Top 10 locuri din Romania pe care le recomand

Simona m-a invitat sa va spun care sunt cele 10 locuri din Romania pe care le recomand. M-a bucurat si onorat invitatia Simonei asa ca m-am grabit sa ii dau curs. S-au scurs insa cateva zile intre momentul primirii invitatiei si momentul la care apare insemnarea. Motive ar fi cateva – dar nu are sens sa le amintesc acum. Mai bine pornesc la drum si va spun locurile dragi #dinRomania.

S-ar cuveni insa o precizare intai. N-am fost parte din campania Petrom – o campanie cu o idee foarte buna de altfel – si, mai important, trebuie sa recunosc sincr ca n-am vizitat enorm de multe locuri de la noi din tara. Evident insa sunt pe lista si sper sa ajung sa le vad pe toate – de fapt sigur voi ajunge!

Asa se face ca probabil lista ar arata diferit daca as fi putut calatori si vedea mai mult. Sper insa ca locurile pe care aleg sa le recomand din cele vazute sa va placa si sa va indemne sa le vizitati daca nu ati facut-o deja.

La fel ca Simona trebuie sa spun ca top 10 nu inseamna musai un top din punct de vedere al clasificarii. Sunt locuri speciale si toate merita vizitate.

O sa incep cu 1 Bucurestiul, orasul in care m-am nascut si care imi e tare-tare drag. Da, iubesc orasul, iubesc furnicarul din el. Il recomand pentru multitudinea de puncte turistice care atrag vizitatori din intreaga lume. De la Muzeul Satului si cel al Taranului Roman si pana la Muzeul Dimitrie Leonida si cel al Aviatiei, de la Parcul Herastrau la Cismigiu si Alexandru Ioan-Cuza, de la case memoriale si muzee precum Theodor Aman si Muzeul Militar si pana la Muzeul Colectiilor, de la Patriarhie si pana la Biserica rusa si evident Casa poporului – toate, absolut toate merita vizitate. Iar destinatiile dupa cum se vede sunt pentru absolut orice gust.

2 Salina Turda, vazuta anul trecut in concediul in Apuseni, este un loc pe care vi-l recomand si despre care v-am povestit pe larg aici. Da, totul e modern facut si ingrijit. Da, puteti face tratamente. Da, veti simti mirosul de sare in toti porii. Da, aveti camera ecourilor unde va puteti “juca” putin. Si da, un loc pe care sper sa il revad – mi-ar placea sa ma dau si cu barcuta acolo (trebuie sa fie interesant!).

Daca am trecut pe la munte firesc ar fi sa ajung si pe la mare si sa va recomand 3 Marea Neagra. N-am avut parte de multe concedii la mare, insa mi-a placut de fiecare data. Si da, recunosc, nefiind musai persoana dornica sa stea la plaja ci mai degraba sa se bucure de nisip, de mare, de atmosfera si miros alaturi de familie merg in afara sezonului. Anul acesta de exemplu am mers insarcinata in luna a 7a pe 2 mai la mare cu sotul si cu cainele nostru drag, Maxie. Era cam vant – e drept – insa ne-am imbracat bine si ne-am bucurat de cateva ore pe malul marii. Iata aici cateva poze din excursia din septembrie 2010.

Ma intorc la munte pentru a va recomanda alte cateva locuri musai de vizitat. O sa incep cu unul care in miez de vara o sa va aduca momente de racoare (noi de la aproape 38 de grade am ajuns cu drag jos la 5 grade!). Ati ghicit probabil deja locul de vizitat la care ma gandesc: 4 Ghetarul Scarisoara. Il gasiti prezentat pe larg aici si cu multe poze. Este cel mai vechi ghetar din lume si e pacat sa nu il vedeti fiind atat de aproape!

Tot de prin Apuseni vine si recomandarea numarul 5: Muzeul si Casa memoriala Avram Iancu. Da, un loc mai putin cunoscut poate si cu siguranta ceva mai mic decat marile atractii. Un loc incarcat de istorie si care ne aduce aminte – sau asa ar trebui – de jertfa inaintasilor nostri care s-au luptat pentru ca noi sa avem astazi granitele pe care le avem. Va veti aduce aminte acolo de Horea, Closca si Crisan, o sa vedeti cateva elemente de port popular si instrumende din perioada lui Avram Iancu. Si o sa mai vedeti ceva deosebit – sau mie mi s-a parut deosebit: un leagan/patut al lui Avram Iancu de cand era mic-mic.

6 Pestera ursilor – un alt loc cu o istorie interesanta, cu o poveste sfasietoare insa un loc deosebit (il gasiti prezentat pe larg si cu multe poze aici).

In mod sigur o experienta de neuitat – si de repetat – este mersul pe 7 Transfagarasan. Am facut acest drum prima oara alaturi de sot – o surpriza a lui pentru mine. Am ramas placut impresionata si am revenit cu drag deseori pe Transfagarasan (cam o data pe an). Speram sa ajungem si anul acesta! Peisaje de vis, un drum minunat. Iata aici povestea unui drum pe Transfagarasan si, evident, poze.

Mai am 3 recomandari de facut. O sa incep cu un loc unde n-am ajuns – da, stiu, suna aiurea. N-am ajuns dar imi doresc sa merg si cred ca este un loc musia de vizitat. 8 Delta Dunarii pentru tot ce reprezinta – unicitate, peisaje, fauna etc. – un loc care se recomanda si care trebuie pastrat asa cum este. Un loc pe lista mea de vizitat!

Un loc pe care l-am vazut insa si pe care il recomand cu mult-mult drag este 9 Cetatea Alba-Iulia. Va recomand sa mergeti in weekend sa vedeti impresionantul schimb de garda. De poveste!

Si-am ajuns la 10. Mi-e greu sa mai aleg doar un loc de vizitat din tara noastra. Sunt multe si frumoase. As nominaliza aici o calatorie cu Mocanita in Viseul de sus. N-am apucat din pacate sa ne bucuram de o asemenea calatorie, dar sper sa reusim foarte curand (pana nu se inchide si acest ultim tronson).  As adauga apoi si Palatul Peles – unde trebuie sa ajung din nou intr-o zi in care se viziteaza si etajul nou deschis publicului – alaturi de Castelul Bran. As adauga apoi Maramuresul si Bucovina. Adaug neaparat si Manastirile din Moldova. Si lista ramane deschisa.

Am vizitat spuneam prea putin din aceasta tara – si iata ca un top 10 se dovedeste a fi neincapator pentru recomandari. Avem insa o tara deosebita cu enorm de multe locuri interesante (e drept nu toate puse in valoare asa cum trebuie si nu toate promovate). Noi am descoperit ca sunt multe obiective turistice de care afli abia cand esti in zona – tocmai pentru ca nu sunt puse bine in valoare – sa amintesc doar de unele pesteri din Apuseni. Insa cu siguranta avem locuri unde putem evada in weekend sau unde sa ne petrecem concedii de neuitat!

Daca ii face placere si are timp o invit si pe Valentina sa ne spuna care sunt destinatiile ei preferate din Romania grupate intr-un top 10.

 

Share
5 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge