11 modalitati care sa te ajute sa te treci peste un moment deprimant

Adevarul este ca nu e totul mereu roz. Ca nu merg toate asa cum ti-ai dori mereu. Uneori doresti sa ai bani si ai noroc in dragoste. Alteori invers. Sau se intampla sa le ai pe toate, insa membri ai familiei sa aiba probleme de sanatate – si asa mai departe.

Cam intotdeauna e cineva in jur care iti e prieten/a si care are ce ti-ai dori. Si in acel moment nu conteaza ca acea persoana poate e implinita personal, dar si-ar dori sa aiba si o cariera. Conteaza doar ca are ceea ce tu nu ai. Si tu poti cadea in depresie.

Momentele deprimante pot fi multe – la fel ca si motivele. Si nu, nu sunt toate neinsemnate pentru ca pentru fiecare problemele proprii sunt cele mai mari si mai importante. Dar pentru a trece peste ele nu inseamna ca trebuie sa mergi automat la oameni de profesie sa te ajute. Nu. Cred ca poti gasi in tine resursele necesare pentru a trece peste cele mai multe asemenea momente. Da, astazi o insemnare putin spre zona motivationala – o sa vedeti sper pe la finalul acestui an de ce si aceasta directie din ce in ce mai prezenta pe acest blog.

Asadar, iata cateva modalitati/lucruri cu ajutorul carora poti depasi un moment mai putin bun:

  1. descarca-te. Ei bine da, plangi intai, descarca-te – si apoi fa unul – sau mai multe – din lucrurile de mai jos.
  2. iesi undeva/vorbeste cu cineva despre altceva – departeaza-te de problema. Iesi in oras cu mai multi prieteni – vei ajunge sa te preocupe subiectele lor de discutie si vei mai uita de ale tale. Functioneaza si pe messenger sau e-mail. Intreaba un prieten despre cum a evoluat o situatie – mai ales daca stii ca era o problema. Da, ajuta sa te gandesti la problema altcuiva – mai ales daca e mai grava decat a ta.
  3. un prieten blanos face minuni. Garantat! Daca ai un pisoi sau un caine, stai putin cu ei. Joaca-te cu el/ea/ei. Lasa-i sa te vindece – s-a demonstrat chiar ca ajuta sa mangai o pisica atunci cand nu te simti bine. Iesi cu cainele tau cu blana la plimbare. Chiar bonus pentru el. Merita.
  4. muzica/film/carte – in functie de ce ai pe langa tine si de ce iti place, ia si citeste ceva, asculta-ti muzica aceea care te mobilizeaza sau te face sa zambesti (NU cea care te adanceste mai rau in durere si cu versuri care iti rascolesc problema). Evita sa vezi filme sau sa citesti ceva fix pe acelasi subiect – s-ar putea sa te demoralizeze si mai rau, uneori chiar daca acea poveste (din film sau carte) se termina cu bine. Ai nevoie sa iti gasesti gura de oxigen necesara, nu sa te adancesti mai mult in problema.
  5. utilizeaza afirmatii pozitive – incetand sa mai privesti totul din unghiul negativ, s-ar putea sa te ajute. Un pic de optimism – poate intai un pic cu grija obtinut, dar functioneaza.
  6. fa ceva ce iti doreai de mult – ia-ti o scurta vacanta/cumpara-ti un produs etc. – da, ia-ti o pauza de o zi si fa o excursie pe care ti-o doreai; viziteaza ceva ce iti doreai de mult timp (un muzeu etc.); cumpara-ti ceva ce iti doreai de mult si mereu ai gasit motive de amanare. Intr-un cuvant: rasfata-te!
  7. ia-ti ceva nou – iti da sentimentul de inceput. Ia-ti ceva care sa iti placa, ceva care sa fie folosit des. Chiar daca aceasta inseamna inlocuirea a ceva ce utilizai acum si poate nu s-a stricat, ia ceva nou care sa invioreze un colt de camera sau o parte a vietii tale. Da, in fiecare moment poate fi un nou inceput pentru orice!
  8. gandeste-te la oameni care te inspira si incurajeaza – trebuie sa ai pe cineva model, cineva care a trecut prin mari incercari si nu a cedat. Fie ca este vorba de o ruda apropiata (parinti, bunici etc.), fie ca este vorba despre o persoana publica pe care o admiri sau un personaj dintr-o carte, preia din puterea acelei persoane si din taria ei. Gandeste-te la incercarile prin care a trecut si cum a mers mai departe.
  9. incearca sa gasesti partea buna. Desi nu pare, adesea in toate este o parte buna. Incearca sa o gasesti. Gandeste-te si ca ce s-a intamplat s-a intamplat, nu mai poti schimba. Dar momentul urmator nu a avut loc inca. Tu decizi cum va fi si ce se va petrece. Maine e o noua zi cum se zicea la final de Pe aripile vantului.
  10. apreciaza ceea ce ai – atunci cand pierzi ceva, uita-te cu atentie si la tot ce ai. Apreciaza fiecare lucru, oricat de mic: faptul ca poti vorbi, ca poti merge, familia, casa, ce ai pe masa – orice ar fi, toate trebuie apreciate. Chiar si faptul ca ai putut vedea soarele azi – sau lumina daca au fost nori pe cer.
  11. gaseste un motiv pentru a rade din suflet. De la bancuri pe care le poti citi online si pana la situatii amuzante de care iti poti aduce aminte, de la boacane ale unor copii de-ai prietenilor si pana la cine mai stie ce te amuza – sunt multe motive care te-ar putea face sa zambesti. Gaseste un motiv bun si incearca sa razi din suflet.

Daca ai apucat deja sa razi din suflet atunci ai depasit momentul critic. Oricate reveniri ar mai avea problema, ce-a fost mai rau a trecut.

Care dintre aceste modalitati functioneaza cel mai bine pentru tine? Ai altele de adaugat?

Share
47 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge