Iti selectezi prietenii dupa preferintele electorale?
|Am vazut in ultimele saptamani in feed-ul de pe facebook o sumedenie de mesaje cu pareri despre candidatii la presedintie. Inainte de primul tur, erau oameni din mai multe tabere, acum totul este impartit, cum este firesc, intre Ponta si Iohannis.
Nu ma apuc sa fac politica aici. Nici pe departe. Dar am remarcat ceva interesant si m-am gandit sa va infatisez si voua constatarea si sa va intreb cum procedati voi.
caractere cu semne, imagine de pe Shutterstock
Cum ziceam, am vazut destul de multe mesaje pro sau contra candidatilor. Si asa am remarcat ca am, printre conexiunile de pe Facebook si oameni care voteaza cu Ponta, si oameni care voteaza cu Iohannis. Fiecare cu motivele lui.
Insa am remarcat si multe persoane care pun mesaje in care spun ca au dat unfriend unor conexiuni de pe Facebook doar pentru ca prefera alt candidat decat al lor.
Am vazut ca au circulat si imagini cu diverse persoane importante, din domenii diferite, care sprijina un candidat. Apoi am zarit persoane care vorbeau despre unele dintre respectivele persoane (artisti, profesori etc.) pe care ii cunosteau, pe care ii apreciau in activitatea lor profesionala, dar de care nu mai vor sa auda acum – nu mai asculta muzica lui X pentru ca tine cu candidatul Y si nu cu Z.
Cei mai multi spuneau ca asemenea persoane – artisti, actori, profesori etc. – faceau mai bine daca nu se implicau in aceasta lupta politica, girand un candidat sau altul.
Si aici vin cu intrebarea: o melodie, de pilda, iubita ani si ani nu e aceeasi melodie, indiferent cu cine tine cantaretul respectiv – care are si el dreptul la convingeri politice proprii? De la artistii/actorii etc. din afara ne place absolut tot (de la preferinte sexuale si pana la cele politice)?
Voi ascultati/mergeti doar la spectacolele celor cu aceleasi convingeri ca voi (sau ale celor care macar nu si le marturisesc)? Si cum procedati cu lista de cunostinte: le dati friend/unfriend in functie de preferintele politice?
Repet, sunt pur si simplu curioasa. Sunt curioasa sa aflu daca pot exista prietenii intre oameni cu preferinte politice diferite, de pilda. (E ca atunci cand, pe vremuri cand erau puternice, era lupta intre Dinamo si Steaua. Si erau oameni, prieteni buni, care tineau cu echipe diferite, cu acesti „dusmani de moarte” si nu aveau nicio problema. Prietenia era dincolo de o preferinta de acest fel.)
Nu ma intelegeti gresit: fiecare are dreptul sa faca absolut orice vrea in contul sau. Sa aiba ce prieteni vrea, cate conexiuni vrea, sa aiba ce pareri vrea. Faptul ca am mentionat niste actiuni pe care le-au avut cativa dintre cei pe care ii am in lista de Facebook nu inseamna ca am ceva cu alegerile lor. Dimpotriva. Sunt doar curioasa: Voi v-ati curatat lista de prieteni in aceasta campanie? Si, mai important: daca ati exclus persoane cu viziuni politice diferite de ale voastre, erau prieteni apropiati? Ati elimina din cercul de prieteni apropiati pe cineva cu alte viziuni politice – o persoana care v-a fost alaturi in momente bune sau in momente grele?
Pot exista prietenii intre oameni cu preferinte politice diferite? De ce da, de ce nu?
Teoretic da, practic nu prea 🙂
Adica teoretic poate exista prietenie intre oameni cu pareri diferite despre politica, despre gastronomie, care prefera alte culori sau alte stiluri de muzica. E diversitatea lumii, si e frumos ca ea exista.
Practic, insa, alegi sa iesi la o cafea sau la o bere, sau in week-end la munte cu cei cu care totusi ai puncte comune. Daca dincolo de diferentele de gandire politica (care sunt destul de profunde la cei care gandesc cu adevarat la subiect), exista suficiente puncte comune, ok. Daca nu, cam greu….
Eu n-am sters pe nimeni din lista pe motive politice, si n-am sters nici in epoca lui Basescu. Am fost stearsa pe motive politice (atunci, in epoca lui Basescu).
Dar eu nu-s neaparat “majoritatea”. Sa mentionam ca am fost casatorita cu un membru al Partidului Socialist Francez, iar eu am convingere si acum si legitimatie de UMP (partidul de dreapta francez)
Dar pe Philippe il iubeam pentru o mie de alte lucruri. Ne tachinam reciproc cu politica. Ma rog, in Franta e cumva mai usor.
Apropo de Franta, inca ceva. Am avut un client de PR francez. Nu vroia sa facem conferinte de presa la Novotel pentru ca patronul Novotel e de dreapta (amanunt bine cunoscut). Deci se poarta si la case mai mari 😉
Ti-as propune, Lore, sa lecturam impreuna Constitutia Romaniei. Intre cele doua coperte tricolore este legiferat dreptul la libera exprimare, dreptul de vot si dreptul de a fi votat. Fiecare amendament are insa si niste reguli de aplicare. Recunosc ca eu m-am lasat purtat de val si am partinit, poate, satul de viata putin colorata pe care o avem! Daca ar fi dupa mine, as alege modelul de campanie electorala a prietenilor nostri francezi, care au dedicat maximum un sfert de ora/zi la un singur canal TV fiecaruia dintre candidati. Insa… Nu, nu as da “unfriend” pentru optiunea politica, ci pentru modul in care ar incerca sa-si impuna punctul de vedere. Si ma refer la invective de orice fel, injurii la adresa altor membri ai familiei, violenta fizica sau alte manifestari de acest gen. I f***ing love Romania!
Tocmai dreptul la pareri diferite il subliniam si eu – si, recunosc, m-am mirat putin saptamana aceasta vazand cu cata usurinta oamenii spun ca scot persoane “din lista de prietnei”. Sau, poate, e un alt fel de definitie a “prietenului” (aici ar fi o discutie lunga, poate o sa scriu un articol sa vedem cum ajungi sa fii considerat azi prieten).
In rest, de acord cu partea cu injurii – cam pe orice subiect, nu doar politic.
@Mirandolina – multumesc frumos pentru acest exemplu personal care ne arata ca se poate. Sunt de acord cu tine insa: trebuie sa existe multe puncte comune pentru a putea trece peste niste diferente de opinie – din nou, indiferent pe ce elemente sunt aceste pareri diferite.