Discutie cu Oana Stoica-Mujea

oana_mujea

Stiti ca imi plac romanele politiste. Si literatura fantasy. Imi place sa citesc – ar fi mai cuprinzator spus.

Ei bine, dupa ce chiar in concediul din Viena am terminat romanul Indicii anatomice scris de Oana Stoica-Mujea iata ca am astazi si ocazia de a va invita sa cititi un mic interviu cu ea. Sper sa va placa – eu va recomand si cartile sale si de asemenea si blogul ei.

1 Am aflat ca ai o diploma in inginerie si ca, la un moment dat, ai fost chiar inginer electronist si administrator de retea. Nu pot asadar sa nu intreb cum te-ai simtit in tipologia mentala clasica a sysadminilor “noi vs. ei” (admini vs. utilizatori)?

Nu cred că am intrat niciodată în această tipologie, ţinând cont că nu mi-am făcut meseria cu plăcere. Asta e, trebuia să o spun.

2 Si cine sunt mai “rai”: cititorii sau userii? Sau sysadminii? :))

Cititorii nu pot fi răi, ei doar se raportează la propriile valori. Cu userii e altă treabă, din păcate majoritatea vor fără să ştie de fapt ce. Aşa că nu e neapărat vorba de răutate, ci de multă prostie – aici vorbesc despre useri, şi n-am de gând să mă dezic. Patru ani am lucrat cu astfel de oameni, mă mir şi eu că nu i-am ucis pe toţi 😀

3 Ai inceput cu fantasy (Razboiul reginelor in doua volume) si ati continuat cu “Indicii anatomice” – roman politist. De unde schimbul de “ramura”?

Nu e o schimbare propriu-zisă. Niciodată nu am scris doar fantasy, chiar dacă eu am ţinut neapărat să le public pe acestea. Am mai scris thrillere şi înainte, ba chiar şi alte genuri, doar că nu ştiu exact unde s-ar încadra. Să zicem că am mai scris ceva între horror şi romance.

4 De pe blogul tau am aflat ca lucrezi la un nou roman politist. Ne poti spune ceva despre acesta?

Da. Iolanda Ştireanu se întoarce. Va fi tot între personaje reale, de data asta foarte mulţi bloggeri. Va trebui să rezolve o crimă a la Poirot, fără a se folosi de tehnologie şi informaţii. De fapt e un pariu cu mine, şi ultima carte în care Iolanda va fi alături de personaje reale. Asta dacă nu îi punem la socoteală pe Bogdan Hrib şi Crina Dunca care or să mai apară, chiar dacă numai prin intermediul unui telefon.
Am vrut să-mi reunesc cei mai importanţi prieteni din bloggosferă şi să-i fac să se ucidă între ei 😀 Să nu zică ei că nu îi iubesc.

5 Sunt sigura ca toata lumea va intreaba de unde a pornit “Indicii anatomice”. Sunt si eu curioasa sa aflu cum de ti-a venit ideea de a-l transforma pe Bogdan Hrib (directorul Editurii Tritonic) in personaj de roman?

Normal că am vrut să mă distrez pe seama lui Bogdan, iar el a acceptat. Noi tot timpul ne-am şicanat. În felul ăsta pot spune că m-am răzbunat, desigur, la un mod frumos.
Iar ideea Indiciilor mi-a venit la Satu Mare în timp ce lansam “Războiul reginelor”. Cred că atunci l-am ameninţat pe Bogdan că o să-l chinui într-un roman dacă nu îmi îndeplineşte nu ştiu ce dorinţă. Iar cea mai bună prietenă a mea nu putea lipsi, mai ales că ea e din Satu Mare.

6 Cat a contat introducerea unor nume cunoscute in promovarea romanului (eu stiu mai multe persoane care dupa ce au citit recenzia cartii de pe PRwave – au cumparat romanul)

Nu ştiu cât a contat pentru vânzare, nu m-am gândit la asta niciodată. Dar cu siguranţă a contat pentru mine, pentru că m-am distrat copios scriind despre aceşti oameni în timp ce ei fierbeau pentru că nu aveau idee ce voi spune. A fost cel mai amuzant roman pe care l-am scris tocmai din acest motiv, pentru că eu m-am distrat de minune punând fiecare idee pe hârtie.

7 Si intrucat lucrez in PR nu pot sa nu intreb: ce mijloc de promovare a cartilor s-a dovedit in timp cel mai eficient? Ce activitati sunt intreprinse pentru promovarea cartilor tale?

La promovare eu mă pricep mai puţin. De obicei Andreea Manea se ocupă de asta, şi cred eu că o face bine. Dar nu o întreb cum, pentru că nu aş avea răbdare să-mi explice. Desigur, eu mă folosesc de mediul virtual atât cât am chef, pentru că trebuie să spun că am o lene teribilă în a mă promova singură. Şi mai sunt şi prietenii mei, în special Crina Dunca şi Ioan Usca care mă promovează cât pot prin acelaşi canal virtual.

8 Ce ti-ai propus sa mai faci in viitor?

Dacă aş înşira acum câte proiecte am, Bogdan o să fugă din ţară şi o să-mi desfacă contractele, toate. Aşa că nu mai zic nimic, ca să nu se sperie.

9 Cand ai timp liber, ce iti place sa faci? Unde preferi sa mergi? Exista un loc anume drag inimii tale?

Nu sunt genul de persoană care se îndrăgosteşte de un loc anume. Nu fac lucruri ieşite din comun, probabil citesc sau mă mai uit la câte un film dacă mi se pare mie că e ceva de capul lui. Uneori mă duc la ţară la bunica mea. Iar de cele mai multe ori îmi rezerv un weekend afară din ţară. Am o obsesie şi vreau să văd toate capitalele lumii, apoi o să vreau să văd toate satele lumii, probabil.

10 Acum esti scriitor 100% sau este o ocupatie de timp liber? (din prezentarea ta de pe blog rezulta ca iti doresti sa fii doar scriitor si nu altceva)

Sunt scriitor 100%, dar am şi joburi part time, normal, în timpul liber. Adică e exact pe invers.

11 Ce iti place in mod deosebit la scris: imaginarea cartii, scrierea ei, intalnirea cu cititorii…?

Toate aceste trei procese au frumuseţea lor. Imaginarea cărţii e cea mai frumoasă, pentru că atunci când te apuci propriu-zis de scris, prea puţin din ce ţi-ai imaginat mai rămâne. Iar întâlnirile cu cititorii sunt de-a dreptul fabuloase. Întâlneşti tot felul de oameni care te marchează. Nu m-am gândit niciodată că o să aştept să mă întâlnesc cu oamenii ţinând cont că nu sunt neapărat o fire comunicativă.

12 E loc de vreun sfat pentru cei carora de asemenea le place sa scrie?

De obicei sfaturile nu sunt bune, pentru că fiecare e în alt fel. E greu să închipui sfatul care să-i includă pe toţi. Dar de un lucru sunt sigură: dacă un om scrie cu plăcere, cu dăruire şi crede în ceea ce face, încet, încet or să înceapă şi ceilalţi să creadă în el.

Share
92 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge