Romanul la muzeu – azi despre plata taxelor si “suveniruri”

Am fost sambata la expozitia de figuri de ceara gazduita de Muzeul de Geologie pana pe 8 februarie. Da, cum nu am fost la Sankt Petersburg si nu stiu cand/daca voi ajunge, am zis sa profit de ocazie.

Nu pot sa zic ca n-a meritat drumul – insa pentru peste 25 de poze si detalii despre expozitie va invit sa cititi acest articol.

Despre cum se comporta oamenii in vizita la muzeu am mai scris. V-am povestit (parca) despre romanii in vizita la Schoenbruun care dupa ce urlau in ultimul hal cand faceau poze, la propunerea copiilor de a merge la gradina Zoo de acolo (minunata, o recomand, iata aici multe poze si povestea), tatal remarca “inteligent”: Da, sa mergem… la zoofili.

V-am mai zis despre romanii care merg la muzee si urla, se baga in fata altora si tot asa. Ca atare nu despre ei voi scrie.

Sambata insa am remarcat ceva.

Inainte de a va spune exact ce, precizez urmatorul lucru: sunt multe articole, argumentate, care arata faptul ca telefoanele de ultima generatie, inteligente, sunt la fel de performante in realizarea fotografiilor precum aparatele mici motiv pentru care, se spune, incet-incet vor deveni o alternativa extrem de buna. De altfel, cei care au telefoane inteligente nu prea isi mai cumpara aparate foto mici (mai performante, da).

Apoi mai e ceva: daca vorbim despre a poza, ne referim la a face poze indiferent de dispozitivul utilizat. Cu alte cuvinte, putem avea un telefon performant cu care sa facem pozele, putem avea un aparat foto – cineva ieri facea poze chiar cu un Nintendo DS.

La expozitia despre care va spuneam pentru a putea fotografia se platea o taxa de 10 lei. Noi, si altii ca noi cu aparat, am platit-o. In interior insa, ce sa vezi: toata lumea, dar absolut toata lumea facea poze cu exponatele (cu copii sau cu ei langa figuri, ori pur si simplu cu figurile) utilizand dispozitive diverse (aparate foto mai mari sau mai mici, un Nintendo DS si telefoane mobile). Evident insa, taxa o platisera doar cei 4-5 cu aparatele foto :).

Am zis ca va spun putin despre “suveniruri“. Ma uitam in seara zilei in care s-a deschis expozitia la stirile de la PRO Tv. Reportera amintea despre faptul ca oamenii au plecat acasa deja si cu primul suvenir, pentru ca Harry Potter a ramas deja fara un deget. Sambata, cand am mers eu, mai era o figura care nu avea un deget…

Si-asa mi-am adus aminte de expozitiile de masini la care mai lipseste la final cate-o bucata de piele, un buton sau ceva usor de luat; de muzeele in care exponatele care nu sunt protejate mai raman fara vreo parte a veunui obiect vestimentar; de rugamintea – vizibila pe muuuulte afise – de la Salina Turda de a NU lua sare din salina; de rugamintea de la Manastirea dintr-un lemn (si de prin alte locuri) de a nu rupe florile…

Oficial sunt paznici. Dar nici acestia nu sunt cate unul pentru fiecare exponat (sau mai multi, in functie de exponat si expozitie). Sunt locuri unde nu te poti apropia de exponate si evident ca acest lucru nu convine. Deranjeaza. Dar acolo, adesea, vorbim de masuri de securitate luate tocmai pentru ca se stie ca pot aparea asemenea probleme. Si cei care nu ar face rau au de pierdut.

Evident, modul in care oamenii se comporta si peste hotare influenteaza modul in care sunt si conationalii lor tratati cand ajung acolo. Cu alte cuvinte, mai bine sau mai rau.

Chiar imi povestea cineva ca i s-a intamplat ca intr-un hotel sa fie privita – alaturi de prietenii cu care mersese in acea tara – cu suspiciune si tratata in consecinta doar pentru ca era din Romania. Ulterior a aflat ca fusesera inainte niste romani la acel hotel care s-au comportat execrabil si oamenii au ramas cu o prejudecata (oarecum motivata).

Cum sa ii educi insa pe vizitatori sa aiba un comportament mai bun atunci cand merg in muzee? Cum ar putea fi educati sa nu fure/strice etc. exponatele? Cum ar putea sa fie asimilate de ei “reguli de buna purtare” – pentru ca degeaba vad afisele sau li se spune de alti vizitatori sau supraveghetori ca sunt rugati sa nu mai faca A, B, C?

Voi ce solutii ati avea?

Share
1,229 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge