Circ avem. Painea cine-o da?

Suntem urmasii dacilor si ai romanilor. In Roma antica se atragea atentia ca s-a ajuns sa fie nevoie doar de “paine si circ”. Distragerea atentiei de la probleme importante ne urmareste si astazi. Numai ca, din pacate, circul nu mai e ce-a fost.

Pe vremuri era vorba despre lupte intre gladiatori, astazi avem show-uri care prezinta saptamani in sir (ca sa nu zic sezoane) acelasi subiect.

Scandalul/Distractia momentului este legata de Ioana Tufaru, fata Andei Calugareanu si a lui  Dan Tufaru. Nu, n-am putut urmari scandalul si nici emisiunile din sezoanele trecute, dar am vazut promo-uri si am mai auzit, la alte emisiuni, oameni indignati de un asa circ.

Asadar s-a inceput cu o campanie in care Ioana Tufaru a fost ajutata sa slabeasca, apoi s-a incercat angajarea ei in diverse locuri, iar acum totul a degenerat. Am inteles ca au existat dansuri la bara (ca ar fi deja disponibile si online, dar zau ca nu ma pasioneaza sa le caut) si acum s-a ajuns la alte si alte declaratii care mai de care mai incredibile.

Ce face sau nu Ioana Tufaru nu ma intereseaza.

Sunt voci – actori care au jucat alaturi de Anda Calugareanu (la mormantul careia si eu am aprins o lumanare pe aleea artistilor) sau de Dan Tufaru, realizatori TV, artisti, vedete etc.  – care critica acest subiect.

Cu toate acestea probabil ca prinde, ca omul care se uita se mira, se amuza sau cine stie ce face, pentru ca televiziunile comerciale spun mereu ca rolul lor nu e de a educa si ca transmit ceea ce face audienta. Ori, daca n-ar face o buna audienta cu acest subiect, n-ar continua atat timp, zic eu, pentru ca nu s-ar mai cumpara publicitate in acea emisiune si ca atare ar deveni neproductiva.

La fel si cu presa scrisa, ziarele cu tot felul de astfel de scandaluri, discutii.

Rand pe rand vedetele apar ca nu sunt fidele, se expun in diverse ipostaze si asa mai departe.

Sa nu uitam ca la fel a fost si cu Madalina Manole – luni in sir s-a tot mediatizat cazul ei, s-au adus in fata o sumedenie de lucruri care nu trebuiau sa fie facute publice.

Asadar, circ avem. Si daca se spune ca fiecare popor are conducatorii pe care ii merita, atunci, dat fiind ca acest fel de circ vinde – TV, presa scrisa etc. – inseamna ca noi avem si circul pe care il meritam.

Painea cine-o da?

Ah, da, stiu, aici unii vor spune: “uite, vezi, de-aia nu ma uit eu la TV”. Fiecare cu alegerile lui, evident, insa eu nu cred ca televiziunea este un asa de mare rau. Asa cum si online, de la siteuri la retele sociale gasesti si lucruri interesante dar si tampenii, insa tu alegi in final ce citesti, ce persoane ai in retelele tale, tot asa si la televizor alegi ce sa vezi. Sunt emisiuni interesante, sunt seriale si filme pe care nu toti au bani sa le vada la cinema. De aceea, eu, recunosc, ma uit la televizor, nu sunt impotriva lui – evident insa o selectie a ceea ce vad fac.

Cand va inceta circul?

Nu stiu daca va inceta acest circ, pentru ca daca din mosi-stramosi e nevoie de el sunt sanse mici sa dispara. Poate insa ca, tocmai pentru ca a lui calitate a devenit din ce in ce mai indoielnica, va exista o modificare a circului. Sigur, nu peste noapte. Atat timp insa cat fac rating si vand, ma indoiesc ca vom scapa de scandaluri intre frati, de discutii pe marginea unor decese, de spalat rufele in public si de batai de joc.

Share
11 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge