Zambetul in exces deranjeaza
|A fost la un moment dat o tendinta si un indemn: acela de a zambi. Se spunea ca ai o sala la picioare daca ii zambesti auditoriului, ca vei castiga orice client – daca ii zambesti; ca rezolvi orice disputa – daca zambesti.
Fireste ca zambetul are rolul sau. Evident ca sunt o multe tipurile de zambet si ca fiecare trebuie folosit cu grija in functie de imprejurari. Sunt momente in care un zambet larg poate fi complet inutil, sunt momente in care un zambet ironic poate “lovi” mai rau decat o remarca.
Exista multe reclame in care se zambeste. In care orice cuvant este spus cu zambet – e suficient sa vedeti reclama romaneasca la una dintre cremele Garnier. Sunt stiri – mai ales cele sportive – la care prezentatoarele spun totul cu un zambet pe buze (deseori chiar si stirile despre tragedii).
De la un anumit moment dat insa zambetul devine enervant. Cand? Fireste – atunci cand este utilizat in exces. Ca orice lucru cu care se depaseste masura. Efectele daunatoare pot fi importante: de la public pierdut si pana la consumatori care nu cumpara un produs sau altul, de la oameni cu care refuzi sa lucrezi si pana la oameni pe care ii doresti cat mai departe. Zambetul denota o atmosfera familiara – creeaza un sentiment de apropiere intre oameni (de altfel umorul este recomandat a fi utilizat in multiple ocazii). A zambi insa permanent si mai ales fortat nu denota decat falsitate. A rade fortat la telefon este un lucru care va fi simtit imediat. Fortarea va fi perceputa de interlocutor si astfel (desi poate uneori va intra in joc doar pentru a va face pe plac) nu inseamna ca vestile sunt mai bune, ca discutia este cu adevarat relaxata sau ca propunerile sunt acceptate.
Fiti cat mai “reali” – ar fi un fel de concluzie a celor scrise mai sus. Un zambet sincer valoreaza mult mai mult decat unul fortat. Si cand zambiti, nu uitati (apropo de zambete false) ca nu se zambeste doar din gura (apropo de replica cu “ce belesti fasolele” a lui Moromete).
Draga Loredana,
Asa cum ne-ai obisnuit deja, observi cu mult rafinament micile simplitati ale vietii. Zambetul este un dat natural prin care putem infaptui minuni. Sa luam partile practice, mergi in trafic cineva intra brusc in fata ta la semafor, in loc sa injuri zambeste. Nu neaparat persoanei care se ,, grabea,, ci tie insuti, zambetul este un fel de zoloft natural. Ce ne diferentiaza pe noi romanii de ceilalti? noi zambim mai rar. Poate ai sa imi spui ca trebuie sa ai motive sa zambesti, parerea mea este ca zambetul nu poate fi conditionat de o stare, o persoana sau obiect. Suna ciudat nu? Eu cred ca zambetul este de fapt copia sufletului nostru. Ar trebui sa zambim cu sufletul mai des si nu cu cei n muschi, din acel moment si cei din jurul nostru vor sesiza originalul. Noi oamenii suntem energie, depinde de noi daca mergem sper polul pozitiv sau nu. Zambetele false din reclame, sa trecem la lucrurile serioase sunt doar din pricina grabei , a lipsei de empatie fata de produs si poata a proastei dispozitii a regizorului de platou. Si da, ai dreptate, noi consumatorii il sesizam. Sunt multe de spus aici dar am putea initia cu ocazia asta un mic forum despre cel mai sincer zambet de reclama. Hmmm, am inceput sa zambesc deja 🙂
cred ca un zambet poate asigura succesul in viata…insa diferenta intre zambeti si hlizeala este ca cea din urma iti arunca o mare umbra asupra ta ca persoana! zambiti, va rog! hahaha..ei nici chiar asa!..va amintiti acest intro de la Tv-ul nostru de prin ’80? tinerii de azi nu!
Prefer un zambet mai fals decat o fatza acrita, care ofteaza des, deranjata de intrebari. Da, cred in amabilitatea fortata ca politica de companie, dar nu exagerata. Vb lui Caragiale: sa se modernizeze …dar sa nu se schimbe nimic! 🙂
@ Adriana si Cristiana – intr-adevar un zambet poate fi o “arma” extraordinara – in ocazii multiple. Si sa nu uitam ca o “happy face makes happy people”. Important a e, ca in toate, masura.
Va multumesc pentru completari si precizari.
@ Andrei: exista desigur si zambete de complezenta, sau momente in care trebuie sa constientizezi ca persoanele din jur nu trebuie sa duca povara unor probleme personale sau profesionale. Zambetul bine utilizat poate sustine interlocutorul in comunicare, poate dezgheta momente incordate si asa mai departe. Excesul insa, cred eu, dauneaza – mai ales in cantitati mari de la diverse persoane. Apropo de exemplul tau, mi-e si frica sa ma gandesc cum arata o persoana acra din fire care zambeste fortat…