Atentie! Greseli care pot costa enorm – Citim ce scriem?

Vorbeam in primul post de pe blog despre faptul ca toti citim si scriem. Cred ca pot merge mai departe si spune ca uneori suntem deranjati de anumite greseli de ortografie sau alteori cuvinte scrise aiurea suna intr-un mod care ne face sa zambim sau sa radem in hohote.

PR-istii sunt (si nu numai ei) oameni care scriu mult si relatiile cu unele companii, furnizori, media, distribuitori etc. se pastreaza si implica si schimburi de emailuri sau vorbit pe diverse programe de instant messaging. Numai ca uneori ai atat de multe pe cap incat vrei sa raspunzi cat mai repede cat mai multora (se poate ajunge sa se vorbeasca cu cate 3-7 persoane in acelasi timp). Poti astfel sa mai si gresesti.

O sa spuneti ca e firesc. Ca toti gresim. Perfect adevarat. In randurile de mai jos insa o sa imi permit sa va ofer cateva exemple de greseli (fara diacritice cum si comunicatele online si schimbul de replici pe instant messaging sunt de obicei scrise fara) care pot costa: un zambet, un cantec, contacte si contracte.

Sa o luam de la simplu la complex.

care – un cuvant utilizat foarte des – care scris in graba poate deveni acre. Puteti sa va imaginati desigur diverse contexte gen: Acre sunt contractele pe care doriti sa le semnam sau acre sunt produsele pe care doriti sa le livram samd

Tot cu baza in care e si carte care scris altfel e catre – dar aici gafele nu-s foarte costisitoare.

Apropo… doriti sa aveti texte amuzante? Atunci nu fiti atenti la dupa si supa – cei ce vor primi mesajele se vor amuza pe cinste – sau li se va face chiar foame (depinde cand citesc mesajul).

Eh… dar ajungem si la munte si minte ca doar pe tastatura u si i sunt alaturate.

Mult mai grav stau lucrurile cu informare si infirmare – si sunt sigura ca nu mai e nevoie sa ma explic.

Banuiesc ca toti ati auzit de cultura, nu? Dar de… cultuta ati auzit?!? (eu da si am vazut si undeva in forma printata acest cuvant)

Interesant, deranjant, stanjenitor si care “da prost” – cam asa e jocul – semn-smen. Literele sunt aceleasi. Cuvintele insa au sensuri total diferite. Si daca scrii unei mari companii si la final adaugi: Astept un smen din partea dumneavoastra se poate spune ca printre rasete, compania respectiva o sa poata dovedi ca are prima cerere de spaga in scris!

Sa nu mai vorbim ca daca ajungem in zona de cum se aud cuvintele – spre exemplu Injur (in jur) de 15 ani – in loc de – cam de 15 ani sau expresii asemanatoare…

Aaa, ca putem ajunge si in zona de “deformare a mesajului ca efect al erorilor involuntare de exprima scrisa” sau ca tocmai prin diverse jocuri de cuvinte se realizeaza fraze sau elemente de efect in PR, publicitate etc. – e un lucru. Cele de mai sus intra in alta categorie. Tema pentru acasa – apropo de penibil – si de scrierea in graba a cuvantului speram.

Share
22 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge