Vrei sa ai bani? Plateste-te!
|Vrei sa ai bani? Plateste-te!
V-a socat titlul, nu? Mentionez din capul locului ca va rog sa nu credeti ca ma gandesc la a va angaja pe voi si sa lucrati astfel. Nu. E vorba despre o alta idee pe care v-o supun atentiei si dezbaterii.
Am citit recent un articol – dar iata ca nu mai gasesc linkul sa vi-l dau, insa probabil ca daca veti cauta pe Internet o sa gasiti ideea infatisata pe un site de finante. In acel material era povestea unui domn care spunea ca de cand era tanar a inceput sa se plateasca astfel incat acum, la pensie sa aiba bani.
Hai sa vedem cum stau de fapt lucrurile in practica. Respectiva persoana spunea ca a fost invatatat ca daca vrea sa stranga bani si sa ii puna deoparte, trebuie sa se gandeasca la acea suma pe care doreste sa o economiseasca si apoi sa o considere ca pe o factura ce trebuie platita lunar. O abordare logica daca tinem cont ca intai de toate din bani iti selectezi cheltuielile si prevezi bani intai pentru ce e obligatoriu: facturile.
Luna de luna acea suma devine o factura care trebuie platita si inevitabil banii se aduna constant.
Si acum, logic vorbind, acea suma ar deveni un depozit nu? Care depozit are si el o dobanda. Depozitul se mareste in fiecare luna – atat din dobanda, cat si cu noile sume intrate in cont.
Si la un moment dat se ajunge ca acea suma sa fie una consistenta.
Exista pentru cei care urmeaza diverse cursuri de contabilitate chiar probleme prin care se urmareste stabilirea clara a sumei pe care ar trebui sa o economiseasca o persoana intr-o anumita perioada pentru ca ulterior sa aiba parte de o suma fixa pe luna.
Asadar: vrei sa ai bani? Plateste-te!
Suna usor de spus, dar evident ca nu e asa de usor de pus in practica.
In primul rand ai nevoie sa nu ai salariul minim, sa nu fii la limita traiului.
Apoi trebuie sa fii foarte atent la cum iti gestionezi banii. Nu trebuie sa cheltui in fiecare luna toti banii pe care ii faci. In mod normal trebuie sa iti mai ramana o suma. Iar pe aceasta o poti economisi.
Trebuie apoi sa fii consecvent. Daca nu tratezi cu foarte mare seriozitate aceasta metoda de a economisi, daca atunci cand vei fi strans niste bani te apuci sa ii folosesti pentru cine stie ce moft… e clar ca nu iti vei atinge scopul.
Tu ce zici de aceasta metoda? Te-ai plati singur pentru a te baza pe o suma cand vei fi la pensie?
Asta se traduce pentru mine, prin economisire. DeÈ™i toÈ›i ar trebui să È™tim să ne asigurăm ziua de mâine, puÈ›in se gândesc serios să pună un ban deoparte pentru vremurile negre (È™i iată cum ele chiar există), marea majoritate fiind fidelă conceptului “avem o singură viață, să o trăim la maxim”.
Evident că nici un tănâr nu se găndește acum și nici nu își dorește să economisească, în condițiile în care viața trebuie trăită la maxim.
Este adevărată È™i zicala “întinde-te cât îți este plapuma”, dar nici asta nu se aplică românilor. Noi momentan trebuie să ne educăm, să învățăm ce înseamnă să pui deoparte È™i să stopăm această nebunie a consumului care ne face tot mai datornici.
Hihi, cred că te referi la pensiile private – programe de investiÈ›ii unit-linked. Care chiar îți vin ca o factură 🙂
Am aÈ™a ceva È™i eu È™i soÈ›ia, suntem deja pe profit (cam după 2-3 ani deja se ajunge pe plus) È™i putem să lichidăm contractul când vrem (caz în care funcÈ›ionează ca un depozit – de fapt o investiÈ›ie cu risc redut) sau să primim o “pensie” lunar, la maturitate (după 30 de ani).
Ca randament, după primii câțiva ani în care se merge în pierdere, câștigul anual este undeva între randamentul fondurilor monetare și a celor mixte sau de acțiuni, riscul fiind relativ scăzut. Mult mai profitabil decât un depozit normal, evident.
Dezavantajul: fiind de fapt un program de investiÈ›ii, riscul nu este zero. Nu este garantat “depozitul” (cum sunt depozitele normale, din bancă) È™i nici vreun procent de câștig.
Ah, și spam-ul necesar! Mi-am adus aminte că am scris acum ceva vreme niște idei și o soluție simplu de urmat pentru a avea un fond de rezervă:
http://blog.mybox.ro/2008/07/21/libertatea-de-a-ti-baga-picioarele/
Unele calcule poate nu mai sunt de actualitate, dar ideea merge.
Ovidiu, interesant spamul :))
Pe de alta parte nu, nu la acele pensii ma refer. Ideea nu e sa dai banii altcuiva – evident ca o poti face (si noi avem deja 🙂 dar asta e alta chestiune). E ideea stricta de bani pe care ii pui deoparte constant lunar si pe care ii poti pune intr-un cont – depozit – cel cu dobanda cea mai avantajoasa. Ideea de factura e ca trebuie sa privesti astfel suma ca sa o si dai lunar – nu de alta dar mereu apar alte lucruri pe care poti da banii aceia.
I’m also writing to let you be aware of of the useful discovery my wife’s daughter experienced browsing the blog. She mastered such a lot of pieces, including what it is like to possess a great coaching nature to make many more effortlessly know just exactly some very confusing topics. You actually did more than our expected results. I appreciate you for coming up with the interesting, dependable, educational and in addition unique tips about the topic to Emily.
That you are rightIbrahim: Search together with Yahoo and google this operater: winxp_Graphic remote collection 945GMLit will work okay using your LG R400 laptop computer Remember to help me since my very own Bluetooth enabled is just not doing work. Earlier the has been functioning but now soon after completely new installation of Screen XP the not working. Even though I have tried out frequently to setup Bluetooth’s operators. If anyone can fix this problem, please help me. We will probably be happy to from this point of view. Regards, Younis
Hello just wanted to give you a brief heads up and let you know a few of the images aren’t loading correctly. I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different web browsers and both show the same results.