Atentie! Greseli care pot costa enorm – Citim ce scriem?
|Vorbeam in primul post de pe blog despre faptul ca toti citim si scriem. Cred ca pot merge mai departe si spune ca uneori suntem deranjati de anumite greseli de ortografie sau alteori cuvinte scrise aiurea suna intr-un mod care ne face sa zambim sau sa radem in hohote.
PR-istii sunt (si nu numai ei) oameni care scriu mult si relatiile cu unele companii, furnizori, media, distribuitori etc. se pastreaza si implica si schimburi de emailuri sau vorbit pe diverse programe de instant messaging. Numai ca uneori ai atat de multe pe cap incat vrei sa raspunzi cat mai repede cat mai multora (se poate ajunge sa se vorbeasca cu cate 3-7 persoane in acelasi timp). Poti astfel sa mai si gresesti.
O sa spuneti ca e firesc. Ca toti gresim. Perfect adevarat. In randurile de mai jos insa o sa imi permit sa va ofer cateva exemple de greseli (fara diacritice cum si comunicatele online si schimbul de replici pe instant messaging sunt de obicei scrise fara) care pot costa: un zambet, un cantec, contacte si contracte.
Sa o luam de la simplu la complex.
care – un cuvant utilizat foarte des – care scris in graba poate deveni acre. Puteti sa va imaginati desigur diverse contexte gen: Acre sunt contractele pe care doriti sa le semnam sau acre sunt produsele pe care doriti sa le livram samd
Tot cu baza in care e si carte care scris altfel e catre – dar aici gafele nu-s foarte costisitoare.
Apropo… doriti sa aveti texte amuzante? Atunci nu fiti atenti la dupa si supa – cei ce vor primi mesajele se vor amuza pe cinste – sau li se va face chiar foame (depinde cand citesc mesajul).
Eh… dar ajungem si la munte si minte ca doar pe tastatura u si i sunt alaturate.
Mult mai grav stau lucrurile cu informare si infirmare – si sunt sigura ca nu mai e nevoie sa ma explic.
Banuiesc ca toti ati auzit de cultura, nu? Dar de… cultuta ati auzit?!? (eu da si am vazut si undeva in forma printata acest cuvant)
Interesant, deranjant, stanjenitor si care “da prost” – cam asa e jocul – semn-smen. Literele sunt aceleasi. Cuvintele insa au sensuri total diferite. Si daca scrii unei mari companii si la final adaugi: Astept un smen din partea dumneavoastra se poate spune ca printre rasete, compania respectiva o sa poata dovedi ca are prima cerere de spaga in scris!
Sa nu mai vorbim ca daca ajungem in zona de cum se aud cuvintele – spre exemplu Injur (in jur) de 15 ani – in loc de – cam de 15 ani sau expresii asemanatoare…
Aaa, ca putem ajunge si in zona de “deformare a mesajului ca efect al erorilor involuntare de exprima scrisa” sau ca tocmai prin diverse jocuri de cuvinte se realizeaza fraze sau elemente de efect in PR, publicitate etc. – e un lucru. Cele de mai sus intra in alta categorie. Tema pentru acasa – apropo de penibil – si de scrierea in graba a cuvantului speram.
Se intampla si la case mai mari, cel mai recent exemplu si de care ma simt oarecum responsabil este si textul Terezei Valcan de la Cosmote. Zic ca ma simt responsabil deoarece din cauza presiunii timpului s-a sarit o parte din proces si anume corectura. Din fericire cititorii au semnalat acest aspect si s-a corectat.
Este o invatatura de minte! Nu mai fac! Promit! 🙂
Buna, Loredana, Buna ziua, dragi forumisti,
Da, aveti dreptate. Nu suntem atenti indeajuns la ce scriem. Dar poate ca si oboseala, acumulata dupa o zi de munca de 12 ore(in publicitate, programul e istovitor), duce la greseli. Sa ne gandim la cei care sunt asistent manager si au foarte multe scrisori oficiale de redactat si nu e usor sa fie fresh, cu mintea limpede…mai ales daca sefii sunt in criza de timp…
Asadar, va redau expresii de EVITAT: tot timPU LA dispozitie, muzica care va place, Si inca care se mentine, caPU LA contributie, etc…
Va pup,
C
de 4 ani lucrez la asociatia pentru protectia consumatorilor si tot de 4 ani scriu, la repezeala 🙂 consumaotri. mai grav este ca mi-a fost preluat asa din comunicatele de presa si au aparut articole cu consumaotri. si m-am prins si eu cum iau ziaristii cu copy paste materialele de la noi.
iar acum m-am fortat sa scriu corect si cu toate literele in oridinea in care trebuie. sper ca mi-a iesit 🙂
nu ar fi trebuit sa scriu asta … dar nu m-am putut abtine. legat de scrierea in graba a cuvantului speram, … vroiam sa spun ca … e ceva inevitabil, pentru ca in final .. toti speram.
:))
Buna!
Eu am probleme cu “cand” care imi iese “cadn”, “deasemenea” care iese ori “deasemnea”/”deasemena”…. mai am si unele propozitii legate…
Cand e vorba de comunicate, dau un zoom mare si iau fiecare cuvintel in parte.Dar la proiectele pentru scoala…eeee! Aici e alta poveste!
Dar apropo de jurnalisti si de cuvinte gresite in articole: am dat si eu o data un interviu si cand am citit articolul numele de familie mi-a aparut scris in doua feluri….Si stau si ma gandesc: o fi uitat cum ma cheama, si a zis ca lasa ambele variante ca sa nu ma supar! 🙂
* mai sus, unde scrie “propozitii”, vroiam sa scriu “prepozitii”
[mood: ashamed]
Intre timp am mai gasit eu real si deal – am vrut sa scriu una… si am scris alta – dar am corectat la timp – iar acum ma gandesc la munte 🙂
eu cred ca nu are sens sa ne batem prea tare capul…corectam oricum, si, in plus, in conversatiile uzuale…nu conteaza decat sa fie toate literele puse in cuvant, nu are nicio treaba ordinea lor pentru ca oricum intelelgem ce am vrut sa scriem. sa ne amintim de vechea reclama la catavencu
Ne permietm sa spuenm lurcurile atflel. Petnru ca citirotii notsri snut mai inteligneti deact ai lor ;P
E perfect adevarat ca se intelege – de cele mai multe ori – ce se doreste sa se spuna. Poate si pentru ca, asa cum s-a dovedit de altfel, e suficient sa scrii bine inceputul si finalul cuvantului si oamenii vor intelege, umpland automat continutul cuvantului cu literele in ordinea in care trebuie.
Ideea era ca uneori anumite jocuri de litere si cuvinte pot sa aduca prejudicii considerabile – ex cea cu smen si semn. Dar sunt cu siguranta si alte exemple care nu au fost prezentate aici.
Important pana la urma este sa se acorde o atentie foarte mare mesajelor scrise oficial. Nu cred ca prietenii se supara daca mai gresim cate o litera pe ici pe colo – sau daca ne e suficienta foame incat sa o mancam cu totul. Insa nu toti oficialii pot fi la fel de intelegatori. Si cum in drept conteaza si fiecare virgula, uneori si in anumite comunicari mici greseli pot aduce mari prejudicii – ceea ce speram sa nu fie cazul.
Admirabil text si amuzante comentarii. Mai ales ala cu “deasemenea”.
=)))
Geniala femeia asta. Ii ironizezi pe altii cand tu nu stii sa scrii.
Piaristii ar trebui sa aiba si ei un Dex in casa, nu le-ar strica.
Eu scriu mereu forografii si foro in loc de fotografii si foto… dar o greseala caragialesca n-am avut…
🙂 Frumos exemplu – litere apropiate, ce sa-i faci. Oricum sunt sigura ca toti gresim. Doar ca slava domnului exista butonul Backspace astfel incat pana la urma mai departe ajunge ceea ce trebuie. Nu e vorba doar de PR-isti ca ar gresi. (mai ales ca un DEX acasa cand ei lucreaza la serviciu oricum nu le-ar fi extrem de util.) Ideea este insa ca e uman sa gresesti. Si ca asa cum spuneam anterior totul depinde de context, persoana careia i te adresezi, cum suna greseala si fireste nu orice greseala este fatala.
Putem sa ne amuzam sincer uneori de ceea ce ne iese din combinarea diverselor taste – la fel dupa cum mai zambim cand vedem ce au scris altii. Nimeni nu e perfect. In anumite momente insa este de dorit sa se acorde mai multa atentie.
Pentru cine n-a inteles gluma:
“de asemenea” se scrie despartit.
Aici nu e un typo, ci o lacuna in educatie.
da, unele reguli au ramas neschimbate chiar si de noul DOOM 🙂
E adevarat greselile de ortografie sunt o problema reala. Dar sa fim seriosi acum, un PR specialist(DEOARECE IN ROMANIA NU EXISTA ALTA FUNCTIE DECAT ACEASTA, TRECUTA IN NOMENCLATOR) nu ar trebui sa faca niciodata greseli de ortografie atata timp cat e in functia pe care o reprezinta. Cat despre prieteni si iertarea pe care acestia o arata in aceasta privinta…….maybe u should think twice. Oricum greseli exista, fratilor corectatile din timp, faptul ca timpul este scurt, ca vai saracul PR-ist lucreaza prea mult, etc NU E O SCUZA. SCUZELE NU EXISTA IN PR. Oricum imi pastrez convingerea ca Romania NU STIE ce inseamna PR. E bine totusi ca vrem sa invatam. Numai bine la toti.
Nu as putea spune ca in Romania nu se stie ce sunt relatiile publice. Sunt multi profesionisti adevarati, persoane capabile si competente care au realizat proiecte, campanii etc. interesante si de succes. Dorinta de perfectionare si de a invata ii caracterizeaza pe multi si astfel specialistii in relatii publice devin si mai bine pregatiti, teoriei adaugandu-i si experienta practica.
Legat de partea cu greseli si prieteni… aici depinde de prieteni 🙂 si de greseli. Daca este un mesaj foarte important si imi greseste o litera nu o sa ma supar, mai ales daca este o veste pe care o astept. Lucrurile variaza si in functie de varsta, pretentii etc.
PS: banuiesc ca din graba ati scris “corectatile” intr-un cuvant, desi sunt sigura ca stiti ca se scrie corect corectati-le.
Ceea ce ma bucura insa este ca ideea a trezit interes si ca iata constat precuparea acordata scrierii corecte a materialelor redactate in diverse ocazii.
vai ce fericit ar fi pruteanu 🙂
in plus, nu sunt deloc de acord ca romania nu stie PR. romania stie PR, dar il tine pt ea. sunt de parere ca romania inca este o fetita rusinoasa la capitolul PR. avem foarte multi profesionisti, toti stiu teoria, toti spun da, stim, insa cand e vorba de facut, nu avem curaj decat in anumite limite, daca se poate spune asa. dar las’ ca ne facem noi mari si o sa influentam deciziile politice cu articolele din presa si o sa ne facem curaj sa facem promovare pe un singur bloc si nu prin advertoriale platite 🙂 si mai zic 😛
Mie foarte curand mi-a zgariat auzul o faza dintr-o stire de la un post de televiziune cunoscut la noi: X a fost “injunghiata de 4 ani”. Deci nu de 4 ori… (ceea ce sa spunem ar fi fost mai normal, plauzibil – si chiar adevarat conform detaliilor urmatoare), ci de 4 ani… Nici nu vreau sa ma gandesc care va fi noul record.
Thanks , I have recently been looking for info about this topic for a long time and yours is the greatest I’ve found out so far. However, what about the conclusion? Are you positive in regards to the supply?