Cea mai simpla si rapida reteta de chec (fara ou) cu Magiun de prune Topoloveni
|Daca aud cuvantul “magiun” automat imi vine in minte mamaliga cu magiun de prune. Asa am mancat prima oara magiun, pentru ca asa se manca la tara la bunica mea. Da, poate fi un cliseu, dar magiunul este asociat cu bunatati din copilarie, cu dulciuri preparate in casa, cu dragoste, de mama si de mamaie.
Mancam magiun si cu paine cu putin unt, puneam intre doi biscuiti un pic de magiun si, evident, si cu clatite. Inca mai mananc, atunci cand am ocazia si, evident, i-am oferit si fiului meu, Eric. El a preferat clatitele cu magiun dar si un chec pregatit special pentru el, gustos, rapid, fara ou – o sa va ofer reteta mai jos (merge cu orice fel de gem, dulceata).
Ca mica paranteza, voi stiti care e diferenta intre magiun, dulceata si gem? Eu am fost curioasa sa aflu, si asa am descoperit lucruri interesante. Magiunul este (conform DEX) „o pasta alimentara obtinuta prin fierberea si terciuirea prunelor sau a altor fructe (fara adaos de zahar)”. Gemul se obtine prin „fierberea fructelor (intregi) cu zahar pana la gelificarea siropului”. In sfarsit, dulceata este un „preparat alimentar din fructe sau petale de flori fierte in sirop de zahar”.
Magiunul de prune mi-a fost readus recent in atentie de catre cei de la Soninpex Topoloveni care mi-au trimis un borcan.
Magiunul de prune Topoloveni este 100% natural, fara zahar adaugat si fara conservanti, fara E-uri si fara gluten, respectand reteta autentica de acum 101 ani. Calitatea acestuia l-au facut cunoscut in intreaga lume. In plus, a primit numeroase premii si distinctii, cum ar fi:
– O Stea de Aur la Great Taste Awards 2015, competi?ie organizat? in Marea Britanie;
– Multiplu premiat „Superior Taste Award” de catre Institutului pentru Gust si Calitate Bruxelles, Ambassador of the “Romanian Traditional Taste”;
– Cod Operator NATO, Certificat Kosher sau Certificat HALAL.
Magiunul de prune Topoloveni contine, conform informatiilor oferite de producator, fibre alimentare naturale: 27, 97% (5,47% insolubile, 22,5% solubile – substante pectice), Glucide: 54,6 gr/100 gr (din care fructoza: 14,42 gr si glucoza: 17,68 gr), Fier: 6,09 mg/100 gr; Bor: 3,5 mg/100 gr; Potasiu: 825,5 mg/100 gr; Calciu: 38,30 mg/100 gr; Magneziu: 22,83 mg/100 gr, Incarcatura glicemica: 11; Capacitate antioxidanta: 275 (ORAC); Echivalent paine: 1 BE~ 25 gr. Magiunul este faimos – are si o pagina de Facebook cu peste 30.000 de like-uri.
Dincolo de premii, magiunul de prune Topoloveni are marele avantaj ca, datorita retetei utilizate (care implica prepararea in cazane cu pereti dubli, la temperatura controlata, de maximum 68 de grade Celsius, timp de 12-14 ore) nu necesita conservanti.
Intr-o lume plina de produse cu multe E-uri, produsele sanatoase merita sa fie pretuite si folosite cat de mult posibil. Sigur, parintii se gandesc la ce pot sa le ofere mai bun copiilor, dar, in final, toti ne dorim sa fim sanatosi, asa ca magiunul de prune Topoloveni se constituie intr-o alternativa pentru oricine fiind „dulce si sanatos”.
Merita mentionat faptul ca Soninpex Topoloveni ofera o sumedenie de dulceturi, facute FARA E-uri, adaos de conservanti si aditivi. Mai mult, compania ofera si si chiar si bulion si zacusca (produse despre care, trebuie sa recunosc, nu stiam si pe care vreau sa le incerc, mai ales ca in casa la noi toti mananca zacusca si tot e deja toamna, sezonul perfect pentru ea)! Iata asadar ca sunt multe produse pe care le puteti cauta, in functie de gusturi si preferinte.
Noua ne place dulceata de caise si ne gandeam sa o incercam si pe cea de nuci verzi Topoloveana.
Puteti lua produsele de la Soninpex Topoloveni direct de la magazinele proprii din Bucuresti:
– Str. C.A. Rosetti, nr. 26, Sector 2 si
Bd. Carol I, nr 57, Sector 2.
Exista si un magazin online care va asteapta. Evident, produsele Soninpex Topoloveni se gasesc si intr-o sumedenie de magazine partenere, inclusiv lanturi de hypermarketuri cu acoperire nationala.
Revenind la magiunul de prune Topoloveni, dupa cum va spuneam acesta poate fi utilizat intr-o sumedenie de feluri. Astazi o sa va prezint reteta mea de chec gustos, rapid, fara ou. Mai mult, puteti folosi reteta si pentru briose – o sa va arat mai jos ca merge perfect!
Eu folosesc reteta nu doar pentru un chec in forma „clasica” de chec, ci si in niste mini-forme de silicon cu care fac mini-chec-uri – perfecte pentru oaspeti, pentru copii (le apuca usor) etc. De asemenea, reteta este versatila: puteti folosi ce magiun, gem sau dulceata doriti, adaptati putin cantitatile (va explic mai jos). Probabil ca puteti renunta chiar si la cacao (noua ne place) – si adaugati echivalentul greutatii in faina. Prepararea este rapida, cu o lingura puteti amesteca totul in cateva minute. In mai putin de 10 minute chec-ul/briosele sunt la cuptor!
Reteta de chec rapid sau briose cu gem si iaurt, fara ou
Ingrediente:
– 150 gr. zahar
– 90 ml. ulei
– 5 linguri de magiun/gem/dulceata
– 1 pachet de praf de copt
– 180 gr. faina (pentru magiun; la dulceata folositi cam 200)
– 40 gr cacao
– 325 gr. iaurt (pentru magiun; pentru gem 300 gr, pentru dulceata – 280-290). Puteti compensa adaugand un pic de faina daca nu aveti consistenta dorita la final.
Preparare:
Incalziti cuptorul la 180 de grade. Da, compozitia va fi gata foarte repede!
Intr-un vas amestecati cu o lingura uleiul, zaharul si gemul pana veti avea o pasta.
Adaugati apoi faina, cacaoa si praful de copt si amestecati din nou pana se inglobeaza ingredientele.
La final adaugati iaurtul si amestecati pana obtineti o compozitie omogena.
Puneti apoi compozitia intr-o forma de chec tapetata cu hartie de copt sau, cum am facut eu, in forme de mini-chec ori de briose. In formele de silicon nu am dat cu nimic – am pus direct compozitia, si nu se lipeste. In formele de briose (nu sunt din silicon) am pus ca baza o hartie pentru briose in care am turnat compozitia.
Lasati chec-ul/briosele la cuptor la 180 de grade cam 35-40 de min (pentru chec e posibil sa ajungeti spre 45 de minute). Verificati oricum dupa 20-25 de minute si ulterior, cu o scobitoare, pentru a vedea cand e gata totul.
In mod normal, chec-ul ar trebui sa stea pana se raceste pentru a-l putea taia. La noi de obicei mini-chec-urile se scot din forme imediat si se mananca rapid.
Chec-ul poate fi pudrat cu zahar sau cacao daca doriti – noi nu suntem fani. Puteti manca produsele asa cum sunt, sau puteti asezona cu niste fructe (noi am avut capsune) ori chiar cu inghetata vara (noi am avut de vanilie).
Checurile si briosele cu magiun de Topoloveni au fost mancate simple.
Pofta buna!
Arata si suna delicious!