Avem nevoie de povesti frumoase si exemple pozitive

Venind spre PRwave de dimineata vad o doamna alaturi de nepotel. Copilul intreaba:

– Ce sunt guvernantii?

– Cei care conduc tara.

– Si cum ne omoara?

Aici bunica se cam blocheaza si intreaba.

– De ce zici ca ne omoara?

– Pai am auzit ca guvernantii ne omoara, dar nu am inteles cum.

Da, un pusti de cativa anisori – vreo 3 probabil – care recunosc ca m-a amuzat. A fost direct si sincer, voia sa afle cum poate fi omorat ca sa stie daca se poate apara.

Insa un pusti asa mic sa intrebe cum poate fi omorat?

Aveam de ceva vreme ideea de a scrie o insemnare despre importanta povestilor frumoase si a exemplelor pozitive.

Prea mult stam si vedem doar ceea ce este rau. Da, se poate sa ajungi sa nu mai ai serviciu – dar nu inseamna ca nu te poti uita si vedea si ceva frumos si care merge bine in viata ta.

Avem nevoie de povesti frumoase. Sa ne uitam doar la cat de multa lume se uita si la filmele romantice, mai frumoase, fara multa violenta, cu final fericit. Si aceste filme sunt vazute si re-vazute de multe ori.

Atunci cand vezi ca astfel de povesti au loc chiar in jurul tau – si da, nu exista doar in filme astfel de istorii ci au loc si in preajma ta – trebuie doar sa vrei sa le vezi, sa doresti sa le afli, sa te intereseze si partea frumoasa si pozitiva a vietii nu doar ceea ce este negru – ai o altfel de stare, un alt imbold pentru a merge mai departe.

Poate ca aici una dintre cele mai mari calitati pe care trebuie sa le ai este aceea de a fi capabil sa te bucuri de binele celuilalt. Chiar vorbeam acum cateva zile cu o prietena si imi spunea ca in timp a vazut cazuri in care femei au renuntat de pe o zi pe alta sa mai vorbeasca cu alte femei doar pentru ca acestora din urma li s-a intamplat ceva bun (au gasit o casa, au ramas insarcinate, au intalnit un prieten, au fost cerute in casatorie etc.). Ceilalti nu traiesc viata ta – nici cu bunele tale, nici cu relele tale. Fiecare le are pe ale sale – si daca ai impresia ca daca celuilalt i-ar merge din nou rau atunci tie ti-ar fi bine, este doar o impresie gresita, lucrurile nu functioneaza deloc asa. Trebuie sa iti asumi existenta ta in intregime, din nou si cu partile pozitive si cu cele negative. Trebuie sa mergi cu demnitate mai departe indiferent de cum se invarte roata, iar daca poti fii un exemplu bun pentru ceilalti. Ofera tu ce ti-ar placea sa primesti. Cu siguranta nu vei avea parte de reciprocitate 100% dar poti da un exemplu si cu cat mai multe astfel de persoane cu atat va fi mai bine candva pentru toti.

Avem nevoie de exemple pozitive – sa vedem ca sunt oameni care muncesc si reusesc, ca sunt campanii ce pot avea impact, ca lucrurile se pot schimba. Si aici pot spune ca da, avem o sumedenie de exemple – de la lecturile urbane initiate de Adrian Ciubotaru si pana la ce fac cei de la lumebuna.ro, de la campaniile care au dus la ajutorul multor persoane si pana la oameni care au reusit.

Trebuie doar sa dorim sa le vedem. Sa ne uitam si inapoi in timp si sa ne recunoastem valorile. Sa ne uitam si la cei din jurul nostru si sa ii ajutam pe cei care fac ceva – nu sa le punem bete in roate si sa le spunem ca visul lor nu poate deveni realitate.

La final preiau si campania vazuta la Oana si va spun asa: Sunt Loredana si citesc!

Share
13 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge