Sunt ascultate podcast-urile?

Au aparut o sumedenie de instrumente si modalitati de manifestare. Tehnica a evoluat, iar oamenii nu au intarziat sa utilizeze noile elemente in rutina zilnica.

Interesant insa din punct de vedere al comunicarii – si tin sa mentionez de la bun inceput ca astept parerile voastre cu interes – ar fi o analiza a gradului de ascultare a podcast-urilor.

Sunt disponibile pe internet o sumedenie de astfel de materiale – structurate pe multe domenii. Astfel ca exista multe si in zona marketing-ului si a PR-ului/comunicarii.

Exista multi oameni care le asculta. Sunt insa si multi si cei care nu gusta acest mod de informare.

Motivele sunt diverse: e mai usor sa citesti ceva – decat sa asculti ceva. Unii angajati nu au la birou boxe sau posibilitatea de a-si pune si ca atare nu pot asculta nimic. Lucrand mult si ajungand destul de tarziu acasa, multi nu isi iau link-urile sau nu mai au vreme sa asculte. La fel, se poate mai usor justifica navigarea pe anumite site-uri decat ascultarea unor podcast-uri.

Uneori chiar si realizarea unui podcast e mai dificila decat a scrierii unui material. Evident pentru unele persoane, pentru altele justificandu-se poate mai mult un podcast.

Discutiile pot fi, fara indoiala interesante. Accentul pus de autor pe anumite replici poate fi util. Pe de alta parte insa, tonul, modul de abordare ce difera de la o tara la alta si de la un om la altul pot deranja. Un articol poate fi citit si in diagonala. Un podcast… mai greu se asculta din 2 in 3 minute. Desigur sunt oameni care vor pune mai mult pret pe a auzi interlocutorul – decat pe a citi doar ceea ce scrie.

Cautand date despre ascultarea podcast-urilor, am remarcat intai date care atesta faptul ca acestea sunt mai degraba ascultate pe PC decat pe alte dispozitive. Apoi am remarcat faptul ca sunt si unele marturii legate de ascultare: conteaza in acest caz 2 lucruri:

  • rata de download;
  • rata de ascultare – completa – a materialului.

Iata un exemplu – de la finalul anului trecut, aici. Exista insa si locuri care recomanda ascultarea unor podcast-uri – ca esentiala. Un exemplu il gasiti 15 podcasts every geek should listen to.

Statisticile nu sunt asadar foarte favorabile podcasturilor. Oare se vor schimba lucrurile? Voi ascultati podcast-uri? Le gasiti utile? Care va place?

Intre podcast si insemnari – ce alegeti?

Share
4 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge