Cum sa NU mai aruncati mancarea: sfaturi si retete
|Trebuie sa incep prin a recunoaste ca mi s-a intamplat si mie sa ajung sa arunc ceva de mancare. Cativa cartofi pe care nu i-am gatit, sau o portie mica de mancare ramasa zile in sir in frigider. Dar, acum ceva ani, am inceput sa schimb lucrurile intrucat nu cred in risipa (de bani, de timp, de produse).
Zilele acestea, Valentina m-a invitat sa scriu o reteta cu produse pe care le mai aveam prin frigider sau prin casa in campania #savewithJamie care promoveaza cea mai recenta carte a faimosului bucatar Jamie Oliver: „Economiseste cu Jamie”.
Am ales sa merg insa dincolo de scrierea unei simple retete si sa fac o lista cu modalitatile prin care am ajuns sa NU mai arunc mancare – evident, oferind, la final, si niste idei de retete.
Stop irosirii mancarii, imagine de pe Shutterstock
Cumparati cu masura
Stiu ca era mai demult un articol cu un studiu care arata ca luam de la super- si hypermarketuri multe produse, prea multe de fapt fata de cat folosim si astfel ajungem sa aruncam. Acum, trebuie sa recunosc, eu cumpar de la hypermarket, asa ca nu aici cred ca este problema, nici macar daca vorbim despre promotii si diverse modalitati prin care aici se incearca determinarea clientilor sa achizitioneze multe produse.
Important este sa luam ceea ce avem nevoie, chiar atunci cand achizitionam produse care nu erau pe lista sau pe care nu le aveam in minte cand am pornit la cumparaturi.
Ganditi-va la necesarul de produse bazat pe ceea ce veti face/gati
Daca tot vorbim despre mancare si despre a nu o mai irosi, atunci este bine ca inainte de a merge la cumparaturi sa va ganditi:
- pentru ce perioada doriti sa faceti cumparaturile si
- ce planuiti sa gatiti.
Tineti cont ca este mai usor sa cumparati produse in plus, daca, de exemplu, primiti oaspeti sau vi se face pofta de ceva anume, decat sa va treziti cu un surplus cu care nu aveti ce face.
Evident, va puteti consulta membrii familiei pentru a afla ce si-ar dori sa manance – si astfel sa faceti cumparaturile.
Atentie la termenele de valabilitate
Sunt unele produse cu termen de valabilitate mai mare – malaiul, faina, couscous-ul etc. – si altele, normal, care trebuie consumate mai repede – oua, lapte, iaurt, smantana etc.
Dintre produsele cu termen mai scurt de valabilitate, cumparati doar cat stiti ca veti manca in perioada urmatoare, pana la data de expirare.
Alegeti sa mancati ceea ce aveti
Da, uneori nu mai avem chef de ceea ce am decis initial. Asa ca pot sa ramana produse/ingrediente nefolosite. Pentru a evita aruncarea lor, trebuie sa gasiti idei alternative de retete cu aceleasi ingrediente – sau alte combinatii bazate pe produsele achizitionate deja (eventual cu unele noi, daca este cazul). Motivati-va si cautati chiar retete noi, care sa va imbie, dar care sa aiba nevoie de produsele pe care le aveti deja.
Nu gatiti mai mult decat stiti ca se consuma
Da, este mai simplu sa facem o oala mare de ciorba sau o cantitate mai mare de… sa zicem, tocanita. Dar daca stiti ca nu se mananca decat 2-3 portii de ciorba si la fel de tocanita, atunci faceti mai putina mancare pentru a nu o arunca. In timp, orice familie isi da seama ce si cat mananca – se poate usor observa care sunt felurile consumate des si care nu. Da, pe asta cu ciorba am constatat-o pe propria piele, mai ales cand e sotul plecat cu serviciul.
Recunosc ca evit sa gatesc mereu mai mult decat stiu ca se consuma pentru ca stiu ca daca ramane o portie de mancare va fi nevoie sa fac ceva nou pentru noi si… nu am garantia ca va fi cineva care sa termine acea portie ramasa.
Analizati mereu ce se intampla cu produsele cumparate si cu cele folosite
Nu mi-a iesit nici mie de la inceput sa nu arunc nimic dintr-o data. Dar, vazand ce produse ramaneau, am reusit, in timp, sa ajung sa nu mai aruncam mancare.
Retete
Evident ca intotdeauna depinde de ce ingrediente/produse ne-au mai ramas. Cand ajung insa sa fiu nevoita sa consum toate cele cumparate, adesea ajung sa gatesc mancaruri precum:
- pizza – de la pizza cu ananas si cu cateva felii de sunca ramase (de pilda) si pana la pizza cu pui, masline, castraveti murati si cascaval si multe alte combinatii – in functie de gust si ingrediente;
- omlete speciale – acum regret ca nu fac poze mancarurilor:)), dar promit sa o fac data viitoare. Cel mai des ajung la a gati, intr-un vas de jena la cuptor, o omleta astfel: 4-5 oua, 300 ml lapte (merge si doar cu apa, eventual minerala, dar e foarte bine si cu plata), 150 gr. faina, cateva ciuperci si cateva buchetele de broccoli si cam 50 gr. cascaval ras. Broccoli se fierbe 5 minute, ouale se bat, se adauga un praf de sare, apoi laptele si se amesteca, apoi se adauga faina si se amesteca pana la incorporare si apoi se pun ciupercile si broccoli. La final se presara cascavalul ras pe deasupra si se baga la cuptorul incins la 200 grade cam 20 de minute (12-15 daca folositi ventilatorul (sau pana se rumeneste). Alta varianta de omleta inlocuieste broccoli cu sunca.
Acestea sunt retetele care imi vin acum, rapid, in minte. Dar incerc mereu sa vad ce am in frigider sau in casa si sa vad ce as putea gati.
Sfaturile de mai sus sunt, in fapt, lucruri pe care le-am invatat in timp. Cum spuneam, nu cred in aruncarea banilor pe geam aiurea, si nici in irosirea resurselor de orice fel. Voi ce faceti pentru a nu mai arunca mancarea?