Cum scriem, cum vorbim – si cine cu cine se (mai) intelege?

Cand este mult de scris – adica cel tarziu din liceu incolo – incepem sa prescurtam. Dorim sa prindem cat mai multa informatie, astfel ca ne cream propriul sistem de prescurtari. Uneori utilizam prescurtari pe care si altii le inteleg, alteori pot fi si unele pe care doar noi – sau putini – le folosesc.

Ultimul deceniu a adus o dezvoltare puternica a ceea ce astazi numim Internet. Tehnologia a avans foarte mult – si conectivitatea inca ramane probabil cea mai importanta calitate a Internetului. Suntem in Romania, de exemplu, dar putem vorbi cu oricine, din orice colt al lumii – asa dupa cum de oriunde putem citi un material aparut in Romania.

S-au dezvoltat mult si programele care permit interactiunea rapida si discutia interactiva intre 2 sau mai multe persoane in acelasi timp. Tinerii au fost imediat atrasi – indiferent ca astazi au 30 de ani sau abia 15. Cert este ca intr-un fel scriu cei de 30 si intr-altul cei de 15. Si daca unele prescurtari pot fi intuitive – sau unele grafii la fel intuitive(gen k = ca – exemplu kre in loc de care) altele nu sunt deloc clare, iar cand conversatii intregi sunt scrise in acest stil inevitabil te intrebi ce-i cu aceasta limba romana.

E un jargon? – poate. E corect? – nu se poate pune problema astfel. E viitorul? – vom vedea. Probabil ca nu, avand in vedere ca mai sunt astazi multi cei ce nu vor sa utilizeze calculatoare sau Internetul – astfel ca nici in viitor nu trebuie toti, indiferent de varsta sa vorbeasca astfel. Cert este ca ar fi interesant un studiu pe domeniu – poate vreunui student, masterand sau doctorand – ori chiar specialist – ii vine aceasta idee si poate va realiza o lucrare interesanta. La fel de limpede este ca prescurtarile pot fi utile – economisesti timp scriind cateva litere in locul cuvintelor intregi.

Share
308 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge