Ca sa lucrezi in PR trebuie sa ai obrazul gros. Sa fii nesimtit. Corect?

Sunt o sumedenie de articole despre ce trasaturi sunt caracteristice omului de relatii publice – si atentie, nu vorbim despre ce trebuie sa stie sa faca un PR pro, ci cum sa fie. Si eu am scris mai demult unul de gen.

Am citit insa azi un material cu 5 trasaturi esentiale, iar prima dintre ele era fix aceasta:

Thick skin. This is definitely not a profession for the timid or faint of heart. Modern PR pros need to develop the ability to withstand personal and brand criticism, and not be easily offended.

Cu alte cuvinte e ideal sa nu pui la suflet tot ce zic toti – adica, in traducere libera, asteapta-te la o groaza de oameni care vor spune o sumedenie de lucruri “de bine” pentru tine. Sa fii PR pro inseamna sa le ignori si pe toate acestea si pe altele noi care se vor inventa. Da, adica la noi sa inveti sa nu iti pese de ce parere au altii, de cum li se spune fetelor care lucreaza in PR si asa mai departe.

E indicat insa sa nu iti pese nici cand e vorbita de rau firma/marca/produsul pe care il reprezinti.

Tu sa mergi inainte. Acesta sa fie moto-ul. Sa nu iti pese.

Zic de rau? Ce stiu ei?

Deci ca sa lucrezi in PR trebuie sa fii nesimtit. Corect?

E bine ca daca tu esti criticat – si mai ales daca au dreptate si argumente cei care spun ceva de rau – si tu ii ignori pentru ca ai obrazul gros si nu te simti jignit usor e bine? Daca firma la care lucrezi e criticata si tu stii ca au dreptate, trebuie sa te faci ca nu e nicio problema?

Eu zic ca nu e chiar asa. Ca poti avea extrem de mult bun simt, ca poti impune niste limite care nu accepti sa fie incalcate.

Desigur, daca lucrezi pentru o companie care face din start ceva imoral (sau in mod neetic ori cu doverse consecinte nefaste) iti asumi toate lucrurile spuse de rau (culmea, tu stiind ca au dreptate) si nu iti pasa, ba chiar sari sa ii critici pe cei care indraznesc sa spuna adevarul/sa vorbeasca de rau cu argumente compania. Dar aceasta e valabil doar pentru anumite domenii.

Nu toti oamenii care lucreaza in PR trebuie sa fie nesimtiti. Cel putin eu asa consider. Si nici n-ar trebui tolerat la infinit tot ce se spune de rau – si ce nu e adevarat – despre profesionistii in relatii publice de astazi.

Am multi prieteni care lucreaza in domeniul relatiilor publice in diverse pozitii in agentii/organizatii sau au chiar agentiile lor ori sunt freelanceri si nu sunt deloc nesimtiti. Dimpotriva. Au foarte mult bun simt si un obraz deloc gros.

Ce ziceti voi insa? Ca sa fii un PR de succes trebuie sa fii nesimtit?

 

Share
20 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge