Cum scapi de “ma/ba”, “mai/bai”
|Ticuri verbale – atat de enervante la altii, dar de cele mai multe ori de gasit si la noi.
Un cuvant, o expresie, o interjectie – toate pot fi ticuri verbale. A fost mai demult “deci” (desi inca mai este observabil acest tic la multi si in aceste zile). Acest tic a fost inlocuit cu “pai”. “Nu stiu”, “doamne fereste”, “ma rog”, “auzi” sunt alte exemple – desi fireste de la persoana la persoana pot aparea sau lipsi multe altele.
La moda acum par a fi ticurile tip “ma/ba”, “mai/bai”. Sunt foarte multi cei care nu stiu cum sa scape de acesta – desi si-ar dori.
Totul porneste de la constientizare: in timp ce vorbiti incercati sa fiti atenti la cuvintele pe care le rostiti. Poate parea greu dar este primul pas pentru a constientiza ce ticuri aveti (intrucat este dificil sa ii intrebati pe ceilalti “nu va suparati, am avut cumva vreun tic in timpul prezentarii”, sau “auzi, eu cand vorbesc am vreun tic, ba?”).
Daca veti remarca faptul ca rostiti mult prea des “ma/ba”, “mai/bai” treceti la pasul doi si inlocuiti aceste”expresii” cu prenumele persoanei cu care vorbiti (pentru ca, macar la modul teoretic, aceste ticuri apar doar in conversatiile cu oameni apropiati sau cu care se foloseste adresarea la per “tu”). Va fi poate mai ciudat o perioada pentru acea persoana sa isi auda prenumele. Va fi ciudat si pentru dumneavoastra sa ii rostiti atat de des numele interlocutorului – si tocmai de aici porneste si rezolvarea: va veti limita rostirea acestui prenume si totul ar trebui sa revina la normal si sa scapati de acest deranjant tic “ma/ba”, “mai/bai”.
Mult succe!
Eu cred că se poate trece cu ușurință de la “mai/bai” la “Maybach”. Realitatea curentă o demonstrează cu prisosință…
ticurile fac parte din personalitatea fiecaruia. daca ne deranjeaza ticurile cuiva si nu vrem sa acumulam frustrari, cel mai bine ar fi sa-i comunicam persoanei respective ca nu ne convine acea modalitate de adresare si ca ne transmite conotatii negative si sa-l (s-o) rugam ca in relatia cu noi sa incerca sa nu mai foloseasca expresia respectiva. Asta in cazul in care ticul este enervant sau il consideram ca are asupra noastra o influenta negativa.
Pe de alta parte, daca nu resimtim un disconfort, putem apela la capacitatea proprie si personala de a-i accepta pe cei din jur si sa admitem ca da, domle, are omu un tic. Si ce daca? Nimeni nu-i perfect!
In generala (undeva in jud. Constanta) oamenii ziceau:
“Da ma ba”
“Ai dreptate ma ba”
Era dusa la maximum chestia asta.
Si “mai” poate fi si o forma de relaxare a conversatiei.
“Bai” insa e un pic cam mitocan.
Atunci cand trebuie sa te mentii in permanenta la un nivel foarte elevat al conversatiei, obosesti la un moment dat; simti nevoia sa te relaxezi verbal, sa te destinzi, intalnesti un prieten vechi si-i spui cu drag: ce mai faci, mai, Costelusule…Te alinti un pic, te simti bine. Eu cred ca nu e asa grav. Trebuie sa distingem intotdeauna intre limbajul vulgar si cel lejer, a loisir, cum s-ar spune.
Eu sunt adepta adresarii la per tu. Cu clientii din Scandinavia, numai asa vorbeam, ne spuneam pe numele mic, eram buni amici, atmosfera era OK.
Deci eu sunt de parere sa se faca distinctia intre cele doua situatii, sa nu generalizam.
si eu folosesc, de exemplu, ca tic “fata”. insa, asa cum zice si greenfield, e o expresie a familiaritatii si relaxarii. nu ma adresez asa oricui, doar persoanelor cu care doresc sa comunic la acelasi nivel, sa empatizez, si il folosesc ca si alint.
ca atare 🙂 nu imi propun sa scap de acest tic. e exclus sa ii zic “fata” din intamplare directoarei mele, e un termen care imi vine pe limba numai in companie placuta si prietenoasa.
Intr-adevar o precizare se impune: sunt semne ale familiaritatii care in mod cert nu deranjeaza. Ideea de la care a pornit insemnarea este ins alegata de faptul ca multi au ticul “mai/bai” cu varianta “ma/ba” – tic care trebuie sa recunoastem, deranjeaza (evident nu atat de mult precum ar deranja spre exemplu ticul “asa”).
Cunosc si eu o persoana cu “ma/ba” si stiu ca isi doreste sa renunte la aceasta folosire excesiva; cauta solutii dar nu avea. I-am propus metoda de mai sus si incet-incet persoana in cauza (barbat) reuseste sa scape de aceasta problema deranjanta (si sper ca urmatorul tic sa nu fie atat de… neplacut pentru cei din jur). Sper de asemenea ca toate persoanele care incearca metoda de mai sus nu ajung sa utilizeze prenumele interlocutorului precedat de “ma/ba”. E important sa constientizezi si sa iti dai seama ce doresti: sa scapi sau nu; daca raspunsul este pozitiv sunt sigura ca oricine poate gasi solutii la probleme si… ticuri in cazul de fata.
Multumesc tuturor de vizita insa – si maine va promit ceva cel putin la fel de interesant – desi diferit 🙂
In continuare astept – legat de aceasta insemnare – alte ticuri deranjante si moduri de a le corecta – precum si alte ticuri in general.
Sigura modalitate lina si normala de a ne exprima corect o reprezinta scoala si educatia primita in familie. Nu intru in detalii . Asta ar presupune deja un alt subiect. Daca nu beneficiem de aceste doua aspecte esentiale, atunci e mai greu sa evitam inclusiv toate aceste…ticuri. Se stie de cand lumea ca orice regula, orice constrangere ne fac sa nu mai fim relaxati. Inclusiv exprimarea noastra ar trebui sa fie spontana, naturala si evident corecta. Repet , aici intervine intr-o proportie covarsitoare gradul de instructie.
Nu cred ca trebuie sa fim vesnic la patru ace, caci ar fi obositor. Ia sa ne gandim la acele persoane care se exprima atat de corect, incat devin pretioase. Dar in acelasi timp nu avem dreptul sa neglijam reguli de gramatica , sa vorbim asa alandala. In fond limba pe care o vorbim ne defineste pe fiecare si este modalitatea esentiala de a ne face intelesi.
Cat despre ma/ba, mai/bai, sunt , e adevarat atat de jalnice, atat de sarace in continut! Dar mai e ceva. Raposatul Alexandru Graur , spunea deseori cu mult humor ca exprimarile mai scurte sunt mai la indemana in limbajul familiar. Sigur ca si eu spun uneori unei prietene:”mai”…Nu folosesc insa niciodata ma/ba. E vulgar si peiorativ. Daca fac un exercitiu de imaginatie si imi inchipui ca ma enervez prea tare pe cineva si vreau sa-l iau de guler mai zic si asa :ma/ ba…Nu mi s-a intamplat insa niciodata asa ceva.
Nice weblog right here! Additionally your web site rather a lot up very fast! What host are you using? Can I get your associate hyperlink on your host? I wish my web site loaded up as fast as yours lol
The iPhone was missing a significant video camera and its particular the processor is lower versus the additional cell phones, however ?t had been successful! Why does you consider iPad’s going to reduce? . -= sebin’s continue website… Crank up your own apple ipad tablet with the Apps! =-.
This is very interesting, You’re a very skilled blogger. I’ve joined your rss feed and look forward to seeking more of your excellent post. Also, I have shared your web site in my social networks!