Doar pentru cei cu sange rece: MPFL reconstruction

Nu glumesc. E un post doar pentru cei cu sange rece. Sau pentru cei cu aceeasi problema. Este o insemnare mai personala, poate neobisnuita pentru acest blog, dar una care vine in urma multor discutii pe care le am chiar si cu prieteni. Conditia nu este cunoscuta de multi, remediul este si mai putin familiar si ma gandesc ca in fapt toti cei care vor citi aceasta insemnare, acum si in viitor, vor putea afla niste amanunte importante.

Dupa cum stiti, genunchiul este cea mai utilizata articulatie a noastra (sau printre cele mai folosite). Rotula este un element important si atunci cand ea nu sta la locul ei (da, incerc sa utilizez un limbaj cat mai accesibil) apar problemele. Luxatiile de rotula. Daca vorbim doar de una, e mai bine. Imobilizarea pentru o perioada si-apoi recuperarea rezolva problema. Dar ce te faci cand se intampla sa ai parte de luxatii de rotula recidivante? (Ca mica precizare: problema afecteaza in mod deosebit fetele, si chiar de la varsta foarte frageda. La fel, nu are legatura cu practicarea unui sport. Da, multi sportivi au aceasta problema, dar nu doar ei.) Vorbim si despre dureri la nivelul genunchiului, mai ales la coborat, dar nu numai (manifestarile pot diferi putin de la un pacient la altul).

Ei bine, pana acum 7 ani nu prea aveai solutie. Si credeti-ma, o stiu. Si foarte bine, pentru ca am aceasta problema de mica. Cele mai importante sarituri de rotula au fost in clasa a VI-a si apoi in clasa a VIII-a. Da, asa, in anul de dinainte de examen, ca deh, trebuia sa ma distrez si eu 🙂

In ambele ocazii mi s-a pus piciorul in gips. Prima oara doar partea inferioara, cu fasa deasupra. A doua oara gips complet. De fiecare data imobilizare 3 saptamani si apoi lupta cu invatat sa merg – prima oara nu mai puteam sa ridic macar piciorul de pe pamant. Amintiri dureroase, priviri lungi aruncate de vecini sau alte persoane.

Apoi a mai fost una – dar nu mi s-a umflat genunchiul asa ca nu am mai ajuns la spital.

Eh, si-a venit iarna aceasta si la diferenta de 2 saptamani am avut parte de sariturile a 4-a si a 5-a. Dupa a 4-a, la 2 saptamani mergeam. Chiar am fost la o piesa de teatru.

Dupa insa, taman cand sa luam un taxi… s-a intamplat iar. Inca doare amintirea momentului. Probabil voi avea mereu aceasta senzatie.

Cert este ca in prima zi nu trecuse deloc, asa ca a doua zi am ajuns la spital. Am primit o orteza – in loc de gips. Doctorii mi-au explicat ca am nevoie de operatie, dar eu Batman, Batman. Mda, dupa una cu vreo 9 luni in urma, nu aveam chef de a doua operatie din viata si la mai putin de un an. Si la genunchi, de unde aveam deja suficient de multe sechele si amintiri de dureri si reincercat sa merg!

Din pacate, la o luna si ceva de la problema, genunchiul tot umflat era, nu puteam calca pe picior (nici macar in bazin!) asa ca n-am avut scapare.

Pe 28 martie, intr-o joi, a fost operatia de la 9 dimineata. Am ajuns cu 5 minute intarziere – asa ca am fost ca o mica vedeta: asteptata:P. Iar vineri, pe 29, in spital, cica implineam 7 ani de cand Andrei si eu ne-am cunoscut. Da, frumoasa aniversare. De neuitat cert. 😀

Dar sa revenim. Da, a trebuit sa merg la operatie.

Asa cum spuneam insa, operatia exista de doar 7 ani.

M-am lasat pe mana unei echipe de medici foarte competenti (stiam acest lucru). Am mers la spital de stat. Pentru cei care au aceeasi problema si cauta un medic, daca doriti sa aflati pe mana cui am “incaput” eu, va rog sa imi trimiteti un email – loredana [@] prwave.ro si o sa va spun. Sunt si in sistemul de stat, si in cel privat ca echipa si sunt intr-adevar buni chirurgi.

Operatia nu este dintre cele mai usoare. Sigur, acum se face pe banda rulanta si pentru fetele mult mai mici – da, problema afecteaza in general fetele. Dar operatia dureaza 3 ore – la mine atat a fost, conform datelor din fisa, din momentul instalarii anesteziei – ca deh, mai dureaza si aceea cateva minute pana isi face efectul.

De ce aceste luxatii de rotula care revin?

Pentru ca din pacate ligamentul care tine rotula la locul ei nu mai este foarte bun si de asemenea pentru ca nici “peretii” care “delimiteaza” zona in care se misca, in mod firesc, rotula nu sunt suficient de inalti, permitandu-i acesteia sa… “o ia pe aratura”, spre exterior. V-am spus ca incerc sa explic intr-un limbaj tare accesibil.

Cu ce ajuta operatia?

mpfl reconstructionIn mod absolut logic, operatia aceasta previne ca lucrurile sa mai stea la fel. Aliniaza rotula, o asaza unde trebuie. Si am eu radiografie care arata ca intr-adevar asa e! Operatia ajuta la fixarea rotulei in spatiul in care trebuie sa stea si inlocuieste acel ligament care nu mai este bun.

Nu, nu va temeti, nu veti avea un ligament de la altcineva sau de la vreun animal. Vi se ia un tendon de-al vostru, unul pe care odata luat nu il veti resimti ca lipsa in miscare. La final veti avea si 2 ancore fixate pe rotula si un surub resorbabil (depinde de fiecare in ce masura: poate fi 100% la unele persoane, poate fi doar partial la altele).

Acum, la 7 luni de la operatie, ma bucur ca am avut parte de aceasta interventie acum cand sunt inca tanara si nu la batranete cand si recuperarea este mai dificila si nici mobilitatea nu mai este aceeasi. In consecinta, daca aveti aceasta problema si medicul va recomanda operatia, desi nu sunt fan interventii (pe mine, ca altfel am vrut sa ma fac medic) va spun ca poate e bine sa luati in calcul operatia.

Ce trebuie sa fac dupa operatie?

Sa ascultati ce va spune medicul. Si mai ales sa va tineti de recuperare. Veti avea exercitii de facut acasa – cu pedalier sau bicicleta (mai indicat bicicleta) pentru a va recastiga mobilitatea si a putea flexa complet piciorul.

In prima faza dupa operatie va trebui sa faceti niste exercitii care sa duca la indoirea piciorului. In mod normal, in maxim 6 saptamani trebuie sa indoiti la 90 de grade. Puteti ajunge la 90 de grade de fapt in prima saptamana – e de munca, e si durere, dar se poate si este indicat pentru o recuperare completa.

Va urma apoi mersul la bazin – indicat de minim 2 ori pe saptamana. Eu recunosc ca am fost la cel de la MedLife pentru ca au un scaun cu care te coboara in bazin si medic kinetoterapeut. Cu putin ajutor insa puteti merge la bazin normal, medicul care va opereaza va spune oricum ce miscari trebuie sa faceti in apa.

Cert este ca veti avea de munca. Dar este pentru binele vostru.

Acest post este scris de un ne-specialist. Sigur, am citit, sigur stiu multe despre problema, dar nu sunt totusi medic. Am ales sa va spun insa de aceasta problema pentru ca multi s-ar putea sa nu stie despre luxatiile de rotula, cauzele si mai ales aceasta interventie.

Surse suplimentare de informatii

Va invit sa cititi si acest amplu material despre operatie, o descriere in engleza a problemei si a tehnicii in sine. Atentie, sunt cateva imagini din operatie ca fotografii (v-am spus ca trebuie sa aveti sange rece:) ). Da, linkurile duc spre documente in limba engleza pentru ca in romana nu am gasit informatii detaliate, din pacate – de aici de altfel si ideea insemnarii de fata.

Un alt document foarte relevant – si despre problema, dar si despre recuperare cu pasi si etape in recuperare si exercitii recomandate este Rehabilitation Guidelines for Medial Patellofemoral Ligament Repair and Reconstruction.

Si aici cititi tot despre interventia in sine si recuperare dupa MPFL Reconstruction.

Dar cel mai mult sange rece va trebuie pentru a vedea acet video. Este, evident, o sinteza a operatiei – incepe si cu explicatii – intrucat are, cu tot cu informatiile de la inceput, doar putin peste 15 minute.

Ati reusit sa vedeti tot videoclipul?

Sincer nu va doresc nici voua, celor care cititi acest post, sa aveti aceasta problema cu luxatie de rotula recidivanta si nu va doresc sa aveti nici cazuri in familie sau printre prieteni. Daca insa, din pacate, aveti cunostinta de asemenea cazuri, sper ca informatiile oferite si mai ales linkurile sa va ajute.

Share
74 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge