Nu sunt de acord cu SIET – Sistemul Integrat de Evidenta a Turistilor

Da, da, da, vai e evaziune fiscala si ca atare s-a gasit o solutie: sa traim intr-un stat in care ne este urmarita orice miscare si in care nu mai avem nici macar umbra de iluzie ca am fi liberi.

Comunismul nu ne-a ajuns, se pare!

Am auzit de dimineata la Europa FM o stire despre infiintarea SIET – Sistemul Integrat de Evidenta a Turistilor. Cu ajutorul lui se va sti in timp real cine unde e. Mai rau, datele – inclusiv CNP – ajung la diverse autoritati.

Intrucat stirea pe EuropaFM nu a aparut, iata una de pe Gold FM. Datele vor fi disponibile in timp real – se spune – si totul va fi gestionat Serviciul de TelecomunicaÅ£ii Speciale (STS). Da, CNP-ul turistului va ajunge la ei, lucru cu care nu sunt de acord.

Apoi, trebuie sa ne gandim la transmiterea in siguranta a datelor pentru ca transmiterea in timp real inseamna conexiune, chiar daca criptata. Trebuie luat in calcul un buget etc. Daca cumva datele ajung la cine nu trebuie va fi foarte usor pentru diverse retele sa se stie ce casa e goala.

Nu cred ca aceasta solutie ajuta in vreun fel la eliminarea evaziunii pentru ca sunt si enorm de multi oameni care primesc turisti in gazda – pentru o noapte sau mai multe – iar aceia, nefiind nici pensiuni, oricum nu declara veniturile.

Tot apropo de CNP trebuie sa ne gandim si la turistii straini care s-ar putea sa nu fie toti asa de deschisi in a-si da datele.

Sigur, si acum completezi un formular cand te cazezi undeva – oriunde in lume. Dar nu e vorba despre o monitorizare centralizata si instanta a fiecarei miscari pe care o faci. Asa am putea merge mai departe si face un sistem mai amplu in care sa se stie si la ce restaurant mananci, si la ce obiectiv turistic mergi, si la ce benzinarii te opresti etc.

Avem o tara absolut minunata cu extrem de multe locuri deosebite si care merita sa fie vizitate si de romani si de turisti din strainatate. Credeti ca SIET va contribui la alungarea lor sau la atragerea lor. Eu cred ca va contribui la alungarea lor pe alte meleaguri.

Nu, nu sunt de acord cu SIET. Pentru diminuarea evaziunii fiscale pot fi facute politici financiare care sa sprijine sectorul turistic – sa nu uitam ca zona Rosia Montana de pilda e inchisa pentru orice asemenea activitate, desi tu turist poate vrei sa stai acolo si ai avea si unde! Pot fi oferite impozite avantajoase – se pot gasi solutii. De asemenea, se pot realiza controale prin sondaj cu verificarile tuturor camerelor, se pot da amenzi acolo unde se constata existenta unor turisti nedeclarati si apoi se pot gasi modalitati prin care acei bani sa fie colectati la bugetul de stat.

SIET mie imi aduce insa aminte de vremuri pe care le-am apucat copil fiind, pana in clasa a III-a si de care se presupunea ca am scapat.

Share

Add a Comment

Your email address will not be published.

CommentLuv badge