Concediul de maternitate se va imparti intre cei doi parinti conform unei noi directive UE

Cand ai oameni care te ajuta – ca vin parinti in vizita sau ai bone etc. – e poate mai usor. Cand esti insa singura cu copilul toata ziua te ajuta ca seara cand vine sotul acasa sa stea si el putin cu cel mic.

Am prieteni sau cunoscuti in mai multe tari si toti imi spun cum uneori cand ajungeau acasa (ca barbati) sotiile ii rugau sa ii ia putin pe cei mici: la o plimbare, la joaca. OK, nu toata seara – si tatal trebuie sa mearga a doua zi la serviciu – dar putin, o mica pauza. Dar pentru ei este o placere. Oricat de obositi ar fi sau de enervati sunt cu copiii lor, vad ce mai fac acestia nou, se joaca, se deconecteaza.

Din pacate insa exista multe situatii in care barbatii considera ca este 100% datoria femeii sa se ocupe de copil. El poate fi asa.. o figura trecatoare pe acasa. Intr-o familie in care copilul se dezvolta bine, ambii parinti se implica in viata copilului, de cand acesta e sugar. Evident ca timpul petrecut de tata cu copilul este mai mic, dar el trebuie sa existe.

Am vorbit pana acum de tati care merg la serviciu ceea ce ar sugera mame care stau in concediul de maternitate. Fireste, exista si situatii in care mama munceste si tatal isi ia acest concediu. Fiecare cuplu decide in functie de anumite restrictii si situatia personala.

O noua directiva a UE care va fi pusa in aplicare si in Romania vorbeste despre impartirea concediului de maternitate intre cei doi parinti. Astfel, daca mama alege sa stea acasa un an cu copilul, din acest an o luna va reveni tatalui care va sta acasa cu cel mic, iar mama va merge la serviciu. Prevederea intra in aplicare pentru toti copiii nascuti incepand cu 1 martie 2012.

Nu am vazut sa se specifice daca exista vreo luna anume in care sa fie facut schimbul. Numai ca probabil domnii au anumite restrictii la serviciu. Cum ar fi ca ei sa poata sa stea acasa cand copilul are 5 luni – asadar de la 5 la 6 luni  – si mama sa se duca in acea luna la serviciu si apoi sa stea acasa din luna 7 pana in luna a 12-a de viata a copilului – si ultima a unui concediu de maternitate de un an?

Problemele in aceasta situatie ar fi ca da, unii tati s-ar descurca, altii insa mai greu. Sunt sigura ca multi sefi vor avea probleme in a le permite tatilor sa lipseasca o luna. Desigur, vor trebui, fortati de lege, sa faca acest lucru dar nu cred ca vor fi incantati ca le va lipsi un angajat o luna (timp in care, evident, nu se justifica sa aduci pe altcineva).

Pe de alta parte, tot la serviciu, ce face o femeie fix o luna – daca acea luna e in timpul acelui an de concediu? Nici n-apuca sa prinda tot ce e nou si de facut ca pleaca acasa. Ah, si pe cat pariem ca va fi sunata des de sot? 😛

Probabil, solutia ar fi ca luna aleasa sa fie ultima a concediului – ca mama sa intre in ritm la noul loc de munca.

Dar daca deja e copilul la gradinita/cresa – ca s-a gasit intre timp un loc? Sau daca acel copil e de fapt o luna “in deplasare” la bunici? Cum se va verifica daca tatal chiar sta cu copilul? Si-apoi, daca e ultima luna cea in care tatal sta acasa cu copilul, ajuta la mare lucru?

Probabil va constientiza cam cate face femeia acasa – dar daca era un barbat dintr-o anumita categorie, stia deja acest lucru. Daca e doar unul care sta si bea in carciuma si acasa isi bate nevasta va fi probabil enervat ca e pus o luna sa stea cu copilul – chiar daca e al lui.

Plus ca un barbat care nu a stat cu adevarat cu copilul nu se va intelege bine cu el (usor). Nu va avea idee cum calmeaza copilul, ce sa faca si cand (chiar daca ii lasa sotia lista cu ore de mancare, ii arata cum sa il schimbe etc.). Repet, vorbim despre barbati care nu s-au implicat anterior si care pusi acum dintr-o data sa stea de copil mult s-ar putea sa se enerveze (si cine stie ce sa faca) si s-ar putea ca si copiii sa aiba de suferit din acest motiv.

Nu zic ca e un lucru rau ca barbatii sa fie indrumati sa stea mai mult cu copiii lor. Asa cum spuneam sunt multi care l-au facut si asta e. Dar e oare buna asa o directiva? Poate aduce in toate cazurile (sau in majoritatea) bine pentru copil sau nu?

Later edit: trimiterea apropo de directiva, dupa cum vad, este OUG 124/27.12.2011 – dupa cum se vede din materialul de aici.

Share
98 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge