Ce fel de om esti? Ceri sau oferi?

dar_aniversarePerioada aceasta e una in care mai toata lumea vede un prilej de a primi cadouri. La fel sunt aniversarile.

Dar ce se intampla cand vine vorba de evenimente care ii au in centru pe ambii? Ca tot e blog ce se ocupa si de imagine, hai sa vedem ce tipuri de oameni intalnim in functie de acest criteriu diferit.

Ziua in care v-ati cunoscut, ziua casatoriei, Craciun si alte sarbatori sunt practic sarbatori pentru ambii (daca ne gandim la un cuplu). Si totusi cand vine vorba de aniversari, unii se gandesc la faptul ca primesc mai presus de orice.

Ce spune despre tine modul in care te vezi de sarbatori? Zic eu ca multe. In primul rand arata nota de egoism si de asemenea daruirea in relatie. O persoana ce se gandeste la a oferi in primul rand este mai darnica, mai deschisa si poate fi considerata mai buna. Cea care se gandeste la a primi si la a da e undeva la mijloc. Cea care se gandeste doar la a primi si reuseste sa spuna cu muuult timp inainte ce vrea si de unde se poate spune ca este materialista, egoista, concentrata mai mult asupra sa. Desigur ca mergand mai departe se pot face analize si cu privire la cum sunt persoanele in viata de zi cu zi – in familie sau la serviciu.

Ceea ce am remarcat e ca aproape niciodata oamenii nu se schimba. Cei orientati spre a darui vor ramane altruisti in timp ce aceia care se gandesc doar la a primi vor ramane la fel (in cel mai bun caz) sau li se va adanci aceasta trasatura.

Radacinile sunt in noi sau in educatie? Cred ca omul e bun de la natura (dupa cum zicea Rousseau candva) si conteaza foarte mult experienta si educatia. Fireste sunt altii ce au alte pareri.

Partea cu cerutul sau oferitul se regaseste si in afaceri – si ajung aici si in zona de PR. Sunt multi cei ce considera ca au dreptul doar la a primi – aparitii in presa, cadouri etc. – insa ca nu trebuie niciodata sa ofere (nu e cazul sa faca vreun eveniment pentru jurnalisti sau macar sa trimita un cadou de Craciun si asa mai departe). Si as putea duce analiza de cerut si oferit mult mai departe – ajungand pana la parteneriatele in care unii se asteapta sa munceasca altii dar ei sa culeaga laudele si banii si asa mai departe.

Asadar tu ce fel de om esti? Ceri sau oferi?

Share
6 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge