Colegi sau prieteni?

Serviciul – dragul loc de munca de unde vin banii necesar traiului. Dragul sau mai putin dragul – dupa caz – in mod cert insa necesarul loc de munca.

Zi de zi acelasi drum – cinci zile pe saptamana.

Zi de zi aceleasi fete. Aceiasi oameni. Poate uneori mai veseli, alteori mai tristi, uneori atenti la tine alteori complet indiferenti, uneori prietenosi alteori artagosi – insa aceiasi oameni. Cei ce lucreaza in acelasi loc.

Da, uneori se mai schimba. Mai pleaca unul, mai vine unul nou – dupa caz. Mai o mutrita noua – cineva de la alt etaj vazut doar rar pe la petreceri – insa clar aceiasi oameni.

Colegii.

Cum te porti cu ei? Care sunt relatiile ce ar trebui sa existe intre colegi?

Fara indoiala ca unii se pot placea. Se pot naste prietenii – poate unele care sa dureze ani de zile si sa tina chiar si dupa ce acele persoane nu vor mai lucra in acel loc.

Afinitatile sunt diferite. Persoane de varsta similara se pot apropia; la fel indivizi cu viziuni comune sau pasiuni in acord pot sa ae apropie. Si pana la urma si chimia poate avea ceva de-a face cu apropierile si se poate ajunge chiar la casatorii intre unii membrii.

Dar cu siguranta nicio persoana nu poate fi placuta de toti ceilalti. La fel o persoana nu trebuie sa ii placa pe toti ceilalti. Si-atunci… cum te porti cu colegii?

Civilizat. In mod cert ar trebui sa iti aduci aminte ca modul in care te porti spune ceva despre tine si ca uneori modul in care ii tratezi pe ceilalti este modul in care te trateaza si ei pe tine. Desigur nu intotdeauna.

In mod normal cei cu care lucrezi in acelasi loc sunt colegi. Nu trebuie sa fie musai prieteni. Sunt insa oameni cu care ar trebui sa te porti frumos, pe care sa ii saluti si care sa te salute, pe care sa nu ii jignesti si care sa nu te jigneasca etc.

Dar asa stau lucrurile peste tot?

Nu. Evident nu. Sunt unii care intotdeauna isi vor face un scop in viata din a-i indeparta pe altii, din a-i sapa pe altii si tot asa. Sunt unii care mereu vor cauta sa bage zazanie. Sunt altii care sunt pur si simplu rai; sunt altii care considera ca doar ei au dreptate si se vor purta in consecinta. Si tot asa.

Exista asadar o discrepanta – ca de obicei as zice – intre teorie si practica. E gresit insa sa se considere ca toti colegii trebuie sa fie si prieteni. Da, stiu cat de multe actiuni se organizeaza in acest sens – insa nu e in regula sa ii obligi (chiar indirect) pe toti sa ii placa pe toti. Si nu, nu intotdeauna se lucreaza mai bine daca oamenii sunt prieteni. Stiti cat de bine se pierde timpul in “gasca” si cat de bine se pot ascunde urmele?

Si oricum, chiar si atunci cand se spune despre un coleg ca e prieten ar trebui sa se gandeasca acele persoane la “cat de prieten”. In mod normal nu ar trebui sa fie pusa aceasta intrebare – insa… din pacate deseori unii oameni sunt prea usor numiti prieteni. Ce inseamna un prieten? Ar trebui sa existe interese in prietenie? Cat de mult ai merge pentru prietenii tai? Cine crezi ca te-ar ajuta la nevoi? Si de cate ori ai testat acest lucru? Iata numai o mica parte din lucrurile de care ar trebui sa se tina cont atunci cand colegii sunt catalogati imediat ca fiind prieteni.

Sunt toti colegii vostri si prietenii vostri?

Share
44 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge