Blogul… un jurnal?

Daca intrebi pe cineva ce e acela un blog s-ar putea ca raspunsul pe care il primesti sa fie “un jurnal”.

Dar stau lucrurile astfel?

Pentru a putea oferi un raspuns la aceasta intrebare ar trebui sa definim termenii – in speta sa precizam ce este acela un jurnal. Dincolo de sensul de publicatie periodica se remarca faptul ca jurnalul are si intelesul de insemnari zilnice ale cuiva despre ceea ce se intampla in viata sa. De fapt, insemnarile pot fi zilnice, insa desigur ca pot fi si pauze in functie de moment si situatie.

Insa… un jurnal este – cel putin de principiu, privat. Da, exista chiar jurnale ale unor mari personalitati – culturale in mare parte, dar nu numai – care au vazut lumina tiparului. Insa nu in timpul vietii lor – si oricum nu stim ce parere ar fi avut despre aceasta tiparire.

Un jurnal insa e un loc in care o persoana isi prezinta gandurile, trairile si intamplarile. De cele mai multe ori insa exista chiar o frica de descoperirea jurnalului: nimeni nu trebuie sa cunoasca secretele impartasite in paginile jurnalului. Sunt povesti de dragoste infatisate, sunt temeri si cine mai stie cate altele scrise acolo. In timp o persoana poate vedea cum s-a schimbat de la o perioada la alta, cum gandea si cum a ajuns sa gandeasca, poate constata daca a avut dreptate sau nu in anumite imprejurari. Dar jurnalul este, in esenta, ceva personal, ceva ce trebuie ferit de ochii lumii.

Si-atunci de ce-ar fi un blog un jurnal? In sensul de povestire a unor ganduri, trairi, calatorii si asa mai departe desigur ca nu e gresita utilizarea termenului. Dar atunci cand scrii ceva online – unde e aproape (daca nu sigur) imposibil sa ramai anonim (chiar si atunci cand folosesti pseudonime) – nu se mai poate vorbi despre o scriitura pe care sa o cunosti doar tu.

Exista desigur bloguri si bloguri – si nu ma lansez aici in a prezenta tipologia lor intrucat sunt altii care au realizat acest lucru si au facut-o foarte bine. Vin insa si spun ca pe de o parte oricine scrie trebuie sa fie atent la ce spune – si, pe de alta parte, sa nu uite ca lucrurile scrise  raman in arhiva, ca pot fi oricand amintite. Cei ce isi prezinta viata de zi cu zi trebuie sa se astepte ca altii sa stie ce au facut in fiecare clipa – daca sunt cititori ai blogului. Parintii pot afla ce fac copiii, elevii ce fac profesorii  si tot asa. La fel de adevarat este si faptul ca lucrurile spuse pe un blog nu inseamna ca sunt si crezute de o persoana sau alta. Multe se fac pentru imagine, din joaca etc. Eu nu am mers pe un astfel de blog – unul personal in care sa spun lumii ce fac in fiecare minut – si nu dezvalui foarte multe despre mine. Separ ceea ce e public de ceea ce ramane cunoscut doar de cei foarte apropiati. Fiecare cu alegerea sa – si aici clar nu vorbim de alegeri eronate.

Share
3 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge