Leapsa apropo de vot

Da, ar fi trebuit sa scriu inainte de duminica. Dar inca se mai poate merge la vot 🙂

Costina ma indeamna prin aceasta insemnare sa spun daca merg in aceasta duminica la vot (sau daca am mers avand in vedere ora).

Dreptul la vot este unul castigat in ani de zile cu multe sacrificii. Ar trebui asadar exercitat.

A vota iti permite ulterior sa te poti pronunta cu privire la mersul lucrurilor: stii ca ai sprijinit o anume cale. Vezi daca functioneaza ce ai ales – daca acel lucru a iesit – sau ai motive sa sustii ca varianta cealalta (pentru care ai votat si tu) ar fi fost mai potrivita.

Europarlamentarii sunt persoanele care vor reprezenta Romania. Vor vorbi asadar in numele nostru, al tuturor. Ar trebui sa ni-i alegem. Dar asta inseamna ca ar fi trebuit de asemenea sa fim atenti la tot ce au spus in campanie, la platforma lor politica si asa mai departe, pentru a vota in cunostinta de cauza.

La fel si cu votul uninominal: ar trebui sa cunoastem toate implicatiile unei alegeri sau a alteia. Sa stim ce se intampla daca ramanem la liste, dar si ce se va intampla daca trecem la uninominal. Cum va arata legea; cum se vor obtine sponsorizarile si banii pentru campanii si agentii si mici si bere s.a.; cum se va desfasura campania electorala – pentru ca daca ne gandim ce inseamna acum cand sunt alegerile parlamentare – cand alegem liste si tot e dificil sa ne uitam la tot ce inseamna promovare a partidelor, cum se va desfasura promovarea partidelor si a fiecarei persoane din cadrul partidului. Si multe, multe altele.

Pe scurt: ar trebui sa mergem la vot. Dar ar trebui sa nu votam doar pentru ca putem, sa nu votam aiurea. Ar trebui sa stim clar ce optiuni avem, ce consecinte au pe termen lung acestea si de asemenea sa analizam cum ar fi mai bine pentru noi si tara. Asa ca “votez” pentru ideea de vot in cunostinta de cauza, nu doar pentru ca da bine, e la moda, avem dreptul, e bine, asa se face si alte motive de gen.

Share
412 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge