Era Interactivitatii – Internetul si viitorul nostru cel de toate zilele

Stateam si ma gandeam zilele acestea la impactul pe care il are Internetul asupra vietii oamenilor. Citeam de altfel si niste “predictii” cum ca vom ajunge in ceva vreme sa comandam totul din fata unui ecran – de pe Internet. Am prezentat si pe acest blog o idee in acest senes – apropo de Browse Goods – insa e doar o mica parte. Toti stim ca pe Internet se poate cumpara de pe eBay, de pe Amazon, case de comenzi, de pe Domo.ro si tot asa.
Imi aduc de asemenea aminte de un examen din facultate – la sociologie – cand o colega la un anumit subiect a demonstrat ca Internetul ne aduce in acelasi timp mai aproape, dar ne si indeparteaza. Ea se referea atunci la faptul ca intr-adevar emailul, anumite site-uri, programele de instant messaging etc. ne aduc mai aproape – ne permit chiar sa cunoastem oameni pe care fizic poate nu ii vedem niciodata. Avem la dispozitie comunitati in functie de hobby-uri, interese etc. insa in acelasi timp stam acasa, ne avem posibilitatea sa ne ascundem de toti ceilalti prin nickname-uri. Putem sa ne cream personalitati diferite de a noastra, sa fim altfel, sa vorbim altfel, sa spunem lucruri pe care in mod obisnuit nu le-am spune s.a.m.d.

Imi permit sa spun asadar, fara sa exagerez cred eu, ca suntem in Era Interactivitatii. Aproape totul este la un click distanta. Probabil ca din ce in ce mai multe vor ajunge sa fie asa de aproape de noi. Si atunci cum va arata viitorul?

Pe vremuri oamenii erau mai legati de natura. Deplasarile se faceau mai greu e-adevarat dar te puteai bucura si de un peisaj frumos. In plus acum ceva vreme oamenii nu aveau telefoane mobile – ca atare se puteau bucura de o masa linistita, de o zi de weekend fara lucruri urgente fara sa aiba grija anterior sa isi inchida telefoanele de orice fel. Privind din celalalt unghi de vedere tehnologia este intr-adevar un castig – nu e cazul sa ma apuc sa insir argumentele in favoarea acestei afirmatii.

Ceea ce ma intreb eu este unde vom ajunge. Cum va arata totusi viitorul nostru? Complet “intenet-izat” sau re-umanizat? Voi ce parere aveti?

Share
4 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge