aveau nicio problema. Prietenia era dincolo de o preferinta de acest fel.)

Nu ma intelegeti gresit: fiecare are dreptul sa faca absolut orice vrea in contul sau. Sa aiba ce prieteni vrea, cate conexiuni vrea, sa aiba ce pareri vrea. Faptul ca am mentionat niste actiuni pe care le-au avut cativa dintre cei pe care ii am in lista de Facebook nu inseamna ca am ceva cu alegerile lor. Dimpotriva. Sunt doar curioasa: Voi v-ati curatat lista de prieteni in aceasta campanie? Si, mai important: daca ati exclus persoane cu viziuni politice diferite de ale voastre, erau prieteni apropiati? Ati elimina din cercul de prieteni apropiati pe cineva cu alte viziuni politice – o persoana care v-a fost alaturi in momente bune sau in momente grele? 

Pot exista prietenii intre oameni cu preferinte politice diferite? De ce da, de ce nu?

Share
3 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

CommentLuv badge