E in regula sa rontaim floricele/nachos la teatru la mall?

Dupa cum poate stiti, teatrul nu se mai joaca doar in anumite sali, apartinand unor teatre cunoscute. Sunt actori si trupe independente care joaca in diverse spatii, sunt teatre cunoscute care duc jocul actoricesc in locuri inedite – la metrou, in parc (vezi Teatrul Masca) si exista si piese care se joaca in sali la mall. Anul trecut am mers la „Boeing-Boeing” la Baneasa Shopping Center. Anul acesta, chiar saptamana aceasta, pe 13, are loc premiera unei alte piese – „Un barbat pentru Sara” la care am deja bilete. Se mai anunta inca una, Toc Toc in acelasi spatiu – sala Epica, Baneasa Business Center (detalii aici).

Cand am mers la Boeing-Boeing (piesa despre care am scris aici) nu am putut sa nu constat ca erau oameni care, desi stiau ca e piesa de teatru – ca se joaca intr-o sala de cinema da, dar tot teatru e – isi luau floricele/nachos si suc ca la un film.

popcorn

popcorn la film, imagine de pe Shutterstock

Acum, bine, partea cu sucul poate fi in regula: poti fi racit sau poti avea nevoie sa bei ceva. Desi nu este tocmai politicos si frumos, nu faci insa atat de mult zgomot precum cu celelalte feluri de mancare.

Cand am mers noi Activia a oferit cate un iaurt tuturor celor care venisera la spectacol. Bun, o sa spuneti ca era clar incurajat mancatul in sala. Da, dar acel iaurt se putea manca oricum pana sa inceapa piesa ori in pauza. Eu recunosc l-am lasat in geanta si mancat acasa.

Nu se oferea insa ceva de mancare de fiecare data cand se juca piesa.

Da, inteleg: se merge la mall, sala e de cinema, iar oamenii sunt obisnuiti sa isi ia ceva – floricele/nachos/alune etc. Sigur, nu toti isi iau, nici la film, dupa cum nici la teatru nu si-au luat.

Sunetul nu este precum cel al unui film care acopera tot (sau aproape tot). Sunt actori care joaca pe scena si care trebuie sa fie auziti de toata lumea din sala.

Sunt actori pe scena, nu este o pelicula. Este frumos sa se manance in fata actorilor? Eu stiu ca la teatru nu se ia mancare care sa fie mancata in timp ce actorii joaca pe scena. Repet: o sticla de suc/apa am mai vazut si poate fi de inteles. Dar mancare multa nu.

Poate ceilalti spectatori vor sa auda tot – asa cum spuneam mai sus, exista o diferenta importanta intre sunetul unui film si cel al unui spectacol de teatru. Nu se compara, iar cel din urma, dat de vocile actorilor nu acopera toate zgomotele din sala.

La Boeing-Boeing am vazut oameni care si-au luat alte portii la pauza. Mai mult, dintre cei pe care i-am vazut ca si-au luat, erau si oameni din domeniul culturii – o cantareata de opera cu familia, de exemplu, care nu a avut nicio problema in a lua produsele mentionate.

Cunosc si lunga discutie cu sa vina lumea cum o veni imbracata, numai sa vina la teatru. E ok si sa vina si sa manance in fata actorilor, deranjandu-i in acelasi timp pe cei care stau langa ei?

Aceasta este intrebarea mea pentru voi. In plus, de ce o diferenta asa de mare intre modul in care se comporta oamenii la acelasi tip de spectacol in functie de  sala?

Si voi ce ziceti – si mai ales de ce: este in regula sa se ia acele produse, ca la film, cand se merge la o piesa de teatru sau nu?

 

Share

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge