Cat si cui dai din casa?

Communication is depositing a part of yourself in another person.

Am gasit acest citat pe un site cu citate celebre, insa fara autor. Lucrand in domeniul comunicarii, cand am vazut replica mi-am dat seama ca ea are numeroase implicatii atat la nivel profesional, cat si personal.

Profesional vorbind e clar ca luam in calcul condifentialitatea datelor. Ca sunt multe informatii pe care le afli, dar pe care nu le poti spune in afara – si nu e musai sa lucrezi intr-un serviciu secret ca sa ai secrete de serviciu. Apoi e posibil sa afli informatii care iti sunt insa dezvaluite cu titlu de confidentialitate. Evident ca nu ai voie sa le spui mai departe.

Tot din punctul de vedere al comunicarii profesionale vedem si faptul ca trebuie sa comunicam cu diversele tipuri de public ale companiei (interne si exterioare). La fel, fiecare persoana comunica – mai mult sau mai putin in functie de diverse criterii – cu ceilalti: colegi, parteneri etc. Unii colegi devin prieteni – ca atare isi impartasesc mai multe, altii raman la stadiul de colegi, cu alte cuvinte isi spun mai putine lucruri cu privire la viata personala si chiar profesionala.

Cineva spunea mai demult ca tot ce spui unei alte persoane ii confera acelei persoane putere asupra ta. Din acest motiv prietenii care au parte de incercari mai grele ajung sa se certe peste ani cu cei care poate le-au fost alaturi in acele perioade si i-au ajutat (indiferent de felul ajutorului primit).

In plan profesional ai asadar nevoie sa comunici, trebuie sa vorbesti si trebuie sa creezi in fapt si unele relatii cu ceilalti – pe baza lor angajatii raman sa lucreze la tine (uneori chiar si daca nu au cele mai mari salarii), in baza lor ai anumiti clienti sau parteneri de afaceri si asa mai departe.

Cum stau lucrurile in plan personal? Aminteam mai sus de acea putere oferita celuilalt – cu buna stiinta sau inconstient – atunci cand ii impartasesti ceva. Iar cat si ce spune fiecare doar fiecare in parte decide.

Imaginea – perceptia celorlalti asupra noastra – conteaza enorm. Asa se face ca nu se spun in afara lucrurile rele, care dezavantajeaza o firma sau o persoana, un cuplu etc. Nu prea spui ca nu ai cu ce plati pe toata lumea atunci cand vrei sa inchei un contract cu un nou furnizor, nu? In plan personal se constata ca deseori ai impresia ca lui X sau lui Y le merge foarte bine, ca au poate viata aproape de ideal sau macar o existenta fericita si la un moment dat afli ca lucrurile nu stateau deloc asa. Ca poate X are probleme cu un sot aproape alcoolic si tot asa. Sau te trezesti sa afli ca un cuplu ce parea perfect divorteaza.

Se spune ca prietenilor le spui tot ce ai pe suflet. Si totusi sunt prieteni care, desi poate le esti alaturi in diverse prilejuri ani de zile, cand ai tu nevoie de ceva ori te critica, ori te judeca ori, mai rau, te condamna sau te ignora. Stii sigur care va fi reactia prietenului Z caruia vrei sa ii impartasesti problema cu care te confrunti acum sau lucrul minunat care ti se intampla? Eh, daca nu stii, macar o sa iti poti tria lista de prieteni si vezi cine ramane acolo la loc de cinste.

V-am spus cand si in ce conditii barfa este buna pentru afaceri.

Asa ca acum vin si va intreb: voi cat si cui dati din casa – profesionala si/sau personala?

Share
79 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge