Bataie de joc a reprezentantilor statului roman – inca un domeniu in care se intampla
|De foarte mult timp tot vreau sa scriu si tot aman aceasta insemnare. Sunt ani si NIMIC nu s-a schimbat, INDIFERENT cine a venit la conducere. Dar astazi trag un semnal de alarma pentru ca este inadmisibil ca lucrurile sa stea astfel!
Traim un paradox
Pe de o parte ne plangem ca nu avem bani. Ne plangem chiar ca nu vin atat de multi turisti precum ar putea. Si cand vin, ii asteptam cu drumuri mai putin bune, dar asta e alta poveste.
Dar nici NU ii incurajam pe turisti sa vina si NU facem nici cel mai mic efort sa le OFERIM MINIME INFORMATII. Da, ne batem joc!
Nu stiu despre voi, dar eu cand calatoresc intr-un loc nou caut informatii despre acel loc. Dincolo de numeroasele articole – de pe diverse site-uri, de pe bloguri – ma uit si pe site-urile oficiale – birouri de turism oficiale si site-urile oficiale ale monumentelor/locurilor – atractiilor – pe care imi doresc sa le vizitez. Si, indiferent de tara, caut informatia in limba engleza.
Nu mai zic ca unele localitati de pe langa Romania au site-uri in limba romana direct (din Bulgaria, Austria – si austria nu e tocmai langa Romania), dar ma refer la informatii intr-o limba de circulatie internationala, una pe care sa o inteleg. Da, engleza este o asemenea limba, indiferent cate discutii pro sau contra exista.
Si extrem de rar nu am gasit informatiile cautate. Sau, daca nu avea un site, am gasit imediat pe altul datele cautate.
Cum stau lucrurile la noi – strigator la cer!
Dupa cum poate stiti, am doua bloguri de calatorii: Travel – Moments in Time si Earth’s Attractions. Mai mult, scriu articole sau prezentari pe alte site-uri.
In plus, tocmai datorita blogurilor de travel, interactionez cu multi oameni, din intreaga lume. Si multi cauta informatii despre ce sa viziteze in tara noastra.
Toate bune si frumoase, pana aici. Pentru ca da, avem ce recomanda strainilor. Sunt nenumarate locuri deosebite care se pot transforma in vizite de neuitat pentru oricine.
Dar cand vreau sa ofer informatii oficiale descopar site-uri care NU doar ca NU au varianta in limba engleza, NU au NICI MACAR DATE IN ROMANA!
Hai sa va dau cateva exemple.
Tocmai am scris un articol despre castele de vizitat in Romania.
Pe primul loc am pus Pelesul – cum poate era de asteptat. Am vrut sa ofer link la site-ul oficial.
NU O SA VA VINA SA CREDETI CUM ARATA! Trebuie sa il accesati //peles.ro/ pentru ca daca va spun eu ca NU are NIMIC legat de istorie, doar un pic in romana despre cand e inchis, tarife si program, probabil ca nu o sa credeti ca poate avea doar atat.
Prin comparatie, iata cum arata site-ul castelului Bran – doar in engleza (aici e evident minusul lui, ca nu are in limba poporului tarii in care se afla, sau cel putin eu nu am gasit buton de limba romana – da, stiu ca a fost retrocedat in 2009). Dar avem istoria prezentata pe larg, avem partea legata de Dracula si Bram Stoker – fictiunea – imagini etc. Later edit: butonul pentru limba romana exista, este in partea de jos. Mai greu vizibil si blocat de unele antivirusuri, dar este.
Si acestea sunt doar doua exemple. Pentru Pestera Scarisoara nu am gasit site oficial. Asta ca mic exemplu.
Cetatea Alba Iulia (Alba Carolina, de fapt, cum e corect) NU are versiune in engleza: //turism.apulum.ro/
Sa mai zic ceva despre Transfagarasan? Cei de la Top Gear l-au numit cel mai frumos drum din lume. La ce ne-ar trebui sa ne folosim de acest lucru pentru a ne promova, nu? De ce am avea un site bine pus la punct, cu istorie, atractii, cand e inchis etc. si care sa fie cel putin bilingv? Mai bine ne multumim cu //transfagarasan.net/ si cu ce gasim acum, nu? Ce ne trebuie sa afle oamenii detalii despre site.
Doar Muzeul Satului din Bucuresti – una dintre cele mai mari atractii ale capitalei, loc unde vin turisti straini constant – ce s-a actualizat in ultimii ani.
SI NU ESTE VORBA DOAR DESPRE SITE-URI.
NU se ofera informatii in engleza in locuri cu mare potential turistic
Ati fost recent la Muzeul Aviatiei? Noi am fost. De la deschiderea in noul loc si pana acum – aproape 10 ani diferenta – NU s-a schimbat nimic.
NICIUN exponat nu are informatii in limba engleza. Si, cel putin in acest domeniu, nu suntem chiar „Neica Nimeni”. Am avut oameni care au influentat deciziv aviatia.
Da, am trimis o lista luuuuuuuuuunga cu sugestii celor de la muzeu. La fel la Muzeul Militar National “Regele Ferinand” si in alte locuri. Aparent s-ar face schimbari. In urmatorii ani. Nu se stie cand.
Pana atunci suntem codasi. Am fost in Brno, un oras care nu este la fel de faimos ca Praga si nici la fel de mare. Dar, evident, exponatele acolo au precizari in engleza – la muzeul tehnic de pilda (sigur, au si ei minusurile lor).
Ideea NU este de a critica si de a nu face nimic.
Dar uneori nu esti LASAT sa faci ceva.
Acum vreo 12 ani, impreuna cu o colega de facultate, le-am propus unora de la un muzeu din capitala, mare, sa refacem site-ul. Logo, sau macar informatii – ca structura. Si sa fie cel putin bilingv. Dar nu s-a putut pentru ca nu eram agentie mare, cu referinte, si nu puteau lucra cu cineva de la o agentie mica. Da, serios, desi am fi facut totul pro-bono!
O alta poveste este la Muzeul Militar National. Sunt exponate UNICE lasate sa rugineasca, neintretinute. Si exista pasionati, oameni care cunosc istoria acelor exponate, in ce razboaie au fost folosite, fiecare piesa din interior etc. si care s-au oferit PRO-BONO SA LE REFACA. PE TIMPUL SI CHELTUIALA LOR. Sa refaca motoare, sa le vopseasca si tot ce trebuie. Dar, evident, au fost refuzati. De ce? Pentru ca nu sunt autorizati special pentru aceasta. Iar exponatele se degradeaza in continuare si nu se face nimic pentru ele. Repet, unele sunt UNICE in Europa. Nu mai zic de lipsa explicatiilor in engleza si acolo…
Eu nu pot crede ca in minister si in toate institutiile locale care se ocupa de gestionarea si promovarea monumentelor noastre nu exista NICIUN om care sa inteleaga importanta oferirii informatiilor macar in romana si engleza, peste tot.
Atat ca explicatii in locurile cu pricina, cat si online.
Refuz sa cred ca OAMENII CU FUNCTIIB NU REALIZEAZA POTENTIALUL si nu isi dau seama ca trebuie valorificat.
Ca daca tot vrei sa vina turisti, ar trebui sa ii ajuti oferindu-le un minim de informatie.
Si ar trebui sa o faci si pentru localnici. Poate ca voiam sa aflu pentru prima oara informatii despre Peles. Site-ul oficial ar trebui sa fie sursa numarul 1, o sursa de incredere, pe care sa te poti baza. Asta ca tot zic multi ca informatiile de pe Wikipedia nu sunt totusi verificate. Dar pe Wikipedia exista informatii despre castel (si pe alte site-uri), pe cel oficial nu.
Vi se pare putin lucru ca vorbesc despre site-uri, turisti si informatii complete bilingve oferite on- si offline?
Ei bine, nu este deloc neimportant. Pentru ca si aceste site-uri si informatii oferite off-line, in locurile cu pricina, SUNT O CARTE DE VIZITA PENTRU NOI TOTI. Un strain nu va zice „statul roman nu se ocupa”. Va zice ca romanii nu se ocupa. Ca sunt dezamagiti de romani – si asta ne include si pe noi.
Da, stiu, este nevoie de bugete si aprobari. Dar hai sa fim seriosi: cam cat de greu e sa verifici niste documente, sa faci un istoric complet, sa il traduci si sa il urci pe site, creand, poate, noi rubrici?
Si inca un lucru. Probabil ca daca ar cauta, ar gasi chiar voluntari, oameni interesati sa ajute – cu traducerea sau poate si cu design-ul sau adaugarea unor noi butoane/categorii etc. – fara sa ceara ceva in schimb.
Cu siguranta nu este imposibil. Dar este INADMISIBIL sa fie aceasta starea unor obiective turistice speciale (nu intamplator exemplul cu Peles, cel cu Scarisoara, Muzeul Aviatiei, Muzeul Militar National „Regele Ferdinand” si, credeti-ma, acestea sunt doar cateva exemple.
Aproape oriunde te duci esti dezamagit – noi am mers pentru noi sau chiar cu oameni care calatoresc si care voiau sa vada lucruri frumoase din Romania.
Poate ca pare un aspect minor, cum spuneam. Nu este insa. Si ma intreb cat trebuie sa mai toleram aceasta situatie si sa pierdem bani.
colac pe ste pupaza pelesul are adresa de .. gmail desi au domeniu cumparat pe carea ar putea pune o adresa mai de doamne ajuta :http://peles.ro/contact.html
gabriel´s last blog post ..I always felt like my site was priority number one
exista oare cineva care sa se fi gandit sa contribuie benevol la schimbarea site-urilor, tocmai pentru a avea ce sa le aratam strainilor ? exista oare cineva care sa se fi adresat celor responsabili ? in online-ul romanesc sunt mult stangacii, dar cele legate de obiective turistice pot fi remediate si trebuie cu ajutorul fiecaruia dintre noi. daca ne deranjeaza ceva, trebuie sa incercam sa-l schimbam, daca sta in puterea noastra. si eu cred ca stam bine la vorbitori de engleza. poate ca mai putin bine stam la capitolul timp si felul in care il putem da si altora.
Sper doar ca in urma recentelor incidente dar si a ceea ce se intampla in tara in aceste zile, sa apara si schimbarile, dar unele majore. Daca din partea reprezentantilor statului nu se pot lua masuri pentru ca nu-i intereseaza atat de mult situatia tarii(nu ca au fost alesi pentru altceva decat pentru asta), macar noi, oamenii, sa incercam sa aducem o schimbare. Cred si sper ca timpul sa le rezolve pe toate.