Cum a fost la Mozart Rocks 2010

Luni seara, pe 12 aprilie, incepand cu ora 20.00 la Sala Palatului a inceput un concert interesant: Mozart Rocks ajuns la cea de-a zecea editie (prima fiind la Braila).

Constantin Teodorescu (Teo) – organizatorul – spunea ca la prima editie au fost 350 de persoane, iar la Sala Palatului au fost anul acesta peste 3500 – iata asadar o crestere impresionanta.

Multe au fost elementele speciale in acest an. Odata faptul ca acest concert a avut si un scop special: promovarea si sprijinirea Telefonului Copiilor, un serviciu care ajuta din ce in ce mai multi copii si parinti si pe care il puteti sprijini oricand cu donatii.

Dupa cum spune si numele… a fost un spectacol in care muzica clasica s-a imbinat foarte bine cu cea rock. Acum trebuie sa fac o marturisire. Daca exista un mare compozitor de muzica clasica pe care nu il pot suferi (in sensul ca nu imi place minim 80% din tot ce a compus), atunci acela este Mozart. Stiam insa ca la acest spectacol nu vor fi doar momente pe compozitii ale lui Mozart si mai ales stiam ca o chitara poate face minuni – asa ca am mers cu interes la eveniment. Insa n-am vrut deloc sa ma documentez – sa aflu cine va canta si ce va canta. Am vrut sa fie o surpriza. Si am avut parte de cateva surprize frumoase.

Introducerea

Intai de toate sa amintesc “eroii principali”: Orchestra Filarmonicii “George Enescu”, condusa de maestrul Tiberiu Soare (si care au cantat pro bono in acest concert sprijinind astfel Telefonul Copiilor) si chitaristii Horea Crisovan, Claudiu Ursache, Remus Carteleanu, Florin Demea, Calin Grigoriu, Cezar Popescu, Cosmin Lupu, Alexandru Stoenescu si Adrian Ciuplea. Calin Grigoriu este cel care a compus partiturile pentru multe dintre melodii si de asemenea ne-a incantat cu multe cantece compozitie proprie.

Calin Grigoriu

Fiecare dintre chitaristi (in fapt Mozart Rocks isi propune, asa cum a marturisit Teo, sa ii aduca in fata pe chitaristi, cei care stau in mod obisnuit in spatele cantaretilor) si-a ales melodii inspirate care au facut ca niciun moment sa nu fie plictisitor. Constantin Teodorescu au fost gazda ce a anuntat de fiecare data cine va canta – ce au cantat… ne-a lasat uneori pe noi sa ghicim 🙂

Au fost si alte momente speciale si invitati surpriza. Se cuvine sa amintim aici pe Trond Holter de la Wig Wam (poate va suna mai cunoscut numele daca va spun ca au participat la Eurovision) care a cantat alaturi de Elena Vasile melodia celor de la Nightwish – Sleeping sun. Si o melodie a celor de la Led Zeppelin a avut parte de o interpretare speciala apartinand orchestrei, lui Calin Grigoriu si lui Nadine.

Cu ocazia acestui eveniment si tot pentru a sprijini Telefonul Copilului a fost realizat si un videoclip care a rulat pe cele doua ecrane amplasate in Sala Palatului in timpul melodiei High Hopes (a celor de la Pink Floyd) interpretata de Orchestra Filarmonicii “George Enescu”, Calin Grigoriu si Dan Helciug – invitat special.

Multe au fost momentele speciale – de la can-can interpretat la chitara si orchestra la Brahms si de asemenea la o melodie asociata cu 1 Mai muncitoresc (din nou ilustrata cu un set de imagini).

Video filmat de Bogdan Ionescu – 12 ani

Finalul a fost si el exploziv: Ioan Gyuri Pascu a interpretat alaturi de cativa chitaristi si de orchestra melodia lui cunoscuta si mereu potrivita Romaniei: Tara arde, babele se piaptana.

La final gazda a marturisit ca a pierdut partiturile pentru marsul Radetzky – momentul pregatit pentru bis. Evident ca nu a fost aceasta o problema. Da, nu am ascultat marsul – dar am ascultat in formatie completa alt cantec.

Spectacolul s-a terminat pe la 23.00. Iata asadar cateva ore bune de muzica petrecute frumos alaturi de nume mari si de un concert de zile mari. M-am bucurat sa vad in sala si multi copii – care au fost cuceriti de spectacol.

Voi ati mers la Mozart Rocks? Cum vi s-a parut?

Nu uitati editia din 2010 a Mozart Rocks a fost dedicata unei cauze: sprijinirea Telefonului Copilului.

Felicitari si multumiri organizatorilor si tuturor celor ce ne-au incantat seara. Astept cu nerabdare dvdul Mozart Rocks 2010 – din ce am inteles in 1-2 luni apare pe piata 🙂 si… evident, Mozart Rocks 2011!

Share
66 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

CommentLuv badge