Pixul magic, tehnologia si economia

Ma uitam acum doua seri la televizor la un material despre evolutia tehnologiei din ultima perioada si despre previziuni.

Mi-am adus aminte cu aceasta ocazie de un proiect pe care l-am facut la Economie in clasa a XI-a. Ma gandeam atunci la producerea si realizarea unui pix “inteligent”. Toate bune si frumoase, dar ce era asa de special la acel pix veti intreba.

Imaginati-va cum ar fi sa scrieti ceva pe o hartie si automat ceea ce scrieti de mana – indiferent de limba in care scrieti – sa fie transformat in document electronic – nu poza ori video (doar in cazul in care acesta este lucrul dorit) ci in document tip cel scris pe calculator. Ati avea astfel toate notitele si in format electronic – fie ca sunteti la scoala, fie ca va notati ceva la o discutie cu clientii si partenerii de afaceri. La capatul de sus al pixului ar fi frumos sa exista un display digital care sa afiseze diverse informatii – de la temperatura la ora, de la numele posesorului la orice alta informatie dorita a fi afisata. Mai departe s-ar putea chiar ca apoi, dupa ce se scrie ceva, odata selectat, sa poata fi rescris automat de pix – da stiu, la scoala multi ar numi asta copiat :).

Pixul ar putea oferi orice fel de informatii dorite: din trafic, avertizari diverse – spre exemplu cu privire la viteza. Daca ajungem in zilele noastre ideea ar putea fi completata de afisarea pe acel display a unor informatii de gps, ar putea fi orice – mai ales ca tot ce inseamna tehnologie inseamna minimizare – procesoare din ce in ce mai mici, memorie din ce in ce mai multa disponibila.

Astazi se poate spune ca in viitor vor fi numeroase dispozitivele de acest gen. Fie ca vor fi bijuterii pentru doamne, ceasuri (deja incep sa fie ceasuri cu MP3 playere si diverse informatii afisate), fie ca vor deveni instrumente demne de spioni.

Ideea pixului aparte am avut-o in 1995. Da, a trecut multa vreme de atunci si deja acum o buna parte din optiuni ar putea fi disponibile. Mai mult, preturile scazand, un astfel de instrument ar putea fi achizitionat de multe persoane. Sunt sigura ca ar putea fi multe intrebuintarile sale – facandu-l specializat, axat pe oferirea catorva informatii critice, sau lansandu-l cu optiuni multiple. Si de aici pana la analize medicale foarte performante si diagnosticare realizate fara contact direct cu pacientul (cercetari facute cu ajutorul unor aparate speciale) – precum in Star Trek – este doar un pas.

Share
4 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge