Teapa – un mod de a face afaceri

Ma uit in jurul meu si remarc foarte multe situatii in care pare (sau se conforma?!) ca teapa este un eficient mijloc de a face afaceri.

Sa dam si exemple ca asa e frumos.

Bunaoara incepem cu vacantele. O persoana cunoscuta a decis ca sa profite de ofertele de vacanta – cele rezervate din vreme. Atentie: nu vorbim nici de o persoana needucata, nici de una usor de pacalit. A facut rezervarea pentru doua vacante si a dat destui bani. Si acum, cand incepea sa se apropie termenul de plecat, da persoana in cauza sa sune la agentie sa mai afle informatii noi. Dar surpriza: ia-i pe cei de la agentie de unde nu-s. Au fost si la sediu. Nimic. O agentie ce parea ok, care avea si site, si activitate de ani de zile, nu aparea in niciun scandal si totusi o agentie ce anul acesta a luat banii multora (dovada stand biletele gasite pe usa si lasate de alti clienti care au investit acea agentie cu incredere si au dat bani) si a spalat putina. Da, evident, reclamatii la OPC, procese si alte cele. Si tot si bani dati.

Continuam cu afacerile. Din nou multe situatii remarcate – cu elemente similare. Se observa asadar un soi de tipar, dupa cum urmeaza. Firma realizeaza activitati – multe – ia bani, insa nu plateste furnizorii. Datoriile se aduna, si se aduna si se… acumuleaza (ca sa mai schimbam cuvantul). Intre timp firma isi scoate toate bunurile – facand in paralel alta firma pe care le muta. Si… cand conturile ii sunt blocate si furnizorii plang la usa si dau firma in judecata… iaca pozna. Ce sa iei? Praful de pe toba? Si se merge mai departe cu noua firma, cu alti furnizori – si asa mai departe.

As putea vorbi ore in sir si scrie pagini intregi despre sistem. E drept ca uneori exista unele plati intarziate pentru ca altii n-au platit la timp si ca atare nici o firma nu are bani sa isi plateasca furnizorii care poate la randul lor nu au bani sa isi plateasca furnizorii.

Domeniile in care sunt intarzieri in plati sunt foarte multe. Ma intreb insa daca nu ar fi o sansa sa te apuci sa te “duci peste” cei ce nu isi platesc facturile. Si sa nu ii ignori nici pentru plati de cateva sute de euro, nici pentru cateva mii sau zeci de mii. Si ce daca ai o reputatie de “ala rau care nu accepta intarzieri”? Cum ar fi ca toti sa aiba aceasta reputatie? Cati si-ar permite sa intarzie? Si cum ar fi ca toti cei datornici sa fie mentionati undeva – chiar si in discutii private?

Iata intrebari la care merita sa ne gandim. Si iata solutii la care s-au gandit altii – care ar trebui sa duca la gasirea unor solutii astfel incat aceste fraude sa nu mai aiba loc. Si asa mai departe. Sa gandim asadar!

Share
4 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge