Cutia automata de viteze – o chestie de educatie?

Unii se impotrivesc progresului. Intotdeauna lucrurile noi au fost privite cu suspiciune. De la aparitia tiparului si pana la medicamente, de la aparitia autoturismului si pana la aparitia banalului zicem noi acum mop. Si ca tot am ajuns sa vorbesc despre mop nu pot sa nu imi aduc aminte de replicile unora cum ca persoanele ce spala pe jos utilizand mopul sunt lenese. La fel precum cele care spala geamurile cu teul. Cei ce au asemenea viziune sunt oameni care se impotrivesc noului. Ce altceva poti afirma despre ei in conditiile in care aceste instrumente au fost inventate pentru a usura munca oamenilor?

Acestia au si pareri drastice. Deseori nu poti sa nu remarci cat de drastice sunt parerile unora dintre oamenii despre care vorbim aici. Nu asculta explicatii, au doar direct pareri, opinii clare, transante, care nu pot fi modificate cu niciun chip.

Fobia e atat de mare incat nici macar nu incearca noul. Parerea drastica e un dat. In niciun caz nu se incearca noul. E drept ca unele inovatii pot prezenta, sa spunem, un oarecare rist. Dar ce risti oare sa incerci un mop – apropo de exemplul de mai sus?

Dar sa iesim totusi din zona gospodariei si sa ajungem la subiectul acestei insemnari: cutia automata de viteze – o chestie de educatie?

Se da discutie cu un tip de putin peste 30 de ani. Discutie intre barbati chiar (majoritate). Cand anunti ca iti iei masina cu o cutie automata gata s-a dat verdictul: esti lenes.

Incerci cumva sa afli de unde vine aceasta convingere. Si afli: “pai ce, eu conduc sau calculatorul?”. Siiigur ca da, s-a inventat Kitt si mai ales e si disponibil la pret accesibil oricarui muritor de rand. Si cum te urci tu la volan – de fapt nici nu trebuie sa fii la volan, daca il ai pe Kitt, ca doar el se descurca si singur la condus. Tu te urci, ca femeie uite chiar ai avantajul ca te poti machia si nu mai produci accidente. Si tu, cel ce nu ai nici macar permis… cu Kitt conduci in siguranta – de fapt conduce el…

Acum serios vorbind, Kitt nu exista – sau cel putin nu e accesibil tuturor. Cand te urci la volanul unei masini cu o cutie automata de viteze in niciun caz nu inseamna ca nu mai conduci tu. Sa nu uitam si ca o cutie automata de viteze are si optiunea de condus manual. Asa ca… iata, nicio diferenta.

Nu esti lenes daca alegi cutia automata de viteze. Oooo, da, am trait s-o aud si pe aceasta: ca esti lenes daca alegi acest model de cutie de viteze. Domnul meu sublinia aici foarte bine ca argumentul acesta vine uneori de la unii care nu se duc la piata de la 5 minute departare fara masina. Asa ca…

In alte tari cutia automata de viteze e ceva firesc. Daca mergi intr-o tara mai spre vest, cutia automata e ceva firesc. Nimeni nu sta sa se chinuie in oras cu schimbatorul de viteze si cu piciorul din 2 in 20 de secunde pe ambreiaj. Si nu, nu este ceva ce tine de lene, este ceva ce tine de progres, de confort si de educatie.

Cutia automata de viteze – o chestiune de educatie? Se pare ca da. Poate ca nu vrem sa acceptam, dar asa e. Cei ce au scuza ca poate consumul nu e uneori cel mai mic posibil nu isi dau seama si ca atunci cand ei isi forjeaza masinile cu cutie manuala pe care le au tot consuma mai mult decat minimul posibil.

Atat timp cat sunt disponibile mai multe tipuri de astfel de cutii a discuta cu un dealer si a primi un raspuns de genul pe modelul X (unde modelul x sunt multe si oricum niciodata sau foarte-foarte rar au un model disponibil pentru a fi vazut – ca la drive test…) nu avem cutie automata pentru ca nu se cere arata de fapt cam cat de deschisi sunt multi si cam cat, desi au impresia ca sunt diferiti, seamana cu cei poate mai in varsta dar pe care ii critica pentru ca sunt inchisi si reticenti la tot ce e nou. Si pentru ca spuneam de informatii despre cutia automata de viteze va recomand sa cititi informatiile de aici si de aici si in sfarsit de aici.

Oare va face cineva o campanie de educatie – dintre producatori?

Share
2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge