Cat de multe accepti sa ti se impuna in social media?/Cat de departe pot merge companiile?

Social media. La moda. Tentante. Folosite. Interes.

Ca angajatii sunt primii purtatori de imagine ai unei companii nu mai e un secret.

Ca in zilele noastre social media sunt utilizate oficial de unele companii – din nou e ceva obisnuit.

Desigur ca si angajatii oricarei institutii  – mari sau mici – pot fi prezenti in cadrul social media. Pot avea ce conturi doresc si sa le utilizeze cum poftesc.

Poate o companie sa impuna ceva unui angajat atunci cand vine vorba de social media?

Da. O companie poate solicita, de exemplu, ca angajatii sa nu posteze nicaieri informatii interne, confidentiale.

O companie poate preciza de asemenea ca fiecare persoana sa precizeze ca vorbeste in nume propriu atunci cand scrie despre compania la care lucreaza (sa nu para ca e un blog/cont “corporate”).

Poate o companie sa impuna utilizarea unui anumit canal – obligativitate de a avea conturi pe anumite retele si de a le folosi in anumite feluri?

Ei bine, aici trebuie spus ca exista limite. Atat timp cat nu vorbim de o prezenta online ca reprezentant al companiei, institutiile nu pot impune reguli de acest gen. Exceptie fac doar agentiile de spionaj (da, acolo angajatii n-au voie sa posteze informatii si poze de acasa, sa spuna unde se afla – banui ca va mai aduceti aminte de gafa unui sef de la MI6). Si chiar si acolo e mai degraba vorba despre ce NU se poate spune, nu despre ce sa se scrie, vorbeasca in online, cu cine etc.

La noi vad insa companii care trec de aceasta limita si impun diverse angajatilor. Mie nu mi se pare normal. E drept insa ca eu am o libertate anume.

Asa ca vin si va intreb si pe voi: ce acceptati sa vi se impuna in social media? Cat de multe inghititi? Ce ati facut intr-un anume fel pentru ca asa vi s-a solicitat? – de la utilizarea unei anume poze ca avatar si pana la ce scrieti, cu cine interactionati, ce conturi aveti etc.

Ce ati accepta si ce nu de la un viitor loc de munca – poate pe mai multi bani?

Cat de departe mergeti cu impunerea regulilor prezentei in social media a angajatilor dumneavoastra? Cand ii sanctionati pentru ceva ce fac in social media?

Share
5 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge