Cum este expozitia de reptile vii “Cu sange rece”
|Muzeul National de Istorie Naturala „Grigore Antipa” gazduieste, pana pe 1 mai 2016, o expozitie temporara cu reptile vii – „Cu sange rece”. Am vizitat-o recent si va spuns astazi aici, pe blog, de ce merita sa mergeti acolo, chiar si daca NU va plac reptilele.
Expozitia poate fi vizitata separat de muzeu – cu alte cuvinte puteti merge la ea FARA sa vizitati restul muzeului (noi asa am mers sa o vedem). Nu este o expozitie foarte mare – o singura sala gazduieste toate exponatele – insa este o expozitie care permite intalnirea cu niste specii interesante pe care nimeni nu isi doreste sa le vada altfel decat in spatele unui geam de protectie.
Serpii veninosi pe care ii puteti vedea provin, in buna masura, din SUA si Africa. Veti vedea si cateva tarantule, soparle si un scorpion alaturi de mocasini de apa, pitoni tigrati, pitoni reticulati, doi anaconda, mamba, un taipan australian, o cobra egipteana, o vipera uriasa africana, sarpi cu clopotei, o cobra scuipatoare etc. – vedeti o galerie cu cateva dintre speciile incluse in expozitie aici.
Fiecare exemplar este prezentat in detaliu, astfel ca veti descoperi o sumedenie de detalii inedite. Mai mult, pe pereti sunt cateva planse cu informatii utile despre reptile. In sfarsit, interesante sunt si exemplarele disecate – care permit observarea in detaliu a anatomiei anumitor specii si mai buna intelegere a reptilelor.
Exista si doua monitoare pe care sunt proiectate filme – cum se extrage veninul serpilor, ingrijire etc. – si am vazut copii cuceriti de acele documentare.
De ce merita sa mergeti sa vedeti expozitia
Facand o recapitulare – si adaugand si cateva detalii in plus – iata, pe scurt, de ce merita sa mergeti la expozitie:
- pentru a descoperi niste specii de serpi si reptile din zone variate, reptile cu care nu doriti sa va intalniti in realitate, dar care au un rol important in ecosistem;
- pentru a afla mai multe despre reptile intr-un mod prietenos – planse, reptilele in sine cu explicatii, filme;
- copiii au sansa extraordinara de a avea o lectie de biologie speciala: serpii si reptilele din imaginile din manuale sunt aici vii si pot fi observate in detaliu si intelese mai bine. Curiozitatile si informatiile despre fiecare specie in parte sunt mai bine si mai usor asimilate.
- puteti fotografia toate exponatele si plansele (nu se plateste taxa suplimentara fata de bilet) pentru a va putea intoarce la ele ulterior, daca aveti nevoie de detalii. Nu se foloseste blitz-ul, evident.
Programul de vizitare este de marti pana vineri intre orele 10 – 18 (ultimul vizitator intra la ora 17), iar sambata si duminica intre 10 – 19 (ultimul vizitator intr? la ora 18).
Preturile biletelor sunt de 10 lei/copil/student/pensionar si 15 lei/adult. Copiii cu varste mai mici de 3 ani au gratuitate.
Am vazut la expozitie oameni de toate varstele – inclusiv copii mici, de 3-5 ani, fascinati de exponate si afland cu interes detalii despre reptile.