Pluginul pe care orice blogger ar trebui sa il aiba instalat

Citesc ceva bloguri. Sunt oameni a caror parere ma intereseaza, sau subiecte care ma atrag, sunt uneori chiar recomandari venite pe Twitter sau email sau messenger. Uneori las si feedback/comentarii in cadrul anumitor subiecte. Imi place sa urmaresc o discutie – nu doar sa scriu ceva de dragul de a comenta, fara sa-mi pese de o parere ulterioara, sau comentand doar pentru a mai ajuta putin page rankul siteurilor sau blogurilor mele.

Din pacate insa nu intotdeauna pot urmari discutia. E una sa comentez astazi si sa reintru eu din cand in cand ziua – sa vad ce s-a mai raspuns. La fel e una sa intru a doua zi – insa cel mai probabil peste o saptamana sau o luna nu voi mai deschide acel topic. Insa poate chiar atunci primesc un raspuns in cadrul acelei insemnari, sau un comentariu se realizeaza pornind de la ceva ce am zis; o parere ce poate fi in asentimentul a ceea ce am spus eu, sau o parere contrara. Dar daca nu am avut optiunea de abonare la comentarii… nu am cum sa urmaresc discutia.

Subscribe to comments – abonarea la comentarii sau doar la reply-urile date comentariului meu – iata o optiune pe care ar trebui sa o regasesc oriunde.

Stiu ca si celor ce ma citesc si comenteaza le e utila – si stiu acest lucru din discutiile pe care le-am avut. E foarte usor sa urmaresti o discutie daca ai acest plugin de “subscribe to comments” instalat si activat.

Din ce am vazut optiuni (pluginuri) de subscribe to comments/abonare la comentarii exista pe cam orice platforma de blogging (de exemplu pe WordPress chiar asa se numeste: Subscribe to comments). Evident ca dat fiind acest lucru nu pot sa nu ma intreb de ce nu e prezent peste tot. Ar trebui ca acesta sa fie instalat imediat dupa un plugin anti-spam in momentul configurarii unui blog.

Veti spune poate ca dupa o luna sau chiar dupa o saptamana (daca acel blogger scrie des) nu mai conteaza raspunsurile. Eu zic ca atat timp cat discutia se poarta acolo unde ai fost si tu si ai lasat o interventie, este de dorit sa o poti urmari in continuare. Decizia de a reveni cu un raspuns iti apartine – evident.

La fel sa nu uitam ca sunt cazuri in care comentezi in multe locuri – intr-o zi sau in decurs de cateva zile. Si-atunci cum faci sa urmaresti toate discutiile? Sa faci un folder in Bookmarks special – nu prea iti da mana, se aduna prea multe, trebuie intretinut…

Cea mai simpla si la indemana metoda este sa te abonezi la o discutie. Afli cand iti raspunde (daca iti raspunde) cel ce a scris insemnarea; afli cine ce parere are legat de acel subiect.

Subscribe to comments devine asadar un plugin ce trebuie instalat de orice blogger pentru a facilita discutiile si a incuraja dialogul (da, recunosc ca uneori ajung sa nu comentez pe anumite bloguri daca nu au aceasta optiune activata, si ma refer si la bloguri romanesti, si la bloguri straine).

Pluginul trebuie avut in vedere deopotriva de cei ce se ocupa de blogurile unor companii – dar si de fiecare blog personal in parte (mai ales daca tenta blogului este spre zona de afaceri). Da, acesta este motivul pentru care atat acest blog, cat si PRwave Blog si Travel – Moments in Time si Flying – per aspera ad astra au acest plugin.

Share
20 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge