Interviu cu Dragos Asaftei – tanar fotograf

Pe Dragos l-am intalnit online. Mai clar, am inceput sa interactionam pe Twitter. Cate o discutie, cate un RT… Am intrat pe blogul lui – cand a oferit primul link. Si mi-a placut ce am vazut acolo. Un blog curat iar insemnarile erau scrise cu suflet si interesante.

Dupa ceva timp blogul a beneficiat de un redesign. Si da, recunosc, noua tema imi place mai mult. Interactiunea cu Dragos a continuat – online, intrucat el nu e din Bucuresti. Dar am descoperit o persoana care stie sa vorbeasca, un tanar ce nu cauta fitele ci isi urmeaza pasiunea: fotografia.

dragos_asafteiVa invit asadar astazi sa il cunoasteti si voi pe Dragos Asaftei un om ce nici nu zici ca are doar 16 ani! Desigur va invit sa ii vizitati si blogul si sa il urmariti pe Twitter.

  • Dacă ar fi să începem cu începutul… care ar fi acesta?

Începutul în fotografie bănuiesc, nu ? În fotografie am fost introdus de un simplu apus fascinant. Aveam atunci un aparat compact şi am fotografiat apusul fără a avea nicio intenţie, fără a avea gânduri de a evolua în fotografie. Când am vazut rezultatul am rămas uimit, nu-mi închipuiam cum am putut realiza eu aşa ceva. Apoi, cu acelaşi aparat au mai apărut alte peisaje, alte apusuri, ajungând încet, încet a dedica tot mai mult timp acestui hobby.

  • Fotografia – pasiune sau meserie?

Fotografia pentru mine este o pasiune deocamdată, şi aşa va rămâne cu siguranţă. În cazul în care voi avea ocazia de a câştiga bani din această pasiune ar fi perfect, însă nu astă este scopul meu. Îmi doresc să obţin calitate, nu cantitate, să ofer privitorilor imagini frumoase şi să fiu apreciat pentru ceea ce fac.

  • Ce tip de fotografie îţi place cel mai mult? De ce?

Datorită zonei în care trăiesc am practicat toate genurile aproape, însă cel mai mult m-au încântat fotografiile conceptuale şi cele din natură, dar în special cele în care originalitatea este în primplan. De aceea, fotografiile conceptuale îmi vor fi întotdeauna la inimă. Cu o astfel de fotografie am reuşit să iau locul 2 la două concursuri, lucru care ma ambiţionat, punând din ce în ce mai mult preţ pe acest gen.

  • Cum e viaţa de fotograf? Ce îţi place cel mai mult? Ce îţi displace în mod deosebit?

Viaţa de fotograf, combinată cu viaţa de elev, e o viaţă destul de ciudată, în sensul că tot timpul e ceva de făcut, tot timpul se iveşte ceva de fotografiat. Îmi place mult faptul că prin fotografie reuşesc să-mi umplu timpul liber şi să ma exteriorizez, îmi place că am reuşit să-mi creez un renume în zonă dar şi în online (nu prea mult) datorită blogului. De multe ori prin intermediul fotografiei am reuşit să am acces în locuri interzise pentru “privitorii de rând”, luând contact cu persoane destul de importante atât din jurul meu cât şi din media. Nu există foarte multe lucruri care să mă deranjeze din domeniul fotografiei, eventual doar faptul că mulţi cred că este o pierdere de timp, deşi nu e aşa.

  • Eşti fanul unei mărci anume de aparate foto şi accesorii?

DA ! În momentul în care am evoluat de la un aparat compact la un D-SLR, am ales Nikonul. Mă documentasem săptămâni întregi pe internet, comparasem preţuri, mă uitam la filmuleţe, ştiam vreo 20 de aparate pe de rost (meniu, funcţionare, etc.), însă am ales Nikonul datorită raportului preţ:calitate destul de bun.

  • Cum ar fi pentru tine aparatul de fotografiat perfect? Ce lipseşte aparatelor de acum şi ţi-ar plăcea să existe în viitor? Au şi opţiuni inutile aparatele acum?

Mulţi producători de aparate foto din întreaga lume se concentrează pe numărul de megapixeli şi pe diferite opţiuni care să “ia ochii lumii”. Din păcate mulţi sunt păcăliţi astfel şi aleg aparatele de fotografiat DOAR în funcţie de mici opţiuni ce cred ei că sunt folositoare. Aparatul perfect pentru mine ar trebui să fie unul standard şi de calitate. Nu vreau liveview, nu vreau alte opţiuni moderne care să îmi îmbunătăţească singure fotografiile. Vreau doar  să fie un D-SLR cu posibilitatea de a regla principalele setări cu uşurinţă. În schimbul celorlalte opţiuni aş dori ca totul să se concentreze lucrurilor esenţiale care te pot ajuta în realizarea unei fotografii.

