Cate conturi trebuie sa ai? Si cate poti gestiona dintre acestea?

Titlul poate duce cu gandul la doua tipuri de conturi: cele ce tin de zona financiara si cele ce tin de Internet.

In cazul de fata o sa vorbesc cu precadere despre cele legate de Internet – desi concluzia este, cu siguranta, valabila pentru ambele domenii.

Emailul – de serviciu, personal si adrese de oferit la inscrierea in diverse locuri. Emailul este foarte cunoscut – un mijloc prin care oameni din intreaga lume comunica rapid, pot trimite fisiere si pot primi noutati. De cele mai multe ori, o persoana are macar 3 conturi de email: adresa oficiala de serviciu, adresa de email personala si inca o adresa de email pe care o ofera atunci cand isi creeaza conturi in diverse locuri si nu doreste sa primeasca instiintari pe adresa personala. Evident ca numarul adreselor de email poate fi mult mai mare – determinat poate de aparitia unor noi furnizori de astfel de servicii in timp – astfel unii mai au inca (si poate le si utilizeaza) conturi pe kappa.ro, apoi au poate si pe Yahoo, Gmail, Hotmail – si cine mai stie, avand in vedere ca unele retele de socializare au si ele un inbox separat.

Retele – care ofera acces catre diverse zone de interes (personal sau de afaceri) – iata alte conturi de gestionat – si aici iarasi pot fi enorm de multe in timp.

Forumuri si acces la articole – in functie de hobby-uri si interese personale si de serviciu vorbim din nou de mai multe conturi.

Postarea de materiale – mai ales pentru cei din PR – aduce alte conturi pe site-uri specializate.

Si lista nu este exhaustiva.

Un calcul sumar ar arata ca minim 5 sunt conturile gestionate – dar numai daca ne gandim la retele de afaceri, pentru prieteni, pentru a gasi diverse rude si nu numai – si numarul creste, iar in ceea ce priveste forumurile si accesul la informatie… numarul conturilor unei persoane sporeste semnificativ.

Ce facem? Probabil un carnetel cu useri si parole – daca ne gandim ca este de dorit sa fie conturi cu date diferite (din motive de securitate). Apoi, precum intr-o poveste draga mie, un alt carnetel in care scriem unde am pus primul carnetel. Si tot asa. Sau cate un document criptat. Sau nu le scriem nicaieri si dupa lungi perioade ne vom da seama ca am uitat din parole si vom cere ajutorul automat serverului sau administratorilor diverselor retele si site-uri. In mod cert insa, de la un anumit moment dat vom face o selectie atenta a conturilor – create pana in acel moment si ulterior. Probabil ca nu ne va mai entuziasma orice noua aparitie – oricat de inedita ar fi aceasta. Din acest punct, conturile existente vor reflecta relevanta lor pentru noi – intrucat se ajunge intr-o alta zona: cat de multe conturi gestionam si pastram la zi in mod curent? Cat de multe conturi accesam zilnic sau o data la doua zile?

La fel se intampla si in cazul abonarii la feed-uri RSS. Cunosc persoane cu liste de sute de feed-uri – de la diverse site-uri ori bloguri. Cate site-uri poti citi insa zilnic? Si cate bloguri – mai ales in conditiile in care cei la care te-ai abonat scriu zilnic?

Am amintit pana aici despre conturile pe Internet, aceste instrumente “deschizatoare de drumuri” am putea spune – email, retele sociale, prieteni, grupuri de discutii etc. – dar situatia este asemanatoare si in cazul conturilor din zona financiara: cate conturi si carduri poti avea si sa le cunosti pe toate si sa le gestionezi cu atentie?

Concluzia ar fi – aparent – una simpla: numarul de conturi gestionate trebuie sa nu fie foarte mare, conturile create trebuie sa fie pentru zone cu adevarat de interes si utile. Spun aparent insa pentru ca nu intotdeauna se intampla asa: un design bun, o recomandare sau o stire bine scrisa ori o obligatie te pot determina sa iti creezi inca un cont si inca un cont…

Si-asa ajungi la urmatorul exercitiu: te intrebi cate conturi ai si te gandesti apoi cat de des le folosesti. S-ar putea sa zambesti remarcand cate dintre ele sunt neutilizate. S-ar putea sa te apuci de ordine. S-ar putea sa te gandesti de doua ori pe viitor inainte de a-ti mai crea un cont undeva. S-ar putea sa constati insa si cat de ordonat esti si cat de bine pusa la punct este lista ta de conturi.

Share
4 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge