La un moment dat vine schimbarea
|Permanent ne modificam – fie ca ne dorim, fie ca ne place sau nu. Suntem influentati de intamplarile de care avem parte, de povestile pe care le auzim, de oamenii pe care ii cunoastem.
Multi copii isi doresc sa fie precum cei mari. Multe fete de 15-17 ani citesc reviste dedicate doamnelor de 25-30 de ani pentru ca vor sa fie precum cele din urma. La birou multi angajati isi doresc sa acceada in anumite cercuri – de prieteni, de specialisti. In afaceri sefii isi doresc sa ajunga in anumite sfere de influenta, in cercuri in care isi pot gasi potentiali colaboratori, parteneri, furnizori sau clienti.
A ajunge insa in acele locuri poate implica o schimbare a persoanei: poate va trebui modificat stilul de imbracaminte; poate va trebui sa acorde mai multa atentie aparentelor; poate va fi cazul unor schimbari in limbaj. Cel mai probabil insa… va fi cazul de schimbari in atitudine.
Am vazut multe cazuri de oameni care se schimba. Sefii inceteaza a se mai invarti in zonele angajatilor – chiar daca acestia sunt fosti colegi sau prieteni vechi. Banii pot schimba pe cineva. Posesiunile la fel. Dar si functia.
Exista si un revers al medaliei: a ramane asa cum esti poate infrana accesul in acele cercuri. A ramane fidel unor principii si moduri de actiune poate a nu fi atat de benefic din punct de vedere financiar vorbind. Pot exista alte avantaje insa. In final, depinde de fapt ce ne dorim si ce fel de coloana vertebrala avem.
Schimbarea este fireasca – adaptarea si ea; atentie insa la cat de mult se schimba totul si la ce determina aceasta schimbare. Ar trebui de asemenea sa existe un moment de analiza si a zonelor de influenta ale schimbarii: este doar aparenta sau este interna, completa? Este dorita schimbarea? este impusa? Sunt avantajele mai multe decat costurile chiar si indirecte? O noua zi – alte teme de reflectie.
Schimbarea inseamna evolutie si face, intr-adevar, parte din firescul oamenilor. de ce ne schimbam? pentru ca societatea ne constrange sa facem acest lucru, inca de cand devenim constienti de noi insine. daca procesul schimbarii vine ca o consecinta a acceptarii acestei presiuni pe care societatea o exercita asupra indivizilor, atunci schimbarea e dorita de cel in cauza. daca omul resimte constrangerea societatii si vrea sa i se opuna, in orice fel, atunci el resimte schimbarea ca fiindu-i impusa si va cauta motive si metode de a nu-si depasi limitele, de a se auto-sabota pentru ca el vrea sa ramana ”neschimbat” – (hm! iluzorie incrancenare!). Si banii si posesiunile si functiile sunt factori ai schimbarii care actioneaza cu intensitati diferite asupra psihicului uman. Omul care are bani, functii, posesiuni are o stima de sine crescuta, in consecinta si o atitudine schimbata. Vorbesc despre cei care o vreme n-au avut de niciunele si printr-un concurs de imprejurari acum au dobandit si glorie si bani, in special numiti ”parveniti”. Si nu spun ca e rau sa fi bogat, faimos si pe deasupra si sanatos. Spun doar ca oamenii se schimba. Si cum nu exista pe lume om care sa afirme cu tarie ca a atins perfectiunea, pot sa spun doar ca nu exista schimbarea perfecta. Pe unii schimbarea ii costa emotii, sentimente, suflet. Pe altii, schimbarea ii costa bani. Toti dobandesc, in schimb, o atitudine si un comportament diferite si parca nimic nu costa prea mult daca te ajuta sa ai macar 5 minute de multumire de sine. Schimbare de suprafata nu stiu daca exista. Suprafata e doar invelisul, armura, scutul de protectie, masca, pe care toti le purtam pentru a ne adapta societatii. Nu ne comportam la fel acasa, la serviciu, pe strada, in team-building, la discoteca. ne folosim starea de Adult si ne adaptam adecvat situatiilor de aici si acum. Si pana la urma, schimbarea inseamna evolutie.
Imi aduc aminte de o fraza “daca ignoranta aduce fericirea, de ce oamenii alearga dupa inteligenta?”. In loc de schimbare eu am optat pentru EVOLUTIE. Sau cel putin asta incerc sa fac.
Mult mai importanta mi se pare evolutia inspre bine. De asemenea, directia trebuie sa fie bine definita.
Conteaza caracterul – ce cuvant foarte rar, personalitatea – nici macar nu am mai auzit despre asa ceva, intrun cuvant valoarea ta ca OM.
Si vorba unui prieten, ce folos avem daca doar ne exprimam pe bloguri? Schimbarea trebuie sa inceapa cu interiorul fiecaruia.
Succes!
Viata este un proces continuu de modificare; important este sa nu incetezi niciodata sa inveti, sa citesti, sa afli ce-i nou, sa te updatezi. La noi oamenii au tendinta sa se plafoneze, copiii sunt nemultumiti de atitudinea delasatoare a parintilor, iar parintii de instrainarea copiilor. Gresesc si unii si altii. Un brainstorming de familie din cand in cand, poate schimba lucrurile in bine.