  • Îţi place în mod special un fotograf anume din lume? Dar de la noi? De ce?

Dintre fotografii cu renume internaţional îl admir foarte mult pe Dave Nitsche (//www.davenitsche.com/) datorită stilului pe care îl abordează. Este pasionat de fotografiile conceptual, având nişte idei absolute superbe. Recomand tuturor să îi vizitaţi galeria. De la noi ar fi Narcis Virgiliu, fotograf ale cărui idei sunt unele dintre cele mai bune din întreaga Europă. Ideile sale sunt combinate cu fotografiile de model, rezultatele sale fiind demne de apreciat.

Ai ajuns la 200 de însemnări pe blog. Cum a fost drumul?
Da, în sfârşit am depăşit şi acest prag. Drumul a fost unul destul de lung şi greuţ, ţinând cont de faptul că pentru fiecare însemnare trebuie realizată măcar o fotografie, deci trebuie ieşit, căutat, apoi scris text corelat cu poza, şi tot aşa, timp de 200 de ori până acum. Cel mai mult de muncă a fost la fotoreportaje. Interviuri, multe poze, texte obiective. Mi-a fost relative greu la început, însă acum cuvintele vin de la sine, ideile la fel, şi aşa reuşesc să obţin câteva articole chiar interesante.

  • Şi evolutia blogului?

Blogul a evoluat destul de repede zic eu, însă e o părere strict subiectivă. Prin bine mă refer că am reuşit să obţin o medie de 100 de vizitatori unici pe zi, şi aproape 1500 de comentarii în 6-7 luni. De la început am fost hotărât să aduc lucruri noi pe blog, originale, care să nu fie găsite la “concurenţă”. Astfel, am reuşit să creez pe blog pagina DIY (soluţii inventive şi ieftine), Wallpapere (pachete cu fotografii la rezoluţie mare), Media/Evenimente (lista cu toate fotoreportajele şi apariţiile mele), şi ultima “creaţie”, dar nu cea din urmă, Ghidurile fotografice. Cu ajutorul acestor 5 pagini am reuşit să acaparez o mulţime de cititori care au revenit de foarte multe ori, feedback-ul fiind unul pozitiv.

  • De unde a venit ideea de ghiduri fotografice? Ţi-au sugerat-o cititorii tăi sau…?

Ideea cu ghidurile mi-a venit în a treia zi de Crăciun, când m-am hotărât să aduc ceva nou pe blog, dar nu ştiam ce. Astfel, în 1 lună şi jumătate am reuşit să creez 9 ghiduri, şi urmează, ca în momentul în care ajung la 15-20 să lansez un e-book care sper să fie foarte folositor pasionaţilor de fotografie.

  • Ce urmează? Ce ţi-ar mai plăcea să faci?

Mi-ar plăcea să reuşesc să menţin ritmul în care am scris articole pe blog, şi să reuşesc să vin în permanenţă cu ceva nou. Astfel, doresc să îmi fie cunoscut “tiparul” fotografiilor şi al blogului, creând un oarecare “renume” în lumea photoblogurilor din România.

  • Dacă tot vin din zona promovării şi a PR-ului hai să întreb şi de aici ceva: cum te-ai promovat? Cum au ajuns oamenii să te aleagă pe tine? Şi… cum e cu social media – te ajută, te încurcă?

În primele 3-4 luni de blogging promovarea s-a realizat doar prin fotoreportaje trimise la diferite siteuri şi prin înscrieri în directoare. (standard SEO) Apoi am descoperit twitterul. M-am gândit că voi avea de la început un număr mare de vizitatori dacă voi posta în continuu link-uri, însă mi-am dat seama că nu este aşa. Încet, încet, pn circa 4 luni am reuşit să ajung la un număr de 600 followeri, lucru care a început a mă ajuta foarte mult în promovarea mea ca şi fotograf, dar mai ales în promovarea blogului, fără a posta eu multe linkuri. Datorită prezenţei mele la evenimente, în reţelele de socializare, şi diferite forumuri am reuşit să atrag din ce în ce mai mulţi cititori, majoritatea pasionaţi de această artă.

  • Hai sa incercam şi o întrebare mai clasică: 3 cuvinte care te-ar defini?

Hmm, mi-ar plăcea să spună alţii despre mine, dar dacă trebuie zic eu :calm, isteţ, descurcăreţ

  • Dacă ai fi o fotografie, cum ar arăta aceasta?

Dacă aş fi o fotografie, în ea, toate elementele ar fi focalizate (importante), expuse bine(atât calităţi cât şi defecate), fiecare având o mare semnificaţie în mesajul transmis de aceasta.

Cred că aş fi un peisaj datorită complexităţii şi transparenţei pe care o asigură. 🙂

Share
One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge