Incadrarea in timp

La scoala existau lucrarile de control. Aveai o perioada de timp clara in care trebuia sa raspunzi la intrebari si sa rezolvi problemele. La examene la fel. Cand se termina timpul se pune “pixul jos” de catre toata lumea. Cine a apucat sa termine foarte bine, cine nu, va pierde. Cine a terminat inainte – si mai bine – a avut timp si sa verifice.

La evenimente insa deseori se intampla ca programul sa nu se respecte. Nu vorbim de cei ce intarzie sa isi faca aparitia (pastram pentru alta data) – vorbim acum despre cei ce prezinta.

Acestia stiu clar cat timp au la dispozitie. Se face un program de eveniment cu intervale orare clare – care implica si rezevarea mesei pentru o anumita perioada de timp si tin cont si de cat poate fi auditoriul atent. Unii insa se lungesc peste masura. Ati spune poate: “da, asa fac romanii”. O sa va corectez si o sa va spun ca nu, NU DOAR romanii fac asa.

Pana la urma ajungem tot la respectul fata de ceilalti: asa cum pe tine nu iti place sa te intarzie cineva, asa nu ii intarzia nici tu pe altii. Daca oamenii sunt interesati puteti sa le spuneti ca puteti continua discutia la o pauza de cafea, le lasati datele de contact – inclusiv email (ceea ce poate duce chiar si la contracte ulterior semnate). In cazul in care exista un moderator al evenimentului si el are rolul de a tempera efervescenta vorbitorilor si a le aduce aminte ca mai au 10 minute, 5 minute… si ca le multumesc pentru prezentare. Solutii se gasesc. Daca se vrea evident.

Desigur ca problema poate fi privita in ansamblu si atunci se poate foarte usor ajunge si la o alta solutie: in momentul in care organizatorii va precizeaza ca aveti un anumit interval de timp la dispozitie pentru a sustine prezentarea si dumneavoastra considerati ca nu e suficient atunci le puteti comunica acest lucru. In aceasta etapa – a stabilirii programului unui eveniment lucrurile sunt mai flexibile. Este de dorit aceasta varianta (cu a comunica perioada de care aveti nevoie) tocmai pentru ca la eveniment totul sa mearga struna.

Oare de ce sunt atunci atat de multi care nu tin cont de solutiile existente? Oare de ce e asa de greu sa ii respecti pe ceilalti (din toate punctele de vedere)?

Share
2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge