Atentie la vorbe si la… vorbe

caution_banda_galbenaSpuneam mai demult ca trebuie corelate vorbele cu faptele. Raman fidela acestui principiu si mai ales recomandarii de a avea incredere mai mult in fapte decat in vorbe.

Spusele insa pot influenta o decizie. Inainte de a va arunca usor in ceva incercati sa aveti mai multe intalniri cu persoana cu care veti colabora. Incercati de asemenea sa vorbiti cat mai mult, sa ascultati cat mai mult si sa obtineti, de fapt, cat mai multe informatii. Incercati sa surprindeti acelasi aspect din diverse perspective – in timp, nu in aceeasi intalnire sau amintind perspectivele una dupa alta.

S-ar putea sa fiti uimiti de concluzii.

Amintiti-va permanent ce a spus interlocutorul legat de acel aspect. Incercati ca permanent sa tineti minte ceea ce se spune – fara a face vreo notita in agenda (notita ce ar putea fi surprinsa cu coada ochiului ce partenerul de discutie si astfel v-ar putea intelege scopul).

Atentie la concordante si… neconcordante. Daca acum declara ceva legat de un aspect si peste o ora (in cadrul aceleiasi intalniri) altceva, sau peste 2 zile ori 2 saptamani (la telefon sau in cadrul unei alte intalniri) fiti cu bagare de seama. Nimic nu este intamplator dar s-ar putea ca tocmai in acel moment sa fi surprins un element care sa va ajute sa iesiti dintr-o situatie incurcata inainte de a incepe sau inainte de a avea probleme.

Insemnarea de astazi nu vine ca o recomandare de manipulare a celuilalt. Dar din pacate nu toti oamenii sunt sinceri. Unii se gandesc doar la cum sa obtina mai mult pe spinarea altuia. Suna crud – dar e purul adevar – chiar daca unii prefera sa-l ignore. Invatati din greseli, invatati sa va ascultati instinctele si de asemenea sa corelati spuse, vorbe si fapte.

Sa nu credeti insa ca elementele de mai sus se refera doar la afaceri. Nu. Toate pot fi translatate si in viata personala. Nu e ca si cum toti prietenii ar fi sinceri sau ca si cum ei v-ar fi acolo cand veti avea nevoie de ei. Va puteti feri de surprize daca veti ramane obiectivi si daca veti fi atenti la toate aspectele. Nu inseamna ca va trebui sa deveniti suspiciosi; doar cu bagare de seama.

Mult succes!

Share
2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge