Conversatii (instant messaging) securizate – Simp

Multi utilizeaza astazi pentru conversatii in interes de serviciu ori pentru a tine legatura cu unii prieteni diverse programe de instant messaging – Yahoo Messenger, MSN, ICQ, Jabber, Google Talk etc.

Conversatiile avute cu ajutorul acestor programe nu sunt insa criptate. E-adevarat ca nu se fac schimburi de secrete de stat pe “mess” insa este de dorit ca lucrurile spuse sa nu fie chiar la indemana oricui (pastrate in arhive pe serverele furnizorilor acestor programe).

Daca va doriti sa criptati conversatiile o solutie buna si mai ales gratuita este SimpLite. (exista si varianta de Unix, si de server insa probabil pentru cei mai multi dintre cei ce acceseaza acest blog cel mai important este SimpLite – cel cu ajutorul caruia pot sa isi cripteze conversatiile purtate pe programele de instant messaging).

SimpLite este oferit de Secway Global. Accesand acest link, din zona SimpLite va alegeti tipul de program de instant messaging pe care il utilizati si se va downloada un program pe care va trebui sa il instalati. Spre exemplu pentru MSN veti alege varianta potrivita, pentru Yahoo Messenger pe cea corespunzatoare si tot asa. Odata instalat programul va alegeti un utilizator si o parola si de asemenea prima oara va trebui sa il configurati (sa selectati programele pentru care doriti sa fie activ – ce sa cripteze: exemplu Yahoo Messenger). Ulterior programul se va deschide si dupa inserarea utilizatorului si a parolei va deschide programul de instant messaging pe care il folositi si va va cripta mesajele transmise. Daca interlocutorii dumneavoastra folosesc si ei SimpLite se va ajunge la un schimb de chei (odata cu instalarea, se genereaza automat o cheie valabila pentru acel calculator) in baza carora se cripteaza mesajele. Daca stiti de exemplu ca cineva intra doar de la un calculator, veti avea replicile acelei persoane semnalizate cu o anumita culoare (verde by default pentru conversatii criptate). Daca nu utilizeaza un astfel de program, replicile vor aparea cu rosu. Fireste culorile se pot modifica – din configurarea programului.

Cam multe detalii tehnice ce pot parea complicate. In fapt este foarte simplu: pentru conversatii care sa nu poata fi descoperite de oricine, puteti utiliza SimpLite: il downloadati, il instalati si configurari si apoi totul va merge de la sine.

Sper sa fie o informatie utila – sau macar ceva interesant pentru multi!

PS: programul poate fi instalat si pe mai multe calculatoare si exista posibilitatea de a va exporta o cheie de pe un calculator si a o importa pe celelalte pentru ca nu va complica si a nu ii nedumeri nici pe interlocutorii care utilizeaza si ei SimpLite.

Share
9 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge