Graba nu trebuie sa duca la o lipsa de minima politete

Uneori pare ca traim pe fuga. Sunt multi cei ce spun ca nu apuca sa faca tot ce isi doresc, ca nu au timp de toate, ca nu au vreme de toate, ca sunt obositi si ca sunt coplesiti de toate cele pe care trebuie sa le indeplineasca.

Si la serviciu se intampla deseori sa fie perioade aglomerate in care gestiunea cat mai buna a timpului si eliminarea factorilor perturbatori sunt elemente de succes in a duce la bun sfarsit indatoririle.

Multi sunt cei ce comunica prin email – cu clientii, colegii, colaboratorii. Scrisul, din acest punct de vedere, a pierdut din tiparele pe care le invatam in scoala. Raman insa valabile anumite coduri de comunicare – uneori reunite sub ceea ce este cunoscut ca NETeticheta.

Dincolo insa de incadrarea intr-un concept sau altul, unele elemente raman caracteristice pana la urma bunului simt, politetii uzuale in comunicare.

a_galbenAsa se face spre exemplu ca in zona online este dezirabil ca un email sa inceapa cu o formula de salut si sa se incheie cu una asemanatoare. E ca atunci cand vorbesti la telefon: fie discuti pe graba, fie spui Buna ziua, si inchei urand din suflet o saptamana frumoasa. Probabil ca multi au avut deja supriza frumoasa de a-si incepe o saptamana de lucru cu un apel telefonic chiar de la un colaborator sau client ori furnizor care sa inceapa cu “Buna ziua si o saptamana frumoasa” sau plina de succes – sau cumva spus. Si nu asa, prefacut, ci chiar cu intentia de a ura ceva frumos; altii sunt poate cei ce au folosit si ei modalitatea aceasta de interactionare cu ai lor parteneri sau clienti.

O deschidere frumoasa genereaza si atentie si poate chiar si un raspuns favorabil. Un email ce incepe spre exemplu cu: Avem nevoie de…. s-ar putea sa aiba un efect invers, atata vreme cat se cere fara a se intreba daca se poate, daca exista disponibilitatea si timpul pentru asa ceva.

Graba aceasta, dorinta de a face cat mai multe cat mai repede, nu trebuie sa conduca la o lipsa de minima politete. In timp cei ce nu au aceasta politete (repet, politete nu inseamna prefacatorie si nu include rasul fals sau intrebarile fara sens sau interes) reusesc sa piarda – direct sau indirect.

Share
9 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge