Din 3 mai 2008 regulile din telefonia fixa se modifica

Marti, 4 septembrie 2007, a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 608, Decizia presedintelui ANRCTI nr.2895/2007 privind Planul national de numerotatie care prevede ca, incepand cu data de 3 mai 2008, abonatii furnizorilor de servicii de telefonie fixa sa poata fi apelati doar prin formarea numarului national (format din 10 cifre = prefix national “0” +indicativ de arie geografica + numar local), pentru toate apelurile inter si intrajudetene. “Odata cu intrarea in vigoare a prevederilor acestei decizii vom avea un plan de numerotatie modern si uniform prin utilizarea exclusiva a numerelor nationale si eliminarea numerelor locale. Inchiderea PNN este o problema prioritara, rezolvarea acesteia fiind necesara pentru promovarea concurentei pe piata de comunicatii electronice, pentru asigurarea unei eficiente sporite in administrarea si utilizarea resurselor de numerotatie si pentru asigurarea protectiei utilizatorilor finali”, a declarat Dan Georgescu, presedintele ANRCTI.

Decizia modifica si formatul actual al numerelor scurte, facand diferenta intre numerele pentru servicii de interes public la nivel national (politie, jandarmerie, deranjamente utilitati publice, servicii de informatii etc.) si numere pentru furnizarea unor servicii de interes general la nivel local (taxi, “alo, domnule primar” etc.) prin adaugarea cifrei 1 inaintea numarului actual (in cazul primei categorii de servicii), respectiv a indicativului de arie geografica (in cazul celei de-a doua categorii). Spre exemplu, pentru a apela serviciul “Ora exacta” se va forma 1958, fata de 958 in prezent, iar pentru a apela serviciul “Protectia consumatorului” din judetul Constanta se va forma 0241980. Numarul unic pentru apeluri de urgenta – 112 – isi va pastra acelasi format.

Tranzitia la noul mod de formare a numerelor de telefon din domeniul 0Z=02 se va face in doua etape. Astfel, in perioada 3 mai – 31 iulie 2008 aceste numere vor putea fi apelate atat in formatul actual, cat si in noul format, iar abonatii vor fi informati cu privire la modificarea modului de formare a numerelor. In perioada 1 august – 20 septembrie 2008, abonatii vor fi informati, prin intermediul unui mesaj vocal sau a unui mesaj scris, cu privire la noul format al numarului, dar apelul nu va mai fi rutat catre destinatie.

Totodata, decizia prevede deschiderea unui nou subdomeniu de numerotatie pentru servicii de telefonie mobila – 070 – pentru serviciile oferite de furnizorii de retele mobile virtuale (MVNO), furnizori care ofera servicii prin utilizarea unor elemente ale altor retele publice mobile, pe baza unor acorduri incheiate cu operatorii acestor retele.

In cadrul Planului national de numerotatie revizuit, in domeniul de numerotatie 0Z=03 se introduce o noua categorie de numere: numere independente de locatie (in subdomeniile 037, 038, 039). Aceste resurse vor putea fi utilizate pentru furnizarea de servicii la orice locatie de pe teritoriul national. Astfel, ANRCTI urmareste sa asigure resurse adecvate evolutiei tehnologice a retelelor utilizate pentru furnizarea serviciilor de comunicatii electronice (ex. utilizarea tehnologiei IP, convergenta fix-mobil etc.).

Via

Share
16 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge