Social media intre dependenta si minciuna

Crezi in ce scriu prietenii tai pe Facebook?

Vad in ultima vreme o sumedenie de materiale cu privire la Facebook, dependenta si diferenta intre realitate si imaginea indusa prin intermediul retelei.

internet - real life semne circulatie

internet – viata reala, imagine de pe Shutterstock

Intai am citit articolul lui Jason Thibeault intitulat “Why I Just Quit Facebook”. Publicat pe LinkedIn, articolul a devenit de indata “viral”. Autorul spune ca, avand multi prieteni in cadrul retelei, avea mereu feed-ul plin de actualizari si ca nu rezista impulsului de a le citi astfel ca nu isi facea bine treaba. A renuntat si se simte mai bine – si lucreaza cu mai mult spor. Tot el mentioneaza insa ca, dat fiind specificul diferit, si-a pastrat totusi contul in cadrul unei alte retele: Twitter – si ofera si cateva sfaturi cu privire la gestionarea prezentei pe Facebook in asa fel incat aceasta sa nu afecteze productivitatea.

Am ajuns apoi la un articol mai amplu de pe CBS News cu privire la dependenta de retelele de socializare si la dependenta de internet. Exista, s-a demonstrat deja, asa numita dependenta de internet (Internet Addiction Disorder – IAD), insa cea data de retelele de socializare nu a fost inca atent cercetata. Informatii despre IAD gasiti insa in articolul de pe CBS – foarte bine sintetizate.

In sfarsit, am ajuns si la un articol al unei tinere care arata cum viata online este, adesea, diferita de cea reala, cum modul optimist in care apar multi este, in fapt, o exagerare. Intre timp, articolul care se gasea pe news.com.au a fost sters, se pare, intrucat, desi apare in continuare daca se da cautare pe acest site, linkul arata ca articolul nu mai exista (si postarea lor de pe Facebook cu link la acel articol a fost stearsa). Articolul in sine arata ca o domnisoara care nu a reusit sa aiba viata pe care si-o dorea (la o anumita varsta sa fie intr-o relatie stabila, sa aiba un anumit loc de munca etc.) a vrut sa vada daca toti prietenii ei sunt cu adevarat atat de fericiti si impliniti pe cat par in cadrul profilurilor lor de pe Facebook. A nascocit un mic test si prietenii ei au raspus, iar rezultatele au aratat ca nu, nu toti considera ca au o viata perfecta si nu sunt multumiti de tot ce au. Sigur, studiul nu era relevant la scara nationala – lucru mentionat chiar de autoare – dar sublinia inca o data impresia falsa pe care o pot lasa mesajele publicate in cadrul retelelor de socializare.

Si eu vad persoane care si-au creat o anumita imagine online – fie cu multe mesaje pozitive si lasand impresia ca in viata lor totul este perfect, fie, dimpotriva, punand mereu doar mesaje negative, triste, deprimante.

Mai sunt cei care publica doar lucruri legate de politica, dupa cum exista si cei care au strict concursuri publicate pe wall-ul lor.

Exista si multi cu o prezenta axata pe cateva zone de interes – copii, calatorii, it etc. -, in timp ce i-am auzit pe altii spunand ca pe Facebook se simt liberi sa spuna ceea ce cred.

Am mai spus-o si cu alte prilejuri: nu cred ca vreo persoana trebuie sa isi faca o parere despre altcineva bazandu-se strict pe ceea ce publica in cadrul retelelor de socializare.

Da, vad ca sunt multi aproape dependenti – peste tot cu telefonul, gata sa posteze orice gand, orice fotografie, sa spuna oricand si oricui unde se afla – dar sunt si multi care folosesc retelele de socializare in mod cumpatat.

Share

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge