Cum a fost The Purge: Anarchy – Ziua Judecatii: Anarhia

Ma gandeam ca nu am mai ajuns de ceva vreme la un film si intamplarea face ca luni sa primesc o invitatie din partea Cinema City din Sun Plaza la un film: The Purge: Anarchy – Ziua Judecatii: Anarhia.

The Purge: Anarchy – Ziua Judecatii: Anarhia.
The Purge: Anarchy – Ziua Judecatii: Anarhia.

M-am uitat un pic pe informatiile despre film si am vazut ca era unul de actiune cu o idee insa diferita. Cum nu mai iesisem de mult si date fiind si schimbarile recente, am zis sa iesim si noi putin (da, Andrei e cateva zile in tara saptamana aceasta).

Acum, intai de toate mentionez ca aflasem ca acest film e o continuare a unuia cu aceeasi tema. Eu nu l-am vazut pe anteriorul, asa ca nu va pot spune daca este mai bun sau nu, daca este mai bine realizat sau nu, daca are personaje mai bine create sau nu, efecte speciale si actiune mai multa sau nu etc. Pot sa va spun insa ca filmul poate fi cu siguranta vazut fara sa il fi vazut pe anteriorul. Legatura este atat de mica, si oricum dezvaluita, incat nu afecteaza cu nimic faptul ca nu l-ai vazut pe anteriorul.

Si-acum despre film. Dar inainte, sa va pun niste intrebari:

Daca cineva ti-ar ucide copilul (lucru care duce si la destramarea familiei tale) iar tu, membru in structurile statului, adica parte din sistem, vezi ca justitia nu ajuta, ca persoana care ti-a ucis baiatul scapa din cauza unor detalii, cum te-ai simti? La fel, daca ti-ai dori sa il omori pe cel care ti-a luat cea mai de pret fiinta de langa tine si ai putea sa il omori, fara sa existe nicio consecinta (fara sa fii pedepsit), ai face-o?

In America anului 2023 se ajunsese la o rata foarte mica a infractionalitatii. Motivul? Ziua Judecatii. O zi pe an, timp de 12 ore, era liber la violenta – la omor, jaf, etc. – FARA sa fie arestari sau consecinte. Serviciile de urgenta (pompieri, salvare, politie) NU functionau in acest interval de timp.

Toti cei care voiau sa isi dea frau liber impulsurilor violente o puteau face in aceasta noapte.

Evident, mai multi oameni nu doreau sa participe. Incercau sa isi baricadeze casele (dar poate rezista o baricada de lemn pusa la usa unei arme puternice?!?) si asteptau cu teama sa treaca teroarea din cele 12 ore sperand ca, la final, sa fie in viata.

Diferenta intre saraci si bogati se oricand. Existau oameni bogati care, in confortul caselor lor, angajau martiri: persoane sarace, care se ofereau spre a fi omorate in schimbul unor sume importante de bani care urmau sa le fie platite urmasilor.

Existau jocuri – cu oameni lipsiti de aparare vanati de cei bogati.

Regula era insa aceea de a nu te implica in luptele altora si de a nu salva pe nimeni. Un barbat insa, foarte bine pregatit, plecat in cautarea celui ce ii ucisese copilul, nu rezista impulsului de a se implica atunci cand vede cum o mama si fata ei sunt luate pe sus dintr-un bloc si aduse in fata unui camion unde ii astepta un barbat cu o mitraliera. Cele doua opun rezistenta si eroul nostru sfarseste prin a le salva. Dar asta inseamna si ca le ia cu el – ultimul lucru de care avea nevoie. In paralel, un cuplu ajunge sa ramana pe afara in aceasta noapte dupa ce masina le este sabotata. Cei care le umblasera la masina sunt pe urmele lor. Fiecare minut conteaza. Intamplarea face ca si ei sa ajunga in masina barbatului. Afland ca sunt fara aparare, ii ia cu el si iata cum ajung 5 oameni impreuna, datorita hazardului si deciziilor poate neinspirate, luate in Ziua Judecatii.

Supravietuirea in aceasta noapte, pe strazi, este insa marea provocare. Fiecare face tot ce este necesar pentru a ramane in viata.

Vor reusi toti cei 5 sa treaca cu bine de toti cei care ii urmaresc? Vor reusi sa supravietuiasca? Va reusi eroul sa isi atinga si scopul pentru care iesise pe strada de fapt?

Va las sa aflati voi raspunsurile la aceste intrebari urmarind filmul. Adaug doar ca finalul cu siguranta o sa va puna pe ganduri sau, cel putin, o sa va ia prin surprindere.

Un film asadar de actiune, cu violente (sa nu uitam ca totul e permis, dar, tin sa adaug, putea fi mult-mult mai violent, asa ca nu va temeti, exista totusi moderatie in violenta – fata de tot ce se lasa a fi presupus), cu momente socante poate, o idee inedita dar si o perspectiva demna de luat in calcul: cum ar fi, de fapt, lumea daca o asemenea zi ar exista? O alta oranduire sociala si dorinta de a face rau, de a fi violent lasata sa se manifeste. O data pe an – poate prea mult, poate prea putin.

Share

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge