Spui verde in fata? – Trebuie sa fii diplomat sau direct?

Darts - tintaDeschisesem aseara la un moment dat televizorul. Voiam intai sa vad ce e in oferta, asa ca am inceput sa iau ma uit pe rand pe fiecare post important. Am ajuns la un moment dat pe B1TV. Aici era melodia lui Daniel Iancu despre Ofiterul Radu, aluzie la Radu Mazare.

Dupa refren (atat am vazut eu) s-a facut legatura in studio – unde era emisiunea 6 vine presa iar invitat era chiar Radu Mazare.

Nu am stat sa ma uit sa vad despre ce era vorba. Sau ce raspuns a oferit primarul Constantei. Ma gandeam insa cum ar putea reactiona.

Radu Mazare este – ca invitat la emisiune – atat o persoana cu functie publica si om cat si membru al unui partid. Iata asadar trei ipostaze. Cum reactionezi la o melodie cu versuri…

Ca membru de partid si ca persoana cu functie publica este clar: trebuie sa fii diplomat. Ca om, in functie de temperament, poti sa reactionezi mai rapid sau mai incet, sa fii mai diplomat sau mai direct. Sa zici ca nu e adevarat… cin’ te crede? Sa zici ca s-a intamplat doar o dat’ – asa sa fie?

O solutie ar fi o replica foarte diplomata de tipul:

“Daca dumneavoastra spuneti ca in aceasta melodie se reflecta adevarul si ca melodia si versurile sale spun multe despre mine, ma descriu cu adevarat pe mine si situatia din Constanta, atunci sa inteleg ca acelasi lucru il putem si il afirmati si despre celelalte melodii si cantece de la noi, caz in care ma intreb ce mai spunem despre toate domnisoarele si doamnele fierbinti care asteapta sa fie sarutate si care isi petrec noptile in compania unora?”

Si aici putem sa ajungem in zona imaginii si analizei de imagine. De-a lungul timpului au fost cuplete muzicale sau de revista unde sub aparenta umorului (de fapt cu ajutorul umorului fin) s-a reusit ironizarea sistemului (si se reuseste si acum). Au fost si cantece de imbarbatare (Treceti batalioane romane Carpatii etc.). Sunt multe asadar elementele din media care reflecta viata in sine. Ce se poate spune in acest caz astazi despre noi daca se arunca o privire obiectiva si doar asupra acestor zone?

Ramanand tot in zona imaginii, este clar ca diplomatia ramane un element indispensabil pentru un om politic. Acum doua-trei seri era invitat ministrul de externe la televizor – una dintre Antene. Si acolo era o persoana care trecuse chiar in zona insultelor la adresa ministrului, o persoana care avea o idee fixa si tinea la ea impunand-o cu ajutorul ironiei, insultei uneori dar mai ales cu ajutorul ridicarii glasului de nenumarate ori si cu ajutorul unui ton aparte. In aceasta situatie Adrian Cioroianu a apelat si el la ironie, dupa care a trecut la a ignora.

Iata asadar diverse abordari care ne conduc catre o singura idee: intotdeauna raspunsul oferit va tine de personalitatea celui care trebuie sa raspunda si de functia sa. Pentru ca odata ajuns intr-o functie nu iti mai permiti orice sau sa vorbesti oricum. Pentru ca nu mai poti sa spui intotdeauna verde in fata ce vrei sa spui. Pentru ca trebuie sa fii civilizat si exemplu pentru ceilalti. Pentru ca nu mai esti doar tu – ci reprezinti o familie, o structura, un partid, o tara.

Si ca sa terminam pe un ton mai vesel (desi chestiunea in sine este una foarte serioasa si va ramane asa) cu un videoclip cu o melodie pe care cred ca o sti majoritatea. Cantata live acest cantec reflecta (din pacate) situatia multor familii (versurile aici).

Share
4 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge