Succes in blogging: postarile care genereraza furie ajung virale. Doar ele?

furieAm vazut recent o prezentare interesanta despre blogging de succes (Cum sa atragi atentia asupra oricarui element) si cum sa ai trafic pe blog. Sigur ca elemente precum scrisul constant, unde si cand promovezi materialele publicate, continut de calitate erau prezente, dar mai era ceva. Referindu-se la continutul care ajunge sa fie “viral”, persoana in cauza spunea ca materialele care genereaza furie ajung sa fie virale.

Sunt si nu sunt de acord cu aceasta idee.

In orice moment si aspect al vietii noastre generam emotii mai mult sau mai putin puternice, mai mult sau mai putn constientizate. Sa ne gandim doar la parintii care “cedeaza” in fata dorintelor unui copil mic mai ales cand acesta plange, sa ne gandim la domnii care ar face multe pentru a impresiona, cuceri si pastra langa ei o persoana pe care o iubesc si asa mai departe.

De altfel si in marketing/branding este vorba despre generarea unor emotii. Evident ca intervin multi alti factori: unii cumpara anumite produse pentru ca sunt atasati emotional de ele, in timp ce altii nu au fost cuceriti de un brand anume sau, chiar daca prefera o anumita marca, pretul, accesibilitatea si alte elemente pot sa ii determine sa cumpere ceva de la concurenta. Aici discutia estee lunga.

Sa revenim insa la materialele de pe blog. Este clar ca un material care genereaza controverse si infurie lumea va fi dat mai departe. Chiar recent am avut cazul scrisorii criticate de atat de multi cu persoana careia ii e dor de Romania si motivele mai putin asteeptate de a se intoarce in tara. Si acesta inca nu a fost un material care sa dea nastere la cele mai multe comentarii. Sa ne aducem aminte de campania cu Rom – daca ar fi sa mergem pe zona de PR – si de cata furie a generat in social media si in online (si nu numai) – dar de fapt acesta a fost scopul.

Oamenii vad un articol, il dau mai departe cu o critica, lasa un comentariu si poate chiar revin in acea discutie, alti bloggeri scriu materiale pornind de la acel articol initial. Sute, mii de share-uri si gata, materialu-i viral.

Nu sunt insa de acord ca doar furia atrage trafic. Am vazut si materiale – cu apeluri umanitare, inspirationale/motivationale – care au avut o sumedenie de share-uri. La fel, am vazut multe materiale utile, inteeresante, cu elemente folositoare in anumite domenii care, la fel, au fost impartasite de mii si mii de oameni.

Eu cred ca orice fel de material poate ajunge viral, cu conditia sa fie bine scris si argumentat si gandit pentru a fi viral. Oare doar furia genereaza materiale virale? Binele/frumosul/interesantul/amuzantul pot ajunge virale? Voi ce ziceti?

Si iata si prezentarea despre care va spuneam:

photo source

Share
66 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